|
CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0
|
|
<B> Kilka pytanek i odpowiedzi odnośnie tuningu</B& |
| Autor |
Wiadomo¶ć |
setu
Go¶ć
|
Wysłany: 2004-03-22, 19:45
|
|
|
Witam!
Otóż chciałbym się zapytac o:
1. W którym modelu trabanta były montowane metalowe zderzaki, klamki i wloty powietrza te po bokach przy tylnich szybach(601 deluxe?)i czy da je się zamontowac bez żadnych przeróbek do 1.1 ?
2. Czy ktoś z was przekładał wydech na środek samochodu? Jeśli tak to czy było z tym dużo pracy?
3. Na niektórych zdjęciach widziałem trabanty, które mają "przymróżone oczka" jak zrobic coś takiego, koszt, ile pracy no i czy policja się nie czepia? a może jakieś kolejne atesty trzeba miec? :)
A mogę się podzielic kilkoma spostrzeżeniami moimi na temat tuningu tego cudownego samochodu ;] :
1. Co do przyciemniania szyb, to spytałem się tam gdzie najbardziej się tego czepiają, spytałem się "psów" :D no i tylnie boczne i tylnia muszą przepuszczac min. 30% swiatla i na to potrzebujemy papierka, a nie na zadne "Instytut Ceramiki i szkła w Krakowie" O przednie się nie pytałem.
2. Jeśli chcecie osiągnąc bardziej basowy dzwięk i troszkę głośniejszy to najprostszym sposobem nie jest wymiana tłumika tylniego od poldka, tylko ... zdjęcie przedniego tłumiku i zamiast niego zamontowac ... rurę ... gwarantuje, że będzie o wiele ładniej chodzic no i z 1-2 km doda :D
3. Jak najefektowniej zmienic wnętrze? Kupic wykladzine podłogową i zamontowac w miejsce tej brzydkiej brązowej :) Do tego przy progach dac grube listwy z aluminium, a jak jeszcze pod półeczkę zamontujemy neonka to w nocy mamy taki efekt, że powala :D Ja mam właśnie tak u siebie + planuje jeszcze kupic troche aluminium na "mini dywanik", który zamontuje zaraz przy pedałach. Żadne gałki, nakładki na pedały tylko to co powiedziałem, ze wszystkim zamkniecie się spokojnie w 100 zł, a tak na gałkę, nakładki i ... np. koszulki na fotele wydacie pewnie troszkę ponad 100, a porównanie? NIE MA PORÓWNANIA :D
Wpiszcie tu swoje uwagi i jakieś inne pomysły zmiany wnętrza.
Dodaje, żę tylnie "podłokietniki" u mnie są welurowe, a boczki z granatowego skaju (ładniej brzmi skóry ekologicznej :D), także uprzedzam jakieś wcześniejsze odpowiedzi :D
PozdraFiam setu |
|
|
|
 |
Clark
Go¶ć
|
Wysłany: 2004-03-22, 20:10
|
|
|
| Ke?? |
|
|
|
 |
CaShu
Go¶ć
|
Wysłany: 2004-03-22, 20:24
|
|
|
1. W którym modelu trabanta były montowane metalowe zderzaki, klamki i wloty powietrza te po bokach przy tylnich szybach(601 deluxe?)i czy da je się zamontowac bez żadnych przeróbek do 1.1 ?
zderzaki metalowe byly montowane w kazdym 2-takcie, pewnie chodzi ci o okragle (te byly montowane w starych modelacha, roku nie pamietam) albo o chromowane (601 delux - chyba). Wloty pasuja (sedan --> sedan, kombi --> kombi). Klamki sa starego wartburga i starych trabanotow)
Jedz na szrot i poszukaj...
2. Czy ktoś z was przekładał wydech na środek samochodu? Jeśli tak to czy było z tym dużo pracy?
Z wydechem jest maly problem bo jest bak pod podloga, wiec lepiej zamontowac sobie lekko po lewiej stronie samochodu, ale i po srodku da sie zrobic z tym ze jest wiecej roboty. Poza tym moze zawiewac spaliny, wiec dobrze jest miec dobra uszczelka w bagazniku (w przypadku kombi)
3. Na niektórych zdjęciach widziałem trabanty, które mają "przymróżone oczka" jak zrobic coś takiego, koszt, ile pracy no i czy policja się nie czepia? a może jakieś kolejne atesty trzeba miec? :)
Bylo juz o tym
Pozdrawiam
Lukasz |
|
|
|
 |
Sebastian Kurantowicz (re
Go¶ć
|
Wysłany: 2004-03-22, 21:13
|
|
|
Tutaj jest duzo metod zrobienia brewek.
Pozdrawiam. Zycze milej lektury :) |
|
|
|
 |
kuba s. (WLADZIO)
Go¶ć
|
Wysłany: 2004-03-22, 22:51
|
|
|
zdjęcie przedniego tłumiku i zamiast niego zamontowac ... rurę ... gwarantuje, że będzie o wiele ładniej chodzic no i z 1-2 km doda :D
No i tu będę ¶winia po raz kolejny i się przyczepię.... zweitakt bez przedniego tłumika straci na mocy!!! w tym silniku wła¶nie przedni tłumik jest najważniejszy!!
Niektórzy robili pewne modyfikacje tegoż tłumika ale one były oparte na pewnych do¶wiadczeniach coćby nawet rajdowych. Nie spotkałem się jeszcze z tym, żeby kto¶ kto miał z zweitaktami do czynienia od lat i bawił się w ich rasowanie wywalał przedni tłumik. A teraz mała uwaga z mojego do¶wiadczenia - brak tylnego tłumika objawił się spadkiem mocy, a przedni tłumik jak był dziurawy też powodował spadek mocy i to poważny (auto nie chciało jechać więcej jak ~90 km/h - na sprawnym wydechu jedzie okolo 110 km/h)!!!! |
|
|
|
 |
ZBuK
Go¶ć
|
Wysłany: 2004-03-22, 23:07
|
|
|
| ¦więta racja! Mój Trabi bo wymianie całego układu wydechowego na nowy chodzi o niebo lepiej! Nie wyobrażam sobie jak można w dwusuwie poprawić osi±gi usuwaj±c przedni tłumik... A w zimie to trzeba chyba za OC płacić? |
|
|
|
 |
GrzegorzB
Go¶ć
|
Wysłany: 2004-03-23, 07:55
|
|
|
wehikuł to Trabi 1.1 GT Sedan
Panowie... czytajcie tresc...
Metalowe "okragle" zderzaki, alu-klamki byly montowane napewno do konca lat 70.
Wydech na srodku? Mnie kojarzy sie to z tylko z WT i nie wiem jak diagnosci beda na to patrzec... |
|
|
|
 |
krzysztof kotecki
Go¶ć
|
Wysłany: 2004-03-23, 09:20
|
|
|
| W 1,1 jak wywalilem caly wydech i zrobilem wolny od kolektora to auto szlo jak szalone ale do 120km, a potem byla kiszka niesamowita i auto trzeba bylo ciagnac po biegach zeby sie rozpedzalo,poza tym po 15 km takiego ciagniecia skleily mi sie elektrody na swiecach.I zarzezbilem tak ze dalem rure w miejscu przedniego i koncowy od trabiego i fajnie mruczal a mial pociagniecie,chodzil o niebo lepiej niz na wolnym wydechu.PZDDR |
|
|
|
 |
setu
Go¶ć
|
Wysłany: 2004-03-23, 15:52
|
|
|
Panowie... czytajcie tresc...
Metalowe "okragle" zderzaki, alu-klamki byly montowane napewno do konca lat 70.
Wydech na srodku? Mnie kojarzy sie to z tylko z WT i nie wiem jak diagnosci beda na to patrzec...
mhmhmh, o co Ci chodzi z tym moim opisem? wg. mnie metalowe, a nie aluminowe klamki dodają uroku, a nie ... zrobiłem i robię cały czas trampka na sport i wg. takie klamki bedą pasowac ... a co do wydechu na środku to diagnosta nie może się przyczepic pod warunkiem ze nie ma tam zadnych dziur ;] przyczepic sie moze jak nie ma ktoregos z tlumikow :o a co go interesuje wydech na srodku jak ma db i spaliny w normie? No chyba ze masz tak zrobiona furę i inne bajerki, a masz np. zerowe hamulce, to wtedy na złośc i bezpieczenstwo cie obleje, bo masz hajs na tuning, a nie masz na podstawową rzecz w samochodzie? to tyle ;]
Dzieki za link do topica z brewkami ;] bo ja nie mogłem go znaleźc ;] |
|
|
|
 |
miedelnica
Go¶ć
|
Wysłany: 2004-03-23, 16:43
|
|
|
| fakt faktem,że diagno¶ci nie maj± nic do tłumika na ¶rodku,chyba że niemieccy, co to nie toleruj± żadnej przeróbki w aucie odbiegaj±cej od oryginału...auto ma być sprawne,bezpieczne i przeróbki maj± być solidne.nie może Ci go¶ć powiedzieć: ma Pan brzydko ten tłumik... ale panie Setu, Grzegorzowi chodziło o to czytanie tre¶ci odno¶nie chłopaków, bo Ty masz 1.1, a oni my¶leli o usuwaniu przedniego tłumika z dwusuwa, na co albercik z seksmisji znowu powiedziałby: AWYKONALNE. |
|
|
|
 |
kuba s. (WLADZIO)
Go¶ć
|
Wysłany: 2004-03-23, 18:25
|
|
|
mhmhmh, o co Ci chodzi z tym moim opisem? wg. mnie metalowe, a nie aluminowe klamki dodają uroku, a nie ... zrobiłem i robię cały czas trampka na sport i wg. takie klamki bedą pasowac ...
A czy przypadkmiem z WT nie chodziło o wydech na ¶rodku?? bo to jest co¶ na wzór WT....
DDR |
|
|
|
 |
kuba s. (WLADZIO)
Go¶ć
|
Wysłany: 2004-03-23, 18:28
|
|
|
wymiana tłumika tylniego od poldka...
Sorki Grzesiu, to mnie zmyliło, bo w dziale TUNING wła¶nie kto¶ pisał o wymianie ttylnego tłumika na ten od poldka (lub 125p)dlatego się zmuliłem że chodzi o 601 :)))))))))
DDR |
|
|
|
 |
Marcin
Go¶ć
|
Wysłany: 2004-03-25, 12:36
|
|
|
Czyli w końcu można wywalić ¶rodkowy tłumik w trabi 1.1, czy nie? Bo mój jest dziurawy i jak mogę zaoszczędzić na tłumiku to nawet się ucieszę. Może zamiast niego wstawić ł±cznik elastyczny. Co my¶licie o skróceniu rury wydechowej i wygięciu jej trochę w dół, by spaliny wylatywały pod samochodem, niedaleko od tłumika (mówię oczywi¶cie o tłumiku standardowym). Tak kombinuję, bo chcę koło umie¶cić pod samochodem, a ta rura mi trochę przeszkadza. Prezes ma wła¶nie tłumik zrobiony na ¶rodku i ma tylko jeden od Fiata Argenty 2.0 o ile dobrze pamiętam, a wcze¶niej jeszcze jest ł±cznik elastyczny. Co porada on ma silnik 1.3 i tam jest trochę inaczej zrobiony kolektor wydechowy, ale fakt faktem, że jest tylko jeden.
Pozdrawiam, Marcin. |
|
|
|
 |
blaz
Go¶ć
|
Wysłany: 2004-03-25, 14:03
|
|
|
| a ja zastanawiałem sie czy da się wygi±ć rure od standartowego tłumika tranpowego, tak aby rura wychodziła z tyłu po lewej a niem z boku/rogu trampka. Po prostu troche j± zgi±ć na prawo żeby zostawić tłumik-nie wiem może za pomoc± młotka(ale to chyba nie wyjdzie), albo poprosić hydraulika o pomoc i zaginark± do rur. ja bym tak zrobił a mam stary tłumik i moge spróbować najwyżej nie wyjdzie |
|
|
|
 |
robak
Go¶ć
|
Wysłany: 2004-03-25, 19:12
|
|
|
zaginarka?? hmm.. jesli to zrobisz daj znac, ale watpie ze Ci sie uda. ja swoj po prostu uwalilem gumowka, potem pod katem ciachnalem i zespawalem na nowo. Wystaje z tylu po stronie kierowcy. Zamiast tylnego jest przelotowy z garba.
Co do wywalania przedniego, to zycze powodzenia. Najlepiej wywalcie wszystko za kolektorem i sprobujcie odpalic zweitakta. Jak odpali to juz bedzie sukces, jak ruszy, to poprosze o Wasze zdjecia a bede sie do nich modlic :D |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz zał±czać plików na tym forum Możesz ¶ci±gać zał±czniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|