|
jak jest z tym ssaniem w 1.1??? |
| Autor |
Wiadomość |
Piotr Czaiński
Gość
|
Wysłany: 2004-02-10, 18:18
|
|
|
| Odpalam traba i nie pali sie zadna dioda od temp po chwili zapala sie pomaranczowa , a po ok 3-4km zapala sie pierwsza zielona!!!i co??jak juz zapali sie ta zielona dioda to oznacza ze ssanie sie wylaczylo!!tak mi sie zdaje ,ale nie jestem pewien wiec pytam,bo chyba po to jest to forum!!a nie bede szukal w archiwum bo tam 70% wypowiedzi jest nie na temat!!nie chcecie nie piszcie ,ale bylbym wdzieczny gdybyscie mi pomogli!!z gory dziekuje:)))aha instrukcji opslugi nie posiadam !1 dzieki pozdro! |
|
|
|
 |
blaz
Gość
|
Wysłany: 2004-02-10, 18:24
|
|
|
| to załeży jak ustawione jest ssanie, ale najczęściej wyłącza się przy pierwszej zielonej lampce -czyli jak silnik osiągnie temperatureę pracy(ok. 84 st. celsjusza). U mnie też tak jest ale jak miałem kiedyś żle ustawione ssanie to wyłączało się długom po zapaleniu zielonej. Ale u mnie jak auto troche postoi i przestygnie (z zielonej pierwszej zmieni się na pomarańczową) to jak wcisne gaz ssanie też się włącza na niedługo |
|
|
|
 |
GrzegorzG (Greg)
Gość
|
Wysłany: 2004-02-10, 20:27
|
|
|
| To u mnie jest dziwne bo ja jak nacisne gaz to odrazu sie ssanie wyłącza. |
|
|
|
 |
blaz
Gość
|
Wysłany: 2004-02-10, 20:54
|
|
|
| to tak powinno chyba być ale wczasie jazdy nie powinno sie wyłączać |
|
|
|
 |
Piotrek_dM
Gość
|
Wysłany: 2004-02-11, 10:58
|
|
|
to u mnie jest wlasnie tak ze dlugo po zapaleniu sie zielonej lampki jeszcze chodzi ssanie. kiedys bylo inacej ale tej zimy moj trab oszalal, do tego mi jeszcze wchodzi na ssanie jak mam odkryta chlodnice i jade na trasie(gdy przechodzi z zilonej na pomarańcowa)
moi mechanicy twierdza ze jest wyregulowane ok. a innych nie znam(z okoli wawy) którzy by chciliby mi wyregulowac caly gaznik ze ssaniem i nie zedrzec ze mnie;(
moze ktos z forumowiczów jest z wawy i zna sie na tym i mialby chwile czasu?? |
|
|
|
 |
blaz
Gość
|
Wysłany: 2004-02-11, 15:32
|
|
|
| gdy przechodzi z zielone j na pomarańczową to powinno się chyba włączać ale nie powinno długo po zapaleniu zielonej chodzić(ssanie). Albo ssanie oszukuje(musisz przekręcić urządzonko do ustawiania ssanie po prawej str. gaznika), albo wskażnik temperatury(pokazuje zieloną lampkę choć powinien jeszcze pomarańczową. Z drugiej strony to sprawdż termostat bo na trasie nie powinien przy jeżdzie schodzić z zielonej na pomarańczową-ja ostatnio jechałem do Kielc ,ok 60km, nie miałem zakrytej chłodnicy i trabi powoli , bo powoli ale bo ok 12km nagrzał się(zielona sie zapaliła)-było -20 st.Pierwszy raz w taki zią jechałem i było ok wszystko a tak to często jeżdziłem przy -15 i też spoko. Nie zatykałem jeszcze chłodnicy. |
|
|
|
 |
Piotrek_dM
Gość
|
Wysłany: 2004-02-12, 08:32
|
|
|
ja bez zatkanej choldnicy jezdze cały czas na włączonym ssaniu;(
co do termostatu to raczej jest on ok.a stwierdzam to po tym ze załancza mi sie wentylator przy chłodnicy gdy stoje w korku(przed samym zapaleniem sie 2 kontrolki zielonej), jesli sie myle i termostat ma jeszcze inne zadanie a to nie stwierdza jego sprawności to poprawcie mnie, a wymienie....tylko tej zimy trab juz wczyscil mi portwel doszczetnie i wole nie robic napraw które nic nie dadza i wprowadza w długi....;( |
|
|
|
 |
Phyt0n
Gość
|
Wysłany: 2004-02-12, 15:46
|
|
|
u mnie wszystko zalezy od temperatury na zewnatrz auta ... :)
jak jest duzy minus to ssanie dziala jeszcze chwile po tym jak temp przeskoczy na zielona ...
jak jest normalna temperatura (plus 5-10) - to ssanie wyskakuje na pomaranczowej (tak chwile przed zmiana na zielona) ...
a jak cieplo to praktycznie w polowie czasu trwania pomaranczowej sie ssanie wylacza ...
Pozdrowienia! |
|
|
|
 |
Piotrek_dM
Gość
|
Wysłany: 2004-02-12, 16:17
|
|
|
| nic trzeba bedzie poczekac na wiosne;))) |
|
|
|
 |
blaz
Gość
|
Wysłany: 2004-02-12, 17:07
|
|
|
| ja nie czaje czemu nigdy mi sie nie zaświeca 2 zielona. Zaświeciła sie w zeszłym roku jak mi termostat zawieśił i chodził cały czas na krótkim obiegu...w lecie... po 15 kilosach jazdy zapalała sie nawet czerwona. Ale zmieniłem szybko termosa i ok-nie zapała sie nawet 2 w mieście -tylko nie wiem czy to dobrze bo wentylator sie włącza |
|
|
|
 |
Phyt0n
Gość
|
Wysłany: 2004-02-12, 19:21
|
|
|
mi sie druga zapalala czesto, kiedy nie chodzil mi wentylator ...
no i te kilka razy, kiedy sie odlaczylo kolanko od gornego weza od chlodnicy i plyn spierdalal ... :)
a termostat to tez wymieniam - na rzemieslniczy ... :)
Pozdrowienia! |
|
|
|
 |
Piotrek_dM
Gość
|
Wysłany: 2004-02-13, 08:38
|
|
|
a rzemieslniczy jest lepszy od orginalnego??bo różnica w cenie jest niewielka, ok 1-2zl
co do kontrolek to wentylator wlanczal mi sie jeszcze przy 1 zielonej kontrolce, jak stalem w duzym kroku to czasami na chwile zapalal sie 2 ale zaraz gasła, a termostat i tak chyba zmienie, bo to tani koszt a efekt moze byc satysfakcjonujący;) |
|
|
|
 |
Phyt0n
Gość
|
Wysłany: 2004-02-13, 11:57
|
|
|
pytalem u zrodla czyli w motirexie i taka odpowiedz dostalem:
"Odnosnie termostatu to ten orginalny jest ustawiony na 87 stopni i
dobry jest na zimę bo trzyma wyższa temperaturę. Ten rzemieslniczy ma
82 st otwierania i lepszy jest na lato."
a ze idzie lato to wzialem "letni" ... ;)
Pozdrowienia! |
|
|
|
 |
Piotrek_dM
Gość
|
Wysłany: 2004-02-13, 12:25
|
|
|
| wielkie dzieki za info;)))spróbuje z tym termostatem, ale dopiero w przyszłym tygodniu bo juz nie bede mial gdzie go kupic |
|
|
|
 |
Phyt0n
Gość
|
Wysłany: 2004-02-18, 23:35
|
|
|
grrr
motirex mnie wkurzyl ...
paczka miala byc w ubiegla srode a dzis juz prawie czwartek i jeszcze jej nie ma ...
Pozdrowienia! |
|
|
|
 |
|
|