Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Mieszanka....
Autor Wiadomość
Chybol
Gość
Wysłany: 2004-03-06, 11:21   

Nie wiem czy byl juz taki post (nie moglem znalesc) ale mam pytanko oczywiscie do uzytkownikow cfajtaktow :) w jaki sposob mieszacie paliwo z mixolem , etc. Jak podjezdzacie na stacje to tankujecie do kanistra i potem mieszacie i przelewacje to bolidu czy jakpierw mixol potem benzyna (do boku) czy jak :D

Pozdrawiam

Oizo
Gość
Wysłany: 2004-03-06, 11:41   

Normalnie nalewasz sobie prosto do baku, bierzesz przymiar, mierzysz ile masz paliwa i dolewasz Mixolu w proporcji 1:50 albo 1:45 bo i tak można. Z tym tylko jak nalewasz niewiele benzyny to najlepiej jest Mixol odmierzyć strzykawką.
No chyba, że się wstydzisz to nalej do kanistra i załatw sprawę gdzieś za winklem...

Chybol
Gość
Wysłany: 2004-03-06, 12:12   

Nie no ze wstydem to nie bedzie problemu tylko jak nalejesz benzyny a pozniej dolejez mixolu to on nie osiadze na dnie zbiornika ??

Sikor
Gość
Wysłany: 2004-03-06, 12:51   

Mixol nie. Oleje typu Mixol S i Semisynthetic maj specjalne dodatki z rozpuszczlnikami i samoczynnie mieszaja sie z benzyna. Inaczej jest z olejemi typu Lux te trza porzadnie wybeltac. Jednak ja prawie zawsze leje do kanisterka mieszam z mixolem i potem do baku.

Galant
Gość
Wysłany: 2004-03-06, 12:55   

Witam! Tak to nie jest takie proste...jak tankowanie 4-takta.
Ja z góry wiem ile kupuje zupy wiec wiem ile dolac oleju. Np. Kupuje 6L beny x 0,02L = czyli leje 120-130 mL oleju do baku i potem bene (strumień najlepiej ustawić pionowo wtedy ładnie się miesza) - Tak jak niektórzy leją soczek do browarka - zasada ta sama ale przyjemność mniejsza...

Oizo
Gość
Wysłany: 2004-03-06, 16:49   

Na butelce z Mixolem S firmy Orlen można przeczytać:

Olej przeznaczony do dwusuwowych silników z zapłonem iskrowym smarowanych systemem mieszankowym. Zawiera rozpuszczalnik zapewniające łatwe mieszanie z paliwem. Może być wlewany bezpośrednio do zbiornika z paliwem. Najkorzystniejszy stosunek oleju do paliwa określa instrukcja smarowania silnika.

Chybol
Gość
Wysłany: 2004-03-06, 20:47   

No to dziekuje za wszelkie informacje :D

Pozdroo

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi