|
(1.1) Jak ustawic zapłon |
| Autor |
Wiadomość |
Jacek Kawczyński
Gość
|
Wysłany: 2004-02-19, 18:21
|
|
|
Hej!
Ostatnio "zginoł" mi aparat zapłonowy z mojej limuzyny 1.1. Udało mi się dostać drugi ale potrzebował bym kilku wskazówek odnośnie regulacji zapłonu... Na co patrzeć i jak.
Bede wdzieczny za wszelkie porady albo materiały dotyczące tego tematu.
Pozdrawiam, J.K. |
|
|
|
 |
sidus
Gość
|
Wysłany: 2004-02-19, 22:16
|
|
|
| hmmm nie za bardzo Cie rozumiem szczerze mówiąc :) Wsadzając nowy aparat wsadzasz go w miejsce starego, kopułka i tyle :) Nie da sie chyba źle włożyć aparatu... chociaz? :) Pokombinuj aż wskoczy- ja tak zrobiłem i nic nie regulowałem... jeździ :) |
|
|
|
 |
CaShu
Gość
|
Wysłany: 2004-02-19, 22:23
|
|
|
chodzi zapewne o wyprzedzenie zaplonu...? ja uzywam metody prob i bledow...:)
Pozdrawiam
Lukasz |
|
|
|
 |
Guber
Gość
|
Wysłany: 2004-02-19, 23:15
|
|
|
Najlepiej mieć lampę oscyloskopową do ustawiania zapłonu. Podłączasz ją do prądu i do świecy. Na kole pasowym masz znacznik i po zapaleniu silnika kręcisz całym aparatem, aż ten znacznik pokryje się z widełkami, które są nad kołem pasowym. Przy tym ustawianiu muszisz świecić ta lampą na to koło pasowe. I przed tym odłączasz i zatykasz wąż od podcisnienia od gaźnika.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Jacek Kawczyński
Gość
|
Wysłany: 2004-02-20, 08:28
|
|
|
Dzieki za podpowiedzi ;-)jutro bede eksperymentowa. Lampę stroboskopową też udało mi się załatwić.
Przez 4 lata eksploatacji tego bolida przerobiłem dokładnie tylko hamulce (całość, razem z pompą)i elekrtomagnes przy rozruszniku. Reszta to drobiazgi. Psuje się żadziej niż toyota.
Ale to było już 3 włamanie do tego samochodu!!! Jak bym dorwał tego złodzieja to bym ucioł ręce przy samej d... . |
|
|
|
 |
|
|