Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
wymiana szyby
Autor Wiadomość
Michał Matuszewski
Gość
Wysłany: 2004-02-13, 19:34   

Mam pytanko: czy wymiana szyby (tylnej) to bardzo skomplikowana sprawa... Mam 601s i chcialem wstawic tylna szybe od polówki z ogrzewaniem, ale nie wiem czy poradze sobie z wymiana. Wiem ze po wyjeciu uszczelki i po ponownym zalozeniu zostaje 2cm dziura ktora nalezy zalepic silikonem. Czy ktos moglby napisac w skrocie przebieg takiej operacji??
PozDDRawiam!

blaz
Gość
Wysłany: 2004-02-13, 19:41   

ja też sie tego bałem ajk przyciemniałem szybyb ale to nic strasznego!! nie bierz ze mnie przykładu bo ja to niezbyt profesjonalnie robiłem: 4 tępe wkrętaki powtykane tu i tak a piątym odginałem uszczelkę a kumpel wypychał od środka szybe a 2 kumpel "łapał" ją na zewnątrz. Mówi się o jakiś sznurkach które trzeba wtykać w uszczelke ale nie bede mówił bo nie wiem. Ja wyjąłem szybe w niecałe 10mim. Założenie tak samo. A jedyne miejsce gdzie dałem silikon to szpara na uszczelce na górze szyby którą ma chyba każdy z nas i nie cieknie mi nic.

Grzesiek N.
Gość
Wysłany: 2004-02-13, 20:25   

A ze starymi uszczelkami (tymi z beżowym paskiem w środku) to tak samo, czy trzeba ten pasek wyciągnąć?

blaz
Gość
Wysłany: 2004-02-13, 20:30   

w zasadzie to podobno panuje zwyczaj wymiany usczelek na nowe ale jak nie można kupić to chyba lepiej kupić używane czarne bo szare są zazwyczaj jednorazowe

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-02-13, 20:56   

Powiem krótko: łączenie uszczelki oczyścić, odtłuścić posmarować klejem (cyjanopan, kropelka itp.) złączyć (na szybie, żeby nie było przesunięć) i nie ma żadnej szpary!

Przed włożeniem uszczelkę posmarować mydłem (rozgotować w wodzie płatki mydlane), założyć sznurek (ja zakładam przewód jednożyłowy w izolacji) i wciągnąć uszczelkę na miejsce.
Powodzenia.

blaz
Gość
Wysłany: 2004-02-13, 21:03   

słyszałem że można tez potrzymać uszczelke kilkanaście minut w gorącej wodzie(np w wannie) i pote wyjąć i szybko założyc puki trosze bardziej miękka, ale to tylko ploty

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-02-13, 21:12   

O! właśnie wanna i gorąca woda!!!
jeszcze proszek do prania i szczotka, porządnie wymyć całą uszczelkę, wysuszyć i dopiero zakładać i kleić.
Nikt się nie spodziewa ile tyfusu różnego się z uszczelki wymyje.
Pozdrawiam

kuba s. (SIEDEM)
Gość
Wysłany: 2004-02-13, 21:40   

A jedyne miejsce gdzie dałem silikon to szpara na uszczelce na górze szyby którą ma chyba każdy z nas i nie cieknie mi nic.

ja wymieniałem z RaV'em i GrzegorzemB szybe na ogrzewaną i nie mam szpary. Wystarczy skleić. Robiliśmy to (wkładanie) metodą sznurka i jest to banalna operacja (wyjmowanie sprawia więcej problemu)

Michał Matuszewski
Gość
Wysłany: 2004-02-13, 22:06   

no dobra... a co to za metoda sznurka?? Jestem laikiem jesli o to chodzi i trzeba mi wytlumaczyc ŁOPATOLOGICZNIE na czym to polega:) PozDDRawiam i dzieki za odpowiedz

kuba s. (SIEDEM)
Gość
Wysłany: 2004-02-13, 22:09   

wiesz co?? dzisiaj Ci tego niestety nie wytłumacze. Sorry, ale jestem troche przygnębiony ogólną sytuacją....

Sikor
Gość
Wysłany: 2004-02-13, 23:35   

Sznurkiem owija sie zalozona na szybe uszczelke na obwodzie szyby. Wazne zeby konce sznurka znalzly sie mniej wiecej w polowie gornej szesci szyby. Potem szybe wstawaia sie dolna czescia na miejsce a sznuek powoli wciaga do srodka samochodu wywijajac przy tym uszczelke. A do jej smarowani polecam nierozcienczony niczym Ludwik. Nie wiem jak jest z innymi plynami do mycia naczyn ja uzywam tylko tego.

Michał Matuszewski
Gość
Wysłany: 2004-02-14, 08:31   

Dzieki... dzis moze zaczne operacje "szyba"!

bipi78
Gość
Wysłany: 2004-02-14, 09:22   

pamiętaj aby szyba nie była namarznieta bo moze ci pęknąć przy wkadaniu , ja do smarowania polecam paste komfort na uszczelki( i sznurka) jest tania i sprwdza sie znakomicie

Piotr Czaiński
Gość
Wysłany: 2004-02-14, 09:54   

heh!!tylna szyba i przednia to banal wsadzic!!ale wsedanie wsadzic tylne boczne szybki jest przej......,tez zakladalem szyby na sznurek i ludwik ale uszczelki z bocznych szyb tylnych i tak sie ponacinaly!!!powiedzialem sam juz szyb nie przyciemniam,bo tylko pozniej woda cieknie a tyle co ja silikonu na to zurzylem ...wole zaplacic i miec fachowo zrobione a ze narazie na mam czym placic to szyby zostaja nie przyciemnione!!

blaz
Gość
Wysłany: 2004-02-14, 14:29   

ja tylne boczne szybki wyciągałem sam bez niczyjej pomocy a jedynie tylną musiałem wyjąć/włożyc z kumplami. Tylnie boczne wyjmowałem ok. 5 min. to- przynajmniej dlamnie- było 100000razy łatwiejsze od tylniej. Również bez mydła, czyszczenia silikonu sznurka tylko 2 śrubokręty(tępe) i nic nie zepsułem i nic nie cieknie

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi