|
Problem z podłączeniem obrotomierza :( |
| Autor |
Wiadomość |
Bolo
Gość
|
Wysłany: 2004-03-11, 22:02
|
|
|
Powitac
Wmontowałem już sobie obrotomierz z Łady (tylko wersja zegarów ta zespolona) w puszke po prędkościomierzu. Aż się boję,że nakombinowałem się na próżno, bo dzisiaj po podłączeniu nie tak całość chodziła :((
Obrotomierz podłączyłem według schematu ze strony Kuzyna (ten z kondensatorami).
Ale obrotomierz zachowywał się co najmniej dziwnie.
Jak podałem z obu cewek impulsy to na wolnych obrotach wskazówka skakała, a jak sie dało gazu, to dociskało ją w dół :/
Przyeksperymentowałem i zdjąłem jeden kabel i impulsy szły tylko z jednej cewki, wtedy obrotomierz zaczoł pracować normalnie, tyle tylko, że przy maksymalnym przygazowaniu wskazówka wchodziła na 3000obr/min, czyli mniemam, że to była około połowa prawdziwej wartości.
Poradźcie co moge robić źle :(
Może kondensatory złe jakieś, tak jak teraz sobie myślę po czasie to tak mogło być chyba jedynie :/
Sorry, że przydługawe :P
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Bolo
Gość
|
Wysłany: 2004-03-11, 22:07
|
|
|
Zapomniałem jednej rzeczy.
Szczególna prośba do Kuzyna, co by - jeśli można - podał namiary do projektanta tego schematu.
Olowaty zdaje się to jest z tego co na stronce pisze. |
|
|
|
 |
Kuzyn
Gość
|
Wysłany: 2004-03-11, 22:44
|
|
|
| Kurcze, nie mam na niego namiaru niestety... Kiedyś Picia mi obiecał jakiś niezawodny schemat też, ale sie potem wykręcil i jakoś nie potrafi nic powiedzieć! Picia mów co wiesz! ;P |
|
|
|
 |
Bolo
Gość
|
Wysłany: 2004-03-12, 16:14
|
|
|
Kurde,szkoda :(
Ja tak sobie myślę, że najlepiej było by połączyć schemta diodowy z kondensatorowym :)
Czyli diody na wyjsciu z wzbudzenia cewki, i potem kondensator juz przed samym wejsciem do obrotomierza.
Acha, dołączam się do Kuzyna i ponaglam Picie, co by powiedział "coś" jesli "coś" wie :) |
|
|
|
 |
Major
Gość
|
Wysłany: 2004-03-12, 16:25
|
|
|
| nie męcz się z tymi diodami, obrot z łady łatwo da się przerobić żeby podłączyć do 1 cewki,koszt elementów to ok.10zł mogę Ci to zrobić za piwko |
|
|
|
 |
Jimmy_Rz
Gość
|
Wysłany: 2004-03-12, 16:25
|
|
|
Mam zamiar przygotować układ elektroniczny sumujący impulsy z obu zewek, odseparowany galwanicznie od ukladu zaplonowego (za pomoca transoptorów scalonych) z tranzystorem kluczującym na wejściu obrotomierza, albo podwajacz częstotliwości - wtedy impulsy będą ściągane z jednej cewki, a na wyjściu będzie sygnal jak z silnika 4 cyl. 4suwowego. Nie mam czasu narazie na zaprojektowanie tego, ale się może wezmę :))) A jak się wezmę to będę "modułami obrotomierza 601" handlowal :))))
Jimmy_Rz® |
|
|
|
 |
Major
Gość
|
Wysłany: 2004-03-12, 16:32
|
|
|
| szkoda czasu i kasy na takie zabawy moim zdaniem |
|
|
|
 |
Bolo
Gość
|
Wysłany: 2004-03-12, 17:06
|
|
|
Dzieki za odzew.
Major zglaszam sie do Ciebie :) |
|
|
|
 |
Oizo
Gość
|
Wysłany: 2004-03-12, 19:24
|
|
|
Wy się trudzicie jesteście bliscy skonstruowania procesora a tutaj na złomie świadczę leżący na ziemi obrotomierz od Cezet`ki a obok cała Cezet`a, patrze a tam dwa gary i na dodatek zwei-takt...
Cos mi się wydaje, że teraz zrobicie spot z sklepie z częściami do Cezet`ek ! ! ! |
|
|
|
 |
Sebastian Kurantowicz (re
Gość
|
Wysłany: 2004-03-12, 20:02
|
|
|
| One biora impulsy z cewek? Czy z walu? |
|
|
|
 |
Bolo
Gość
|
Wysłany: 2004-03-12, 23:09
|
|
|
O żesz ty orzeszku !!
Zapomniałem, że czeskie motorki przecież miały ciekawe obrotomierze :/
Jawa np. taki sam jak skodowski, troche maly ale by byl do Trabiego.
Trzeba temat zbadać :)
Dzięki Oizo !
A Majorze, gg to używasz, czy preferujesz maila?? |
|
|
|
 |
Oizo
Gość
|
Wysłany: 2004-03-13, 08:30
|
|
|
| Nie no tak na teraz to ci nie powiem czy ciągnie z cewek czy z wału ale to wszystko jest do rozpoznania... |
|
|
|
 |
qba_601
Gość
|
Wysłany: 2004-03-13, 11:58
|
|
|
| z tego co rozbieralem ladowski obrotomierz to zdaje sie ze jest tam rezystor kturym mozna ustawic zakres wskazan . tzn przeskalowac go .mozna by dostroic go by pokazywal dwa razy wiecej w tedy mozna podlaczyc pod jedna cewke |
|
|
|
 |
Mally2105
Gość
|
Wysłany: 2004-03-13, 14:01
|
|
|
| A ceśka i zjawa to nie maja przypadkiem obrotkow na linke ;oP i dalej gooofno w temacie;P |
|
|
|
 |
Bolo
Gość
|
Wysłany: 2004-03-13, 14:03
|
|
|
Ar ju siur qba_601 ??
Bo to by była bardzo dobra wiadomość :))
Jak go montowałem to też zaóważyłem ten rezystor, a dokładniej potencjometr.
Kurcze, że też mnie nie podkusiło żeby nim pokręcić :/
Kurcze Major jeszcze się nie odezwał, ciekaw jestem też jego sposobu na przeróbke.
Pozdro |
|
|
|
 |
|
|