|
<B> Kilka pytanek i odpowiedzi odnonie tuningu</B& |
| Autor |
Wiadomość |
blaz
Gość
|
Wysłany: 2004-03-25, 19:44
|
|
|
| robaku: też próbowałem spawać ale to dużo roboty a widziałem jak kiedyś hydraulik zakładał kaloryfery u mnie i zwyczajnie rure stalową to takiej maszynki dziwnej włożył i równiusieńko wygiął bez rzadnych zgnieceń czy konieczności klepania młotasem czy spawania-normalnie tak była zgięta jak jest w trampku ta krótka rurka wchodząca to fabrycznego tylniego tłunika- a może przedziurawić tłumik w jakimś konkretnym miejscu? rzeby nie za głośno chodził i nie za cicho:))zrobiłem tak w WSK(taki motur:)) i zaj.. chodził |
|
|
|
 |
Marcin
Gość
|
Wysłany: 2004-03-25, 23:12
|
|
|
| Robak, ale ja wyrażnie napisałem TRABANT 1.1. Kto tu mówi o 601?! Coraz bardziej przekonuję się, że na forum już nie można uzyskać konkretnych odpowiediz na zadawane pytania. |
|
|
|
 |
.:Konrad Grodzki:.
Gość
|
Wysłany: 2004-03-26, 00:09
|
|
|
Zaczne moze od wydechu. U mnie jest zestawik: kolektor - portki (1.3) - ruuuura - "sportowy" tlumik KM. Nie narzekam. Jest w sam raz. Dzwiek przyjemny, troszke basowy, nie za glosno. Nikt sie mnie jeszcze o wydech nie czepial. Tlumik, jak pisal Cashu, najlatwiej zrobic lekko po lewej od zbiornika paliwa. Powiedz mi tylko, jak wyliczyles, te dodatkowe KM? Hamownia? Bo wiesz, magnetyzery tez duzo daja (po kieszeni szczegolnie). Zeby na wydechu zyskac moc, musialbys dokladnie wyliczyc srednice i dlugosc rury. Im glosniejszy wydech tym wydaje sie kierowcy ze szybciej jedzie i lepiej przyspiesza (zrob doswiadczenie i odkrec portki od kolektora. Trab bedzie warczal, ale nie bedzie jechal)
Co do stylistyki. Klamki mam od 601 z 78 roku (aluminiowe). Tak samo lusterko, wloty powietrza. Byl to model S. Zderzaki i uchylne szyby od Deluxa. Moja 601ka miala okragle zderzaki, nie chromowane. Chyba tyle nt "tuningu" Trabanta.
O przyciemnianych szybach i paskach a'la małysz nie bede sie wypowiadal przez grzecznosc. Abstrachujac, najlepszym tuningiem traba jest umycie, wypolerowanie i dbanie. Wtedy nawet szara Polowka staje sie ladna. A pozniej czas na silnik, zawias i hample ;) |
|
|
|
 |
blaz
Gość
|
Wysłany: 2004-03-26, 08:25
|
|
|
| i ti Ci racje konradzie przyznam że tuning w wstylu małysz itp powienien trafić na pewną strone, choć są od tego wyjątki. M.ój trabi jest w podobny sposób "ztuningowany" ale z powodu braku czasu i najważniejsze kashu na inną jego forme no i z powodu krótkiego czasu jaki trabi jest moją własnościaą. Ale spoko , to sie zmieni w tym roku.A co to własciwie są te portki? czyżby ta dwururka od kolektora do rury idaca? a i jeszcze -to doświadczenie o którym Konradzie mówiłeś-ja jeżdziłem na samym kolektorze pare dni i wydawało mi sie że jedna k trabi troche lepiej się zbiera!? łade samare wziąłem na 3 ale miałem od kolektora na sam tył trabiego dłuuugą rure od dwusuwa pociągnietą a od wachacza do tyłu stalpwą o śr ok 7 czm-z kanalizacji. Czy aby "wolny wydech: nie wpływa lepiej na osiągi? |
|
|
|
 |
.:Konrad Grodzki:.
Gość
|
Wysłany: 2004-03-26, 09:17
|
|
|
| Tak, portki to polaczenie rury z kolektorem. W 1.1 wystepuje 4-1-1 (o ile sie nie myle) w 1.3 4-2(portki maja dwie rury i lacza sie pod koniec)-1. Ja tez jezdzilem na samym kolektorze i oprocz wzmozonej aktywnosci pieszych, ktorzy uciekali w poplochu zatykajac sobie uszy, ognia z wydechu i niesamowitego huku zauwazylem, ze trab sie nie zbieral. Jezeli masz jakakolwiek rure, chociazby przelot na tyl, powinno. Może pomogą wyjaśnienia p. Goduli. |
|
|
|
 |
blaz
Gość
|
Wysłany: 2004-03-26, 11:19
|
|
|
| dzięki frajna stronka, ale nie wiem wciąż co lepiej zrobić, zostawić sam tłumik końcowy(środkowego nie ma) i przewiercić go w jakimś konkretnym miejscu żeby ładniej-ba5rdziej rasowo "grał", czy może załozyć środkowy i wurzyucić końcowy-no np od bandita założyć środkowy? albo jakiś inny pomysł na tani i ciekawy dżwięk wydechu |
|
|
|
 |
Zbyszek 601delux
Gość
|
Wysłany: 2004-03-26, 11:24
|
|
|
| Może najpierw uruchom traba, a póżniej myśl o wydechu? |
|
|
|
 |
blaz
Gość
|
Wysłany: 2004-03-26, 15:27
|
|
|
| hehe no tak .. ale trzeba sie czymś zająć bo nudzi mnie już myślenie o tym że jest popsuty. A jak go naprawie to bede wiedział co robić i zrobie to szybciej |
|
|
|
 |
mtrabant
Gość
|
Wysłany: 2004-03-29, 15:15
|
|
|
| co do giecia rur to wodociagowe gna sie lepiej bo maja grubsza scianke. rure od tlumika trzeba nagrzac palnikiem do czerwonosci i wtedy ladnie sie da wygiac. Chcac giac na zimno trzeba do srodka wsypac piasek i szczelnie zatkac zeby rury nie zlamac przy gieciu. ale to niewykonalne przy rurze zespawanej z tlumikiem. |
|
|
|
 |
Mikołaj "psik&am
Gość
|
Wysłany: 2004-03-29, 15:25
|
|
|
a moj trab jest na WT - i wcale mi to nie przeszkadza
co do wydechu to w 1.1 nie umiescisz go centralnie na srodku - chyba ze zlikwidujesz bak - zeby zrobic wydech z prawdziwego zdarzenia to najlepiej zaczac od przerobki kolektora - najlepiej z nierdzewki - w szczecinie jest koles co sie tym zajmuje :D |
|
|
|
 |
blaz
Gość
|
Wysłany: 2004-03-29, 19:40
|
|
|
| nie wiem co takiego fajnego jest w tym wydechu na środku?? mi sie to nigdy nie podobało i nigdy nie będzie. wydech najlepiej pasuje z boku z prawej lub lewej strony |
|
|
|
 |
Mikołaj "psik&am
Gość
|
Wysłany: 2004-03-29, 21:11
|
|
|
| kwestia gustu.. :d |
|
|
|
 |
Luker
Gość
|
Wysłany: 2004-10-15, 19:34
|
|
|
A co do kolektora z 1.3 . Są jakieś , jakiekolwiek problemy z jego montażem ? Czy cokolwiek trzeba nacinac rzycinac itd. Czy ten kolektor od wartka musi byc z portkami? Co oznaczaja portki ? Kolektor jest 2-czesciowy ?
Teraz jestem w trakcie robienia kompletnego wydechu z kolektorem wlacznie. Na przedni na pewno pojdzie seryjny od VW bo Bosala mozna kupic , a trabantowskie sa pewnie szajs. Zastanawiam sie co wybrac na koncowy, chcialem KM MALONE TURBO, ale mimo ze na Allegro sa po 189 to i tak nie wierze , ze sa w 100% z kwasowki. Ma moze ktos taki tlumiczek ? Jak sie sprawuje , glosny jest czy nie ? Czy warto cos takiego kupowac ?
Inna opcja to jakis zwykly i dospawana koncowka z rury kwasowej wycieta w jakis fantazyjny sposob. Od czego mozna wziac , zeby to sie dobrze sprawowalo ? |
|
|
|
 |
Grzesiek N.
Gość
|
Wysłany: 2004-10-15, 22:18
|
|
|
czy da się wygiąć rure od standartowego tłumika tranpowego, tak aby rura wychodziła z tyłu po lewej a niem z boku/rogu trampka
DA SIĘ!
Ja tak mam. Zrobiłem w Trabie wersję z tłumikiem z 125p, ale nie chciałem żeby rura wychodziła na środku tylko jak najpodobniej do oryginału. Trochę nad tym kombinowałem, no i wyszło z tyłu po lewej tak przy lewym końcu zderzaka. :P
pozDDRawiam
GN |
|
|
|
 |
Sebastian Kurantowicz (re
Gość
|
Wysłany: 2005-09-18, 13:19
|
|
|
| Z naszych zachodnich sasiadow..?? tzn ze mam wziasc kredyt, oddac Traba do profesjonalnej firmy tuningowej i zostawic tam te wszystkie pieniazki? W Niemczech na zloty nie przyjezdzaja trabantami tylko tirami z trabami na lawetach. Ich na to wszystko stac. Nie wiem o co Ci chodzilo z tym braniniem przykladu z naszych sasiadow. |
|
|
|
 |
|
|