Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
co jest grane?!? kierownica mi się przesunęła!
Autor Wiadomość
miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-02-18, 00:09   

rozkręcałem przedni resor, to fakt, potem go zamontowałem - chyba tak samo, bo śruba spinająca trafiła łebkiem w dziurkę w sankach. potem jadę prosto trabantem, a tu kierownica nie ma równo ramion na boki, ale jest przechylona o ok.20-30 stopni w lewo!!! jakim cudem? przed rozbiórką resora, jak jechałem prosto było równiusieńko, a teraz - trochę łyso się jedzie z uczuciem skręconej kiery.możliwe to, żeby lekkie przesunięcie resora tak zmieniło ułożenie kolumny?!?

picia trabik
Gość
Wysłany: 2004-02-18, 10:12   

być moze wsadziłeś resor odwrotnie , to w niczym nie przeszkadza , ale tulejki na końcu resora są w różnym stopniu złuzyte i poprostu gdy załozyłeś resor odwrotnie popiepszyły ci się kąty( to nie zutuje na jazde ,ale na wszeli wypadek jedz na zbiezność)

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-02-18, 10:18   

uff!dzięki! odwrócę spowrotem i pierniczę zbieżność... smarowałem resor i stąd to. z tylnim - jeszcze więcej zachodu. dodałem 2 pióra i dałem je odwrócone. Stał wysoko...3 dni... dzisiaj po 500km ładnie opadł. ale co zrobić, by go utwardzić?!? dalej jest miękki...

picia trabik
Gość
Wysłany: 2004-02-18, 10:43   

radze resor oddać do kowala i utwardzić amorki :)

qba_601
Gość
Wysłany: 2004-02-18, 12:50   

w sumie zeby utwardzic to amorki...

chyba ze resor twardszy .. ale z tym to kowal by musial powalczyc a on nigdy ci na 100% nie powie jaki mu resor wyjdzie czy twardszy czy durzo twardszy :)

kaziuu
Gość
Wysłany: 2004-02-18, 15:55   

ja mam lepsze przejście z kierownicą bo mi się własnie tak samo skręciła i jest krzywo ale podczas jazdy jeżdze juz tak z miesiac ale mnie szlak trafia... co mam zrobic żeby sie wyprostowała??

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2004-02-18, 18:58   

Moze wywaliles w jakas dziure i skrzywiles drazek kierowniczy?

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-02-18, 20:25   

ja z wyprostowaniem nie mam problemu,bo mam wieloklin na kierze - bo mam przeróbkę na 126p. wystarczy ją odkręcić, przesunąć i już. a co do drążka - przy większej zmianie w płaszczyźnie koła - nie widać by było tego po przednich kołach, że dziko stoją?

S de Luxe
Gość
Wysłany: 2004-02-18, 21:17   

ja z wyprostowaniem nie mam problemu,bo mam wieloklin na kierze (...) wystarczy ją odkręcić, przesunąć i już

Myślę że jednak nie powinno się tak robić, tylko ustawić zbieżność tak aby kiera stała prosto bez przestawiania na wieloklinie. Bo w przekładni kierowniczej utwardzone są tylko środkowe zęby- w końcu samochód większość czasu jeździ po prostej a nie po zakrętach. Gdy tylko przesuniesz kiere na wieloklinie zamiast ustawić zbierzność, szybciej zużyją ci się zęby w przekładni a podejrzewam że nie pujdzie jurz wtedy usunąć luzu.

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-02-19, 01:32   

serio tylko środkowe zęby?

a co do zbieżności - nie olewam jej,tylko najpierw odwrócę resor spowrotem i jeśli to nie zadziała to wtedy spróbuję. pozdrawiam i dziękuję za rady!

morti
Gość
Wysłany: 2004-02-19, 18:44   

mam takie pytanie dorzuciles 2 piora ?? ile ich teraz masz ?? i jeszczer jedno ... mowisz ze po tym jak wrzuciles te dodatkowe autko stalo wysoko a jakbys je wrocil na odwrot ?? to chyba by bylo oki?? chyba ze sie myle

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-02-19, 22:35   

niestety, też tak planowałem. odwróciłem 2 pióra - te, które dodałem. trab siadł tak samo jak standard, ale był miękki jak cholera, bo te 2 pióra sprężynowały go w dół przeciwko tym założonym normalnie dziewięciu standardowym piórom. MOIM ZDANIEM TO BAJKA, ŻE ODWRACANIE PIÓR TO SPOSÓB NA OBNIŻENIE I UTWARDZENIE. Zrobiłem tak z tyłu. dodałem 2 pióra - od najdłuższego licząc to wziąłem czwarte (pierwsze nie spięte klamrą) i chyba szóste czy siódme. odwróciłem je,spiąłem i zamontowałem w trabie na dłuższych śrubach - tych z przedniego resoru ( bo standardowe tylne okazały się już trochę za krótkie wg mnie). efekt? troszkę się obniżył, ale jest cholernie miękki! organizuję w tą sobotę bal uczelniany i woziłem trampkiem dziś 250kg napojów plus 2 osoby. trabant położył się na ziemi jak zmęczony wielbłąd. jechałem do koleżanki i na progu zwalniającym musiałem zatrzymać się i zapytać stojących obok dresów przez otwartą szybę, czy przejadę...;) oni że tak, a ja nie przejechałem :(
nie odwracajcie, tylko po prostu trza sklepać i nie ma innej rady. chyba,że ktoś ma lepszy pomysł - błagam,niech się ze mną podzieli, bo przylepione do budy spojlery wkrótce pękną na łączeniach - na 2km trasy po krakowie walnąłem nimi ze 30 razy. mam stalowe wzmocnienia plus pianka,ale na łączeniach jest żywica i szpachla,co mi źle wróży. w poprzednim trampku miałem fajniej,bo dałem sprężyny od skody i po załadowaniu raz 650kg trampek nadal stał wysoko! choć prawie nie jechał...

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-02-19, 23:12   

a z tymi resorami jest jeszcze taki numer: rozebrałem obydwa,przesmarowałem smarem grafitowym każde pióro oddzielnie i złożyłem. stał normalnie. przejechałem 300km i siadł ( ułożył się ). W ŻYCIU NIE WYCZUJESZ OD RAZU, ILE OBNIŻYSZ. przewalona sprawa.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi