Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Gaz w trabie
Autor Wiadomość
Piotr Czaiński
Gość
Wysłany: 2004-02-28, 16:28   

Mam zamiar kupic instalacje gazowa uzywke,pytam was bo widze ze sporo osob ma gaz w trabim!jaka butla jest odpowiednia (pojemnosc),ile kosztuje zalozenie uzywanej instalacji!czy widac spadek mocy,i o ile tak srednio wzrasta spalanie!!musze zalozyc bo jak do unii wejdziemy to paliwo bedzie cholernie drogie!!pzdr

Koba
Gość
Wysłany: 2004-02-28, 16:37   

Właśnie z ojcem zakładaliśmy instalację do polówki, w morągu. Cena 1100 zł, i zrobili to nawet porządnie, w 3 godzinki. Ojciec zdecydował się na butlę 85 litrów, walec. W sedanie to i tak bagażnik jest zagracony, nawet jak wstawi się mniejszą. Zatankował do pełna 67litrów (tankuje się 80% pojemności), planuje wymontować zbiornik paliwa, wozić w bagażniku mały zbiorniczek na benzynę, a kółko podwiesić pod autkiem. A jak to jest z używaną instalacją to nie wiem.
Pozddrawiam
Koba

Major
Gość
Wysłany: 2004-02-29, 09:39   

ja też bym chętnie kupił używkę instalacji bo mam pomysł na wmontowanie do 601 ale nie podam szczegółów żeby nie zapeszyć, na razie chcę rozpracować standartową instalację i kupić ją niedrogo

bipi78
Gość
Wysłany: 2004-02-29, 10:09   

uzywki nikt wam nie wbije do dowodu , chyba że tam jest już piecząkta do gazu , teraz aby wbić gaz do dowodu musisz miec certyfikaty na zbiornik i instalcje i FAKTURE NA MONATAŻ INSTALCJI dawniej tego nie było i mozna było kombinować a teraz jest wielki problem z używkami bo nkt nie chce lewej faktury wystawić bo sprawdzją ich skarbówka i wydział komunikacji w centralnym rejestrze samochodów( chyba tak to sie nazywa)
pzdr i życze powodzenia

a co do gazu w 601 mam pytanko jak rozpracować smarowanie , dozownik oleju to nic nie poradzi

Robert LIMES Chodnicki
Gość
Wysłany: 2004-02-29, 11:50   

wymieniał ktoś samą butlę? zakładając ze zdobedę taka uzywkę z ważnym papierem i wielozaworem z odcięciem jak teraz jest wymagane to mogę sobie legal przerzucić??
bo moje 20 litrów to marnotrawstwo czasu na trasie... ;(

Kaszub.Gdynia
Gość
Wysłany: 2004-02-29, 11:58   

nie kupuj uzywki!!!!!
nowa instalacja mi sie zwrocila po 10 tys. kilometrow (wtedy zaplacilem za nia 1550 zl a gaz kosztowal 90 gr :) Teraz sa inne przeliczniki, ale ta inwestycja ci sie zwroci!!! wez kartke i olowek i policz po ilu km.
Jesli nie masz kasy, wez instalacje na raty,
wtedy przy kazdym tankowaniu zostaje cipieniadz w kieszeni i w rzeczywistosci, splacasz instalacje za to co oszczedzasz w czasie tankowania

Robert LIMES Chodnicki
Gość
Wysłany: 2004-02-29, 12:01   

mnie sie trabi z gazem zwrócił po ok 40 tys... :D

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-02-29, 16:55   

Mnie sie instalacja zwrocila po niecalych 6 tysiacach! :))

I z wlasnego doswiadczenia: nie warto zakladac uzywanej instalacji, technika idzie do przodu i nowsze instalacje lepiej dzialaja...

sidus
Gość
Wysłany: 2004-02-29, 17:14   

jak top mowi papryczka 2003- co nowe to nowe :) Uzywana to wiesz :/ i tak butle musisz kupic nowa i tak a jak sie okaze ze do wymiany filtr, to takie duze okragle (zapomnialem nazwy:) np cieknie albo jeszcze jakies inne pierdoly to z regulacja wyjdzie Cie to z 800zl... nowa najtansza w kce 1050zl... warto uzywke? :)

bipi78
Gość
Wysłany: 2004-02-29, 18:03   

pojawiły sie na rynku zbiorniki gazowe z tworzywa sztucznego PRZEZROCZYSTE !!! ceny nie znam ( szkoda )

Oizo
Gość
Wysłany: 2004-02-29, 18:26   

Ale z butlą w bagażniku już nikt sie nie zmieśći !

krzysztof kotecki
Gość
Wysłany: 2004-02-29, 22:29   

U mnie w miescie nawet za 1000 kladzie kolo i daje jeszce zbiornik pelen gazu na zachete , A JAK SIE DOBRZE ZAKRECI Z NIM ZA 1100 KLADZIE ZE ZBIORNIKIEM W KOLE I DAJE POKROWIEC NA ZAPAS-PO CO SIE SZARPAC Z UZYWKA?.PZDDR

picek
Gość
Wysłany: 2004-03-05, 01:18   

Ja kupiłem instalację używaną w lutym 2003. Za instalację z 2001 roku z butlą 25l dałem 250 zł. Musiałem tylko dokupić nowy mikser i założyłem nowe przewody miedziane kosztowało mnie dodatkowe 150 zł. Jak widać instalacja wyszła dużo taniej niż nowa. Sprawuje się bardzo dobrze. Teraz w zimie nawet odpala na gazie. Samo założenie kosztowało mnie w warsztacie 150 zł. Instalacja ta zwróciła mi się po niecałych 6 tys. Pali mi 10 litrów gazu. Spadek mocy jest niewielki. Ważne jest abyś w polówce założył mikser bezpośrednio na gaźniku. Nieprawdą jest, że nie wbiją Wam do dowodu gazu, jeśli kupicie instalację używaną. Instalacja używana musi spełniać aktualne normy. Na każdym urządzeniu musi być numer E67-01… . Jak załatwić przerejestrowanie instalacji używanej to dokładnie jest ta procedura opisana na stronie auto świat. Jej adres to: http://autoswiat.redakcja...l=4800&Strona=3 Jeżeli używana ma homologację zaczynającą się od E67-00… to takiej instalacji wam nie przerejestrują.

Piotrek_dM
Gość
Wysłany: 2004-03-05, 08:15   

hymm, z tym odpalaniem na gazie to ja bym nie radzil. gaz jest strasznie suchy i na zimnym silnik strasznie go niszczy, zwlaszcza ze traby nie sa juz nowe. mam kilku znajomych którzy przez takie cos (przez 2 lata ani razu nie jechali na benzynie)robili generalny remont silnika(co prawda nie trabantów, ale silnik to silnik) i teraz ostrzegali mnie ze na gaz najlepiej jest przelanczac jak juz jest samochód rozgrzany.

ale kazdy robi wg. wlasnego uznania

Major
Gość
Wysłany: 2004-03-05, 18:50   

właśnie na smarowanie mam pomysł, ale muszę to sprawdzić w praktyce. Zastanowię się nad nową instalacją ale najpierw muszę sprawdzić problem smarowania

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi