|
CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0
|
|
"magnetyzer" za free |
| Autor |
Wiadomość |
Zbyszek 601delux
Gość
|
Wysłany: 2003-11-17, 08:42
|
|
|
| Witam. przeglądając aukcje na allegro natknąłem sie na domowej produkcji magnetyzery. Składa się toto z magnesika i obejmy do rur. Kosztuje 26 pln. Pytanie: czy mozna cos takiego zrobić samemu? Odpowiedz: Bez problemu. Mnie wykonanie takiego "magnetyzera" zajęło 5 minut razem z zamontowaniem. Magnes wyciagnalem ze starego, padniętego twardego dysku (taki maly silny magnesik obok glowic) i zacisnalem to cybantem na przewodzie paliwowym pomiedzy ekonomizerem a gaznikiem. Dodatkowo zamontowałem magnetyzer powietrza: kolejny magnesik, tylko obrucony przeciwnym biegunem zacisnięty na gumowej rurze nad gaznikiem. Efekt: trabancik na wolnych obrotach chodzi równiutko jak zegarek, przestał dzwonić (wcześniej dzwonił mimo dokladnego ustawienia zapłonu), na obroty wkręca się szybciutko, śmiga jak wściekły i wygląda na to, że mniej pali (dziś czwarty dzień testów). A więc panie i panowie do roboty!!! |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2003-11-17, 09:55
|
|
|
Rzeczywiście magnetyzery z Allegro (te tanie) to chałupnicza robota. Jest tylko kwestia dostania magnesów, a jak się je już ma to nic tylko robić magi.
Nie wiem na czym polegają magnetyzery "znanych i drogich" firm i dlaczego są aż tak drogie.
Magnetyzer działa tym lepiej im mocniejszy jest magnes. Neodymowe są podobno super mocne.
Dwa mocne magnesy łączymy na przewodzie paliwowym jakieś 3cm od gaźnika w taki sposób, żeby się odpychały. Zaciskamy je dowolnym sposobem na przewodzie, tak aby przewód znajdował się w środku i nie był zgnieciony. I tyle! Tak więc nie dajcie się zwieść - maga można zrobić samemu. Być może profesjonalne magi (powyżej 100PLN) czymś się różnią i są bardziej wydajniejsze, ale jeżeli chcecie dać 20zeta za maga to lepiej zrobić go samemu. Znajdzie dwa mocne magnesy i mag gotowy.
Ja sam posiadam maga domowej roboty i niestety nie mogę za bardzo wypowiedzieć się w kwestii spalania i poprawy kultury pracy silnika, bo mój Trabi od jakiegoś czasu więcej przebywa w garażu niż na trasie. Jednakże poprawa pracy silnika powinna być zauważalna i im mocniejszy magnes tym bardziej zauważalna.
Nie zaszkodzi poeksperymentować. Załóżcie sobie cosik takiego i zobaczcie czy dało to coś Trabiemu. |
|
|
|
 |
Drożdżu
Gość
|
Wysłany: 2003-11-17, 09:58
|
|
|
mam jedno pytanko
co znaczy tylko obrucony przeciwnym biegunem ???
z czego można jeszcze wyciągnąc mały mocny magnes?? bo twardego mi trochę szkoda ;) |
|
|
|
 |
Adam Markowski (Trimm Tra
Gość
|
Wysłany: 2003-11-17, 10:00
|
|
|
| nie jestem za mądry w tych sprawach, wytłumaczcie mi co to coś robi z paliwem, że autko lepiej się sprawuje i mniej pali. dlaczego magnesy mają się odpychać? |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2003-11-17, 10:13
|
|
|
Zainstalowany na przewodzie paliwowym magnetyzer wytwarza ukierunkowane pole magnetyczne, przez które przemieszczają się cząsteczki paliwa.
Cząsteczki paliwa połączone są ze sobą w nieregularne grupy podobne do kiści winogron. Spalanie takiego paliwa nie jest całkowite, tworzy się szkodliwy nagar w cylindrach oraz wydzielane są duże ilości szkodliwych substancji (CO, HC, NO, PM).
W wyniku oddziaływania pola magnetycznego grupy molekuł ulegają rozbiciu a mniejsze cząsteczki węglowodorów łatwiej i silniej łączą się z tlenem w wyniku czego spalanie paliwa jest bardziej efektywne.
Takie czy podobne wyjaśnienie znajdziesz na każdej stronce z magami.
Dlaczego magnesy mają się odpychać? Nie wiem tak zalecił mi gość od którego kupowałem maga. Widocznie pole magnetyczne które wytwarza się pomiędzy odpychającymi się magami dobrze wpływają na cząsteczki... Pełną skuteczność magi przynoszą ponoć po przejechaniu paruset kilometrów.
Sam nie wiem skąd wziąć magnesy. Macie jakiś pomysł? |
|
|
|
 |
Zbyszek 601delux
Gość
|
Wysłany: 2003-11-17, 10:16
|
|
|
| przeciwne bieguny magnesów sie przyciągają, te same odpychają. Kazdy magnes ma dwa bieguny N i S czyli północny i południowy. jesli na przewod paliwa zalozysz magnes biegunem N w strone przewodu, to na filtr powietrza zamocuj biegunem S, tak by powietrze i paliwo mialy przeciwny ladunek, wtedy lepiej sie spalają. Co do magnesów, to można wziąć ze starego głośnika, ale są słabsze niż te z twardzieli. Padnięty twardziel kupisz za kilka blach na giełdzie, lub na allegro. |
|
|
|
 |
Zbyszek 601delux
Gość
|
Wysłany: 2003-11-17, 10:21
|
|
|
| jeszcze jedno: jak zakladasz tak, by sie odpychaly, to pola sie wzmacniają, jak sie przyciagają, to pola sie wzajemnie niweluja: to tak jakbys dodał 1 do -1. A jak zalozysz na powietrze magnetyzer o przeciwnym biegunie to czasteczki paliwa i powietrza przyciągają się, przez co spalanie jest szybsze. |
|
|
|
 |
Zbyszek 601delux
Gość
|
Wysłany: 2003-11-17, 10:25
|
|
|
| aAAAAAA ui jeszcze jedna sprawa. jak ktos zrobi cos takiego, to niech da znac, wspolnymi silami moze uda sie opracowac najodpowiedniejsza dla traba wersje magnetyzera. POWODZENIA p.s. Zrobienie czegos takiego to naprawde 5 minut roboty, zrobi to kazdy, na pewno nie zaszkodzi, a moze pomoc. |
|
|
|
 |
Michał Olejniczak
Gość
|
Wysłany: 2003-11-17, 10:39
|
|
|
| jestem ciekaw czy u mnie na gazie (i w dieslu) ten patent zadziała? ;D |
|
|
|
 |
Zbyszek 601delux
Gość
|
Wysłany: 2003-11-17, 10:44
|
|
|
| Podobno dziala to z dieslem, gazem, benzyna, piecami na olej, gaz, i ogolnie ze wszystkim, gdzie spalane jest paliwo ciekle lub gazowe. Magnesy po prostu polepszaja laczenie sie paliwa z tlenem. |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2003-11-17, 11:13
|
|
|
| Mało tego ponoć magi wspaniale działają też na rury z wodą!! Ponoć nie tworzy się wogóle kamień... Z Trabami jest o tyle problem, że do paliwo w 601 jest razem z olejem i cząsteczki oleju są ciężkie i mag ponoć musi być naprawdę silny, żeby im sprostać. |
|
|
|
 |
Zbyszek 601delux
Gość
|
Wysłany: 2003-11-17, 11:20
|
|
|
| Dlatego pisze o magnesach z dyskow twardych. one sa naprawde pierunsko mocne, a nie o magnesach z glosnikow czy zamkow szafkowych, bo to scierwo. Magnesy z twardzieli bardzo ciezko rozdzielic jak sie do siebie przyczepią, przyciagaja sie przez grube deski, dlon, itd. najlepiej sprawdzic samemu. Trzymam kciuki, poczatkowo tez nie wierzylem w cuda magnetyzerow. |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2003-11-17, 11:31
|
|
|
| Jak znajdę jakieś zagłębie magnesowe to was powiadomię. |
|
|
|
 |
Michał Olejniczak
Gość
|
Wysłany: 2003-11-17, 11:48
|
|
|
skoro są takie mocne to trza będzie wymyśleć jakieś "dystanse" międzu nimi żeby przewód paliwowy nie był ściśnięty, Tak?
No to jak tylko wróce z pracy rozbieram starego kompa i dłubię przy ałtach ;D |
|
|
|
 |
Zbyszek 601delux
Gość
|
Wysłany: 2003-11-17, 12:01
|
|
|
| Az tak mocne to one nie sa, chyba ze masz przewod paliwowy z papieru ; ). dystansow nie rob, im blizej magnes benzyny, tym lepszy efekt, ja muj magnes zamocowalem cybantem, tak, by nie zmniejszyc przekroju przewodow. Jak masz wiecej magnesow, to zrob magnetyzer powietrza. pisalem o nim na poczatku. Mozesz miec problem z rozmontowaniem twardego-specjalne sruby. Mozna go przeciac diaksem przez srodek, tak by nie uszkodzic magnesu, ktory jest ptrzy krawedzi. Im starszy twardy tym chyba lepiej- 200 mb seagate ma 1 duzy magnes, 2 gb seagate 2 male, ale cholernie mocne. powodzenia |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|