Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ratujcie mój silnik!!!
Autor Wiadomość
Firestarter
Gość
Wysłany: 2004-03-22, 00:48   

Użyczyłem mojego trabika mojemu ojcu,a on chciał być wdzięczny i mi go potem zatankował.Jak sie okazało pomyliły mu sie proporcje oleju i wlał go za mało.Po 50 km ciągłej jazdy autko stanęło.Zatarł się silnik.Ból jest o tyle silniejszy, że trabik miał dopiero 40 tys. km przebiegu.Po wymontowaniu silnika przekręciłem wałem i silnik odblokowało. Zwacam się z wielką prośbą o porade, gdyż słyszałem, że jeśli silnik się odblokował, to mógł się zatrzeć jedynie na cylindrach i nie byłoby wtedy wiele pracy i kosztów by go doprowadzić do używalności.Ale gdyby miałby być to uszkodzony wał z łożyskami to koszty remontu byłyby już dość spore.Prosze o jakieś wskazówki co robić dalej!!!!!

mtrabant
Gość
Wysłany: 2004-03-22, 01:01   

jak sie kreci to nie jest jeszcze tak zle. Potrzebne beda nowe tloki i szlif cylindrow. Na poczatek zdejmij cylindry i zobacz jak wygladaja ale raczej beda wymagac szlifu(chociaz slyszalem o przypadkach ze tak zatarty po rozruszaniu jezdzil dalej bez remontu, ale mocy to juz nie bylo).jak zdejmiesz cylindry pokrec wtedy walem, zobacz jak chodzi i obejrzyj czy nie widac sladow przegrzania na lozyskach.jak wal chodzi plynnie bez zaciec to rozbieranie moze nie byc konieczne.jednak trzeba sie liczyc ze wal wytrzyma do remontu krocej.

Firestarter
Gość
Wysłany: 2004-03-22, 09:30   

Dzieki za szybka odpowiedź!!! :-) ))

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi