Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
popsuta miarka czy dystrybutor
Autor Wiadomość
guma_
Gość
Wysłany: 2004-03-23, 00:30   

siemka czy moze mi ktos wyjasni co jest nie tak ?? nalewam do pusciutkiego maxymalnie baku idealnie 5 litrow wachy + mixol 0,1, wsadzm miarke i pokazuje 6,5 litra ?? o co chodzi, czy mam jakas popsuta miarke czy dystrybutor jakis lewy w co raczej nie wierze bo tak na korzysc ?? :D rozwiejcie mojewatpliwosci :)
DDR

AdamM (Trimm Trabb)
Gość
Wysłany: 2004-03-23, 06:57   

Mieszanka lubi się wspinać po miarce, zawsze jak sprawdzam ilość paliwa w baku to podziałka pokazuje więcej.

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-03-23, 07:00   

Hej!
Pewnie masz miarke ze współczynnikiem 1,275.
Powinieneś wskazania miarki dzielić przez współczynnik i wyjdzie prawidłowa ilość paliwa.
Dla właściwych wskazań jest niezbędny układ poziomujący auto.
Ja zamontowałem jedną miarkę na stałe :)
Od czasu zamontowania leży ona sobie na dnie i prawidłowo wskazuje poziom w baku.
;)

Pozdrawiam

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-03-23, 08:53   

w ten sposób masz zawsze pełny bak;)

guma_! a z czego masz tą miarkę? bo jak z gumy,to już wiem,czemu.

A tak na serio,to benzyna zawsze po nalaniu jeszcze sporo faluje i dlatego daje wyższy poziom.trzeba by było po nalaniu odczekać z minutę-dwie,no i wtedy dopiero mierzyć.ale zacytuję seksmisję:"to jes Awykonalne".

guma_
Gość
Wysłany: 2004-03-23, 14:30   

hehe nie no miark nie z gumy :) ale rzeczywiscie jest ze współczynnikiem 1,275 tylko powiedzcie mi po co takie rozwiazanie ?
dzieki za odpowiedzi DDR

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-03-23, 16:26   

Guma:

Radzę Ci zamontować miarke na stałe. ;)
Po co masz głowe zaprzatac współczynnikami.
Osobiście jestem bardzo zadowolony ze wskazań miarki "na stałe", chociaż nie zawsze sa zgodne z rzeczywistością.

Pozdrawiam.

PS.
Moja miarka pokazuje zawsze pełny bak, a nawet więcej ;)

guma_
Gość
Wysłany: 2004-03-23, 17:05   

no JaJer pomysle w sumie piekna sprawa miec zawsze full :) kumple na zlodzieju kreca a tu zawsze masz pelno ale jet minus jak sie ktos dowie do zawsze do pelna tankujesz to predzej czy pozniej jakis amator gumowego wezyka sie znajdzie :DD pozDDRo

TrabiManiak
Gość
Wysłany: 2004-03-23, 22:01   

A niewystarczy za kazdym razem odliczyc sobie zmiarki te 1.5 litra ?

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2004-03-23, 22:10   

Co wy z tym współczynnikiem??

Wojtek K
Gość
Wysłany: 2004-03-23, 22:12   

może to miarka z P70? Do ilu jest litrow skalowana? P70 zdaje mi się była do 26 litrów...Kiedyś się z taką spotkałem-pomarańczowa była...I po wetknięciu w otwór od baku pokazywała pierdoły...

Wojtek K
Gość
Wysłany: 2004-03-23, 22:18   

albo pożycz sprawdzoną miarkę od kogoś, na ten wężyk (najlepiej żeby był przeźroczysty) co idzie od trójnika za bakiem do góry (odpowietrzenie) nanieś wg wskazania aktualnego z miarki kreski oznaczające poziom paliwa w baku. Trochę sobie tej benzynki poprzelewasz, ale na przyszłość orientacyjnie będziesz wiedział ile masz w baku (zakładając że ci zaworek iglicowy nie przepuszcza...)

guma_
Gość
Wysłany: 2004-03-24, 15:59   

na ten wężyk (najlepiej żeby był przeźroczysty) co idzie od trójnika za bakiem do góry (odpowietrzenie) jakie wezyk jaki trojnik nie mam nic takiego

Na miarce poprostu zrobilem sobie nowa skle z drugiej strony i juz wiem dokadnie co i jak.

Problem pojawil sie kiedy pierwsze di Trabem krecilem i nagle stanal a przecierz jeszcze litra mialem, nie mozliwe bylo zeby tak duzo palil, wtedy zalalem 5 litrow i wyszlo sidlo z worka.

Swoja droga mysle o zalozeniu normalnego miernika, tylko napiszcie jak wyciac dziure w baku i czym to potem poslkadac zeby nie parowala wacha no zeby szczelnie bylo, aha i od czego plywak i wskaznik wogole potrzebne jest do tego jakies zasilanie bo mam instalke 6V i trza by cos podpasowac DDR

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-03-24, 18:41   

Witam.

Kilka słów wyjaśnienia:
1. współczynnik wyliczyłem na podstawie danych podanych przez "gume" (jeśli ktoś wziął to na serio, to jego wina.)
2. Wskazania kazdej miarki satylko orientacyjne. Zależy pod jakim kątem włozysz miarkę, jak stoi auto. Jeśli poruszasz miarką na boki wskazania będą inne niz wstawiając ja spokojnie pionowo.

Myślę, że jest to dobry temat do rozmowy przy browarku.

A teraz zupełnie poważnie: ja mam miarke zamontowaną na stałe w baku, leży na dnie.
Takie zamontowanie niczemu nie przeszkadza, ani nie pomaga. Zamontowałem przypadkiem, chcąc zamieszac miarką w baku :)

Pozdrawiam

PS
Kuzyn - już wiesz co my z tymi współczynnikami?

guma_
Gość
Wysłany: 2004-03-24, 23:17   

No no orientacyjne ale zeby az tak nieorientacyjne ?? :) dziwna sprawa, najgorzej ze nie wiem ile to auto pali, miarka wskazywala 3litry zalalem z ciekawosci litra i patrze ze 4 pokazuje, niby ok a wtedy nie bylo.

Badam zawsze na plaskiej powierzchni i miarke idealnie pionowo no jaja jak berety :) DDR

Placik
Gość
Wysłany: 2004-03-24, 23:36   

Musimy wspulnie pomyślec z czego i jak zrobić wskaźnik paliwa, aby nie było takich jaj:P
co wy na to??

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi