Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
10 litrow na 100 km.
Autor Wiadomość
Voo Doo
Gość
Wysłany: 2004-02-03, 18:03   

no i sie chłopak nie dowie. Troche szacunku dla nowego koleś nie wie co i jak szukać a wy zaraz archiwum itp. Hmm z drugiej strony ja poznałem funkcje forum właśnie przez czytanie postów o tym że wszystko w archiwum i już było pisane... Tyle że zamiast 10 pisać że już bło to by jeden napisał co i jak i styka tego hihi

Sebastian Kurantowicz (re
Gość
Wysłany: 2004-02-03, 18:17   

Tyle ze uszanuj tego co juz raz to napisal. Nikomu nie za bardzo sie usmiecha pisac tego samego po 10 razy. A opcja szukaj jest od tego zeby z niej korzystac.

Kiler
Gość
Wysłany: 2004-02-03, 18:45   

jest jeden patent na to żeby mniej palił. Po prostu zmienić styl jazdy :) U mnie pomogło, kiedyś kręciłem silnik po obrotach i jechałem dosyć szybko (90-100 km)a później dziwiłem się co on tak dużo pali. Może się to wydać śmieszne, ale nie jeżdzę szybciej jak 70km/h i pali niecałe 6 litrów. Wiem że silnik zamula się od tego, ale jest to najtanszy i najprostszy sposób żeby zaoszczedzić.
Pozdro

blaz
Gość
Wysłany: 2004-02-03, 21:09   

mi na trasie pali ok 7litrów przy prawie zawsze max speed wynoszącej ok 140km/h -to chyba nie najgorzej . W mieście natomiast ok 8-9literów tyle że zawsze z pod świateł z malaczami kręce aż duch z trampola wyłazi. Przy ok 110-125 pali na trasie 6l. a odnośnie ssania jest takie "coś" patrząc od przodu po prawej stronie gażnika, taki stożek jakby , do którego wchodzą chyba 2 lub 3 weżyki od cieczy chłodzącej(jest to urządzenie termiczne, które temperraturą cieczy reguluje ssanie i jest też taka pkrąkgą cienka blaszka z kabelkiem która dodatkowo podgrzewa), są też dwie lub trzy śrubki od strony tych wężyków(chyba 10mm) które nalęży poluzować i pokręcić odrobinę całym tym stożkiem w prawo lub lewo. Najczęściej jest ustawiony na środku co zaznaczone jest nacięciem(taki znaczek).Nie wiem tylko czy w prawo opóżnia sie ssanie czy wlewo , nie pamietam-metoda prób i błędów wskazana.

Czaja
Gość
Wysłany: 2004-02-03, 21:52   

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Nie sadze jednak zeby to bylo ssanie bo z tym sie juz chyba uporalem. Zeby sie szybciej wylaczalo trzeba przekrecic w prawo. A co do stylu jazdy to nie cisne mu az tak mocno. Jak go testowalem przy delikatnej jezdzie to na 0,5l benzyny przejechalem jakies 5 km, co jest chyba za malo. Nadal jestem przekonany ze trzeba przekrecic srobke po przeciwnej stronie linki od gazu, tylko nie wiem ile obrotow ja wykrecic od maksymalnego wkrecenia. Jak ja kiedys wykrecilem to faktycznie szedl jak burza ale ze zbiornika ubywalo szybciej bo jakies 15 na 100:(

blaz
Gość
Wysłany: 2004-02-03, 23:22   

skład mieszanki jest tam jakoś ustawiony tak jak powinien być i chyba grzebanie tam rzeby lepiej szedł czy co tam innego to nie za dobra rzecz-tak mi mechanik powiedział, ale może właśnie tam coś masz żle ustawione. A poziom paliwa w gażniku też jest ważny sprawdziłeś?

Phyt0n
Gość
Wysłany: 2004-02-04, 08:58   

moj pali 10 gazu /100km w miescie (prawie caly czas na ssaniu bo nie ma praktycznie gdzie sie rozgrzac), a na trasie 8-8.5 przy 80/90km/h ...

jak wy robicie ze wam pali mniej? gaziarze cos sa w stanie wykombinowac? warto wyrzucic te 20-30 na regulacje u nich? (wszystkie filtry, swiece wymieniane regularnie)
Pozdrowienia!

bipi78
Gość
Wysłany: 2004-02-04, 09:26   

mnie nurtuje podobny dylemat jak PhytOn-a mam nową instalację ,filtry swiece ok i gazownicy mi kręcili ale po niżej 9 na trasie nie zchodzi (80 km/h)

Phyt0n
Gość
Wysłany: 2004-02-04, 10:04   

bipi ...
wiesz ... mnie nurtuje bardziej, bo wczesniej (jeszcze w wakacje i ofcoz poprzedniej zimy) palil przy takich samych predkosciach okolo 7.7-7.8 na trasie ...

niby w przelozeniu na kase na jeden zbiornik to nie jest duzo te 1.5zl wiecej, ale w ciagu roku i dwoch miesiecy jak mam gaz to mu nakrecilem prawie 33000km ... :)
Pozdrowienia!

Michał Olejniczak
Gość
Wysłany: 2004-02-04, 10:23   

gaz to dziwne paliwo i rownie dziwne spalanie. Przy ww spalaniu w mieście w trasie moje auto potrafi przy tych samych tem. spalić tylko 6,8 l/100 nie wiem czy to kwestia nuiedogrzania czy co a ssanie mam ręczne nie takie jak w Trabim i zaraz po osiągnięciu temp 50st.C je wyłączam (czyli tuż przed ruszeniem)

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-02-04, 10:48   

filtry swiece ok i gazownicy mi kręcili ale po niżej 9 na trasie nie zchodzi (80 km/h)

Trzeba jezdzic szybciej ;)
... spalanie bedzie podbne, a jazda inna :)

TTTM

blaz
Gość
Wysłany: 2004-02-04, 11:46   

tak, tak przecież trab nie spali na trasie więcej jak 10l gazu, no a jak kto lubi jeżdzić 80km/h to jego sprawa, ale jeżeli jeżdzi tak żeby mniej wózek palił skoro może "normalnie" pojeżdzić przy niewielkiej różnicy to szkoda(frajdy z jazdy i w ogóle). Leszek taki jeden(nie znacie) ma 1.3 na trasie pali mu niecałe 10lieterów a powoli nie jeżdzi(nie mogłem kiedyś drania dogonić...) - gazu oczywiście

qba_601
Gość
Wysłany: 2004-02-05, 15:26   

jesli chodzi o palenie to jak na ten silnik to 10 to w sumie norma
po trasie biora troszke mniej
ale wszytko kwestia ustawienia
moj ostatnio powroocil to 10 po miesci i 8 na trasie oczywiscie lpgu

picek
Gość
Wysłany: 2004-02-06, 11:52   

Mój pali podobnie 10 l gazu na 100 km w mieście. Jeżdżę nim dość dynamicznie - częste przyspieszenia, na dwupasmówce jadę ponad 90 km/h. Codziennie jeżdżę nim do pracy po ok. 10 km w jedną stronę i z powrotem a silnik osiąga swoją temperaturę dopiero w połowie drogi Wtedy zapala się lampka zielona. Ssanie też się późno wyłącza. Dodaję, że zawsze odpalam go na gazie.

Phyt0n
Gość
Wysłany: 2004-02-06, 22:02   

taa .. przy takich temperaturach jak byly do niedawna (-10 i stuff) to jazda po miescie na krotkich trasach to mordega ... caly czas na ssaniu ... :(
ja swojego jak stoi w garazu to tez na gazie odpalam, a jak pod chmurka to na paliwku ...
Pozdrowienia!

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi