Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Szlifierka?
Autor Wiadomość
Michal & Ela
Gość
Wysłany: 2004-03-28, 20:34   

Hej mam pytanko! Moze troche dziwne, ale dla mnie bardzo wazne- mianowicie jakim urzadzeniem czyscic rdze:) Otoz w moim trabiku pod farba chlorokauczukowa bylo MASE rdzy (poprzedni wlasciciel myslal ze jak na rdze polozy chlorokauczuk to juz rdzy nie bedzie) Ta "żółtą" rdze dosc szybko usunalem- szczotka metalowa, odrdzewiacz, papier scierny i gotowe. Problem sie zaczal, gdy postanowilem zeszlifowac podloge do "zdrowej" blachy (zostal taki czarny nalot z tego co wiem to tlenek żelaza) Zalozylem do wiertarki przystawke do ktorej doczepia sie papier scierny- no i po 4 godzinach udalo mi sie wyczyscic ok 10 cm2!!! Zdarlem 5 arkuszy papieru i NIC (zeby nie powiedziec dosadniej:)) Czy mozna to zeszlifowac szlifierka katowa?? Czy jest ona tylko do ciecia metalu? Moze ktos mnie poratowac, bo nie wiem czy jest sens kupowac jakies urzadzenia ( np katowke) ktore potem i tak sie nie przydadza czy lepiej od razu oddac do warsztatu. Dzieki za rade.

Mikołaj "psik&am
Gość
Wysłany: 2004-03-28, 21:36   

na zwyklego flex-a (diax-a) dokupic tarcze z papierem sciernym - tak klejonym na zakladke i dajesz rade :D

Mikołaj "psik&am
Gość
Wysłany: 2004-03-28, 21:36   

na zwyklego flex-a (diax-a) dokupic tarcze z papierem sciernym - tak klejonym na zakladke i dajesz rade :D

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-03-29, 12:46   

moim zdaniem jest lepszy pomysł. kup szlifierkę kątową 115 lub 125 (średnica tarczy)-tzw.gumówkę, koszt-od 30pln za marketowy badziew do ok.200 za najtańszego bosha.polecam tą ostatnią bo właśnie palę trzecią szlifierkę marketową i następna będzie zielona z czerwonym napisem BOSH albo nie będzie jej wcale;) Do tego kup nasadkę drucianą, najlepiej z drutami "na sztorc". czymś takim wyczyściłem do gołej blachy 2 trabanty. tylko załóż okulary ochronne, bo jak wjedziesz tym w zagięte miejsca w podłodze,albo na krawędzie, to te druciki lubią się urywać i wbijać w ciało!całe wakacje wyciągałem sobie je ze skóry...przebija nawet jeans!ale wyczyścisz tym jak marzenie.

Michał & Ela
Gość
Wysłany: 2004-03-29, 13:25   

Dzieki Chlopaki!! Dzieki Mikołaju! Miedelnico juz kolejny raz mnie ratujesz:) Widze ze jestes ekspertem w sprawach konserwacji trabikow:) Dzieki serdeczne jeszcze raz!! Nawet maila mialem do Ciebie pisac, ale wywalilo komunikat ze skrzynka jest full:) Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki!!

mtrabant
Gość
Wysłany: 2004-03-29, 14:30   

czyscilem druciana szczotka na szlifierce i byc moze zalezy to jaka jest blacha ale czasem zdarzalo sie ze zaciera rdze i do konca nie czysci. szlifierka z tarcza(musi byc gruba do szlifowania!) jest najskuteczniejsza ale tez dosc malo wydajna i mozna niechcacy dziur narobic :). Aha jakbys pytal w sklepie to ta szczotka z drutami do szlifierki nazywa sie szczotka garnkowa i sa duze i male zalezy do jakiej szlifierki. I sa 2 rodzaje: jedne maja druty proste obok siebie a inne druty poskrecane w 12(chyba) wiazek przypominajacych line i te sa wg mnie skuteczniejsze.

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-03-29, 15:30   

tymi nasadkami co mają skręcane po 12 drucików "warkoczyki" rzeczywiście łatwo jest dziurę wydrzeć, ale tymi z pojedyńczymi jest dużo trudniej! ale wg mnie jest żelazna zasada: jak robić, to dobrze! jeśli wypadnie dziura w blasze, to przecież nie dlatego, że była za ostra jazda szlifierką, ale dlatego, że blacha jest zjedzona! to jest doskonały test blachy-jak szlifierka wyczyści do blachy i dziura nie wypadnie-to jest wszystko OK! przecież w zdrowej blaszce NIE MOŻNA zrobić dziury druciakiem ("szczotką garnkową";)), a przecież całą tą robotę odwalamy żeby było DOBRZE a nie żeby była kolejna kicha. wypadnie dziura-to znaczy,że wypadłaby sama za pół roku na naszej ślicznej konserwacji i cała robota na nic. JAK ROBIĆ TO PORZĄDNIE! I druga sprawa-podkład. też musi być dobry i conajmniej 2 warstwy!

Oizo
Gość
Wysłany: 2004-03-30, 21:46   

Ja też mam coś wspólnego z tą szczotką na wiertarkę bo pracuje tą aparaturą już pół roku tak i nigdy nie spotkałem się z tym jak wypadają z niej druty. Miedelnica nie wiem czy to tytułem mojej wiertarki która ma maxymalnie 550 obrotów na minutę czy tym, że postawiłeś na cenę szczotki a nie na jakość bo ja kupiłem taką małą o średnicy 4 cm za 8 pln (stary portfel 80 000 :) i jak dotąd nie wypadł mi ani jeden kłak !
1 A co do wydajności roboty tą aparaturą to z doświadczenia wiem, że należy co jakiś czas zmieniać kierunek obrotów bo kłaki przechylają się i wtedy robota wygląda o wiele gorzej.
2 A jak już weźmiesz się do roboty to drzyj do samej blachy tak żeby świeciła bo malowanie rdzy do niczego nie prowadzi.
3 Gdy masz zamiar malować wyczyszczoną podłogę w dłuższym terminie niż 3 dni to radzę przykryć całą powierzchnię starym prześcieradłem ta aby materiał dokładnie przylegał do po podłogi, zapobiegnie to siadnięciu brązowego nalotu który musiałby być znowu czyszczony.
A teraz wstawaj od tego komputera i do roboty !

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-03-30, 22:52   

Oizo, druty wypadają gdy najedziesz na kanty - tak jak pisałem - ALE W SZLIFIERCE KĄTOWEJ! Twoja wiertarka ma 20 razy mniej obrotów/minutę, więc się nie dziw. Za szczotki płacę po 15-20pln/sztuka, więc nie bardzo "oszczędzam".

Może nie będę zakładał nowego wątku, tylko zapytam tu skoro to b.powiązane: JAKI PODKŁAD? Tylko nie czerwony tlenkowy unikor... ale w takim razie CO?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi