Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wskaźnik temperatury do 601
Autor Wiadomość
Adaś
Gość
Wysłany: 2003-11-30, 20:14   

Pogrzebałem troche na złomowisku i wykręciłem z Łady tej starszej (chyba 2103) wskaźnik temperatury taki okrągły, on jest od temperatury oleju i czujnik od niego który jest przykręcony na prawej ściance bloku silnika. Podłączyłem to i ... działa. Wskazuje temperature około 85 - 90 stopni. Czujnik wkręciłem między żeberka cylindra z prawej strony (grubość 14 mm, gwint drobnozwojny). Podłączenie jest bardzo proste: dwa przewody zasilające, jeden od czujnika i jeden do zasilania podświetlenia.
Taki sobie bajer, myślałem że komuś się spodoba, więc wrzuciłem to na forum.
PozDDRwaiam.

Placik
Gość
Wysłany: 2003-11-30, 21:35   

Dzięki za info musze sobie takie coś znależć to będzie kolejny bajer w moim trabiku.

ZBuK
Gość
Wysłany: 2003-11-30, 22:01   

Hehehehe... a nie lepiej było termometr z piekarnika tam wsadzić?

Mikołaj "psik&am
Gość
Wysłany: 2003-11-30, 22:24   

no to jeszcze czojnik od cisnienia oleju trza zamontowac :D
psik

ZBuK
Gość
Wysłany: 2003-11-30, 22:49   

Proponuję też HIGROMETR (wilgotność powietrza) oraz HIGROGRAF (zmiany wilgotności gazów)

kuba s. (wladzio)
Gość
Wysłany: 2003-12-01, 00:25   

a ja licznik Geigera ;)

kuba s. (wladzio)
Gość
Wysłany: 2003-12-01, 00:28   

dobrze napisałem????????
nie no tak poważnie to jest to super sprawa i muszę cuś takiego oopolować!! dzieki z info!!!!!!!
pozDDRoofka!!

Grzesiek N.
Gość
Wysłany: 2003-12-01, 16:28   

a może kilometr? :P

Major
Gość
Wysłany: 2003-12-01, 20:31   

Ja mam u siebie wsadzony czujnik z wartburga pomiędzy cylindry już 3 lata i podłączony do seryjnego diodowego wskaźnika z wartbura. pozkazuje idealnie. Czyjnik jest pomiędzy cylindrami na dole tam nie dochodzi powietrze chłodzące bo jest taki kątowniczek

hans
Gość
Wysłany: 2003-12-01, 23:48   

adam słodowy - zrób to sam

Szulcz
Gość
Wysłany: 2003-12-02, 00:33   

niniejszym przyznaję koledze Adasiowi odznakę SzulczKonstruktora stopnia drugiego
;)

kuba s. (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-03-04, 23:45   

odświeżyłem ten temat bo na dniach będe się bawił w montaż takowego urządzenia wraz z przesłona dławiącą powietrze chłodzące :)
jak wymodze to opisze co i jak

Jimmy_Rz
Gość
Wysłany: 2004-03-04, 23:50   

Po co przesłona dławiąca powietrze... Proponuję wentylator o zmiennym kącie nachylenia łopatek wirnika... Oczywiście sterowanie komputerowe... POlecam!!
Jimmy_Rz®

kuba s. (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-03-04, 23:56   

Jimmy.... ja nie pisze o silniku 1.8 w Trabie więc chyba ma to jakiś sens. Po to, żeby było cieplej, silnik mniej palił i był od tego zrdowszy w zimie. bez czujnika to sie nie uda bo można go za bardzo podgrzać..
ładnie napisałem?? czy jeszcze o czymś zapomniałem??

PS. Sorki ale mam zły dzień....

Jimmy_Rz
Gość
Wysłany: 2004-03-05, 01:35   

Tak. Bardzo ładnie. Cóz, ja tam wyżej się wysiliłem na żart, widocznie albo Ty masz bardzo zły dzień, albo to bardzo kiepski żart :))))) Sam o tym myślałem, tylko że osobiście nie robiłbym przesłony, bo po zasłonięciu wentylator zacząłby sprężać powietrze i stawiałby większy opór silnikowi. Pomyślałem o tym, żeby zaraz za wentylatorem, wyciąć okrągły otwór w obudowie silnika i wspawać tam rurę z przepustnicą. Po prostu otwierając przepustnicę wypuszczałbym powietrze na zewnątrz obudowy, zmniejszyło by to intensywność chłodzenia. Oczywiści wskaźnik temperatury stałby się urządzeniem nieodzownym. Pomyślałem też, że możnaby gdzieś umieścić termostat np. z kaszlaka i nim strować przepustnicą w tej rurce za wentylatorem. Uzyskało by się w pewnym stopniu regulację automatyczną, co w lecie dałoby w sumie rozwiązanie standardowe (rura zamknieta - całe powietrze na silnik) a w zimie termostat by otwierał przepustnicę i powietrze chłodzące w przeważającej części uciekałoby na zewnątrz obudowy silnika. Do tego jesczze jakieś mikrowyłączniki i można by zrobić kontrolki wskazujące położenie przepustnicy - chłodzenie / brak chłodzenia. Do tego wskaźnik temperatury...
Już nie będę spał do rana tylko myślał...
PozDDRawiam i sorki za sarkastycznego posta wyżej ;))
Jimmy_Rz®

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi