Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601]Gaźnik z TURBO?!?
Autor Wiadomość
miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-03-02, 23:16   

Kupiłem ostatnio trochę części i między innymi dostałem takie urządzenie.pytam co to, a gość mi na to,że to głowica gaźnika,tylko że z turbo:ma taką korbkę,taką gałkę, którą jak się kręci, to ona reguluje większy wlot paliwa-i chyba też powietrza- do gaźnika.brzmi nieźle,ale czym jest na prawdę?pomocy!

toudy
Gość
Wysłany: 2004-03-02, 23:19   

to jest chyba gaznik przystosowany do tradycyjnego zaplony. to jest 2 wersja gaznika do traba !
MAx teraz na takim jezdzi, ja gdzies w garazu mam taki takze

Voo Doo
Gość
Wysłany: 2004-03-03, 00:16   

A tak nawiązująć do tematu i z ciekawości czystej pytam czy ktoś zna takiego ambitnego i pomyłsowego desperata który ma turbosprężarke w silniku dwusuwowym. Niekoniecznie Trabikowa. Pytam czy jest to możliwe. Pewno byłaby to praca indywidualna bo trzeba dorobić na wymiar. Ale może ktoś sie pokusił i ma??

krzysztof kotecki
Gość
Wysłany: 2004-03-03, 07:42   

Sory ze napisze brutalnie-dowiedz sie najpierw dokladnie jak dziala silnik dwusuwowy a potem jak dziala turbosprezaraka a twoj problem bedzie rozwiazany.PZDDR

Jimmy_Rz
Gość
Wysłany: 2004-03-03, 12:12   

Temu kto Ci powiedział o gaźniku z "turbo" śmało możesz powiedzieć w gębę, że jest techniczną łajzą i jeśli ma się kompromitować to lepiej się niech nie odzywa.
Po pierwsze, odkąd całe urządzenie turbo (turbosprężarka) znajduje się w gaźniku, po drugie, kto widział turbosprężarkę w dwusuwie...
Proponuję żebyś powiedział temu komuś, że założyłeś już gaźnik turbo tylko żeby Ci sprzedał jeszcze do niego chłodnicę sprężonego powietrza - intercooler :))))))))
Jimmy_Rz®

krzysztof kotecki
Gość
Wysłany: 2004-03-03, 13:13   

O a ja chcialem byc delikatny i ktos mnie wyreczyl-DZIEKI przynajmiej nikt mnie nie zjedzie ze brutal jestem .PZDDR

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-03-04, 01:46   

nie,nie zrozumieliście mnie,sytuacja wyglądała trochę inaczej: po pierwsze,nie ja tu powiedziałem o turbosprężarce,ale kolega Voo Doo się do tego posunął. po drugie - ten koleś,od którego kupiłem,odpowiedział słowo "turbo" na moje zapytanie o tą wajchę i powiedział to też w "cudzysłowiu" chcąc wyrazić urządzenie do podnoszenia wlotu ilości paliwa. Gość sporo zrobił w życiu przy trabach,więc znać się zna,ale takiego słowa użył,a ja go zacytowałem.Nic nie pisałem o turbo sprężarce!czytajcie uważnie posty.

krzysztof kotecki
Gość
Wysłany: 2004-03-04, 08:01   

TURBO JEST TURBO -co tu mozna nieuwaznie przeczytac?

Mr Muzik
Gość
Wysłany: 2004-03-04, 16:05   

A ja mam "turbo" w swoim dwusuwowym Barkasie!!! :-)

Otóż w osłonie kolektora wlotowego powierza (pomiędzy filtrem, a gaźnikiem) mam taką "turbodziurkę" średnicy ok 1 - 2 mm przez którą wstrzykuję pare kropel paliwa, żeby zapalił po dłuższym postoju.
Ale jak zapali to wtedy odzywa się w nim ta turbodziurka i gwizda....
Lepiej niż w starych Autosanach.
I co? Można mieć "turbo" w dwusuwie? :-)
No.

Oizo
Gość
Wysłany: 2004-03-04, 17:47   

A ten gość co sprzedał tobie ten gaźnik to dołożył do niego nos ? :)

Voo Doo
Gość
Wysłany: 2004-03-04, 19:15   

No tak ale z tego co pisze w wiedzy technicznej pod tytułem: Budowa pojazdów samochodowych jest tak że są dwa rodzaje doładowań: mechaniczne i turbodoładowanie. I jak każdy wie polega na wykorzystaniu energii gazów spalinowych w przewodzie wylotowyym do napędzania trubosprężarki. Jest do teog potrzebna również turbina gazowa. Wiec TEORETYCZNIE jest chyba możliwe zamontowanie... Mówie teoretycznie bo potrzbujemy ta turbine gazową. Wiem że każdy normalny dałby sobie z tym spokój w takim silniku ale ja pytałem czy sa jacyś desperaci. Ja wiem że to jest śmieszne - turbo w trabancie ale czy możliwe... Pozdro i przepraszam za rozgrzebywanie. A sprężakra Rootsa??

Jimmy_Rz
Gość
Wysłany: 2004-03-05, 00:00   

Odpowiadam - NIE. Otóż chocby z tej prozaicznej przyczyny - gdyby to coś dało - łożyskowanie wału, czy krobowody podziękowałyby za współpracę. Kolejna sprawa podwyższenie ciśnienia w układzie dolotowym zwiększyłoby ciśnienie w skrzyni korbowej... Skonstruuj sobie takie uszczelnienie, które wytrzymałoby takie ciśnienie - mówię tu o simmeringach wału korbowego czy papieorwych uszczelkach pod cylindrami. Kolejna sprawa szczelności obrotowych zaworów ssących na wale - kontra ciśnienie doładowania... Rzecz kolejna, mam pewne podejżenia, że turbosprężarka w kolektorze wydechowym trabanta, stanowiła by prędzej przeszkodę niż się obróciła, wszak to tylko 600 ccm pojemności (i to nie całe) - najmniejszy turbodoładowany silnik za jakim się spotkałem to 1.4 TDCi forda fiesty. Ale 1400 to nie to co 600. Oczywiście możnaby tutaj teoryzować, ale to co napisałem wynika z moich praktycznych przemyśleń.
Jimmy_Rz®

Voo Doo
Gość
Wysłany: 2004-03-05, 00:50   

No i to jest wytłumacznie. Przynajmniej realnie brzmiące że nie. Wiec ja już w kwesti turbosprężarek sie nie wypowiadam :) Jeden głupi post mniej... heheh

ROSO
Gość
Wysłany: 2004-03-05, 08:28   

btw: SMART w wersji miniroadster ma 700 ccm i turbosprężarkę... nieźle pomyka - to tak a propos najmniejszego silnika z turbo...

Jimmy_Rz
Gość
Wysłany: 2004-03-05, 12:21   

Roso, towarzyszu drogi, spoglądnij na mojego posta jeszcze raz, napisałem o silniku za jakim JA sie OSOBIŚCIE zetknąłem, nie kwestionowałem istnienia silników o mniejszej pojemności skokowej doładowanych.
A takie pytanie - Smart 700 ccm, Diesel czy benzyna?
Jimmy_Rz®

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi