Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Cholerne obroty!!juz nie wiem co robic;(
Autor Wiadomość
Piotrek_dM
Gość
Wysłany: 2004-02-02, 16:19   

witam
chodzi o to ze szaleja mi obroty, a dokładniej:
po odpaleniu traba jest ok. trzyma ssanie, po rozgrzaniu sie(jazda w miescie, krótkie odległości), ssanie schodzi i wchodzi na normalne obroty, takie jakie ma ustawione tz. wolne i powinno niby byc ok, ale..... gdy jade z dużą predkoscia(śr. 90km/h) i dłusze odległości bez zatrzymania(np. na trasie) po zatrzymaniu trab wchodzi spowrotem na ssanie i ma wysokie obroty pomimo tego ze samochód jest rozgrzany(wg. wskaznika na kontrolkach)...
bylem u mechanika i sprawdzał gaźnik i wszystko jest ok. juz nie wiem co robic!!moze ktos mial podobny problem i wie o co chodzi??

ps. takie same zachowanie na gazie i na benzynie;(

Piotrek_dM
Gość
Wysłany: 2004-02-02, 16:31   

acha...ssanie tez bylo sprawdzane i wszystko z nim ok.tz. tak sie wydaje mechanikowi

Heniu Portier
Gość
Wysłany: 2004-02-02, 16:36   

Moze tak mu sie podobaja szybkie obroty,ze nie ma ochoty zwalniac???
:)))))))))))))))

Piotrek_dM
Gość
Wysłany: 2004-02-02, 16:45   

moze i tak, ale mnie to juz wkurza, kiedy zatrzymuje sie a w sroku słysze jak bym jechał 90km/h...oczywisie po odstaniu jakiegos czasu na wolnych obrotach(5-10min.) obroty schodza na normalne....
acha jak mam zasłonieta chodnice to jest lepiej!!
szlak mnie trafia!!!

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2004-02-02, 17:04   

Przycina ci sie zabierak od ssania. jest to takie cos cos sie rusza pod wplywem sprezyny bimetalowej.

Piotrek_dM
Gość
Wysłany: 2004-02-02, 17:08   

a ewentualna naprawa tego??lub ile kosztuje nowy??

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2004-02-02, 17:14   

Trzeba rozkrecic i zobaczyc. Lepiej samemu, bo watpie abys znalazl mechanika coby sie chcial bawic.

Nowy gaznik, mysle, ze okolo 1000zl o ile dostaniesz.

Piotrek_dM
Gość
Wysłany: 2004-02-02, 17:24   

tz. ssanie bylo juz rozkrecane i sprawdzane i niby bylo ok.
a jak juz rozkrece to co potem??jest jakis schemat??po czym poznac ze to sie zacina??

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2004-02-02, 17:37   

Odrobine oleju w glowie i sprawne palce i dojdziesz o co chodzi. Poruszac trzeba i zlokalizowac awarie.

Piotrek_dM
Gość
Wysłany: 2004-02-02, 17:46   

skoro tak mówisz to zobaczymy...jutro to zrobie, o efektach poinformuje...
dzieki za pomoc;)

Piotrek_dM
Gość
Wysłany: 2004-02-02, 19:03   

rozmawialem wlasnie z mechanikiem który mi sprawdzał gaznik i ssanie i powiedzial ze sprawdzał ten zbierak od ssania i ze jest wszystko z nim ok!!
moze on poprostu za szybko wytraca temperature, bo skoro przy zakrytej chłodnicy jest ok.
rece opadaja;(

Wasilczyk
Gość
Wysłany: 2004-02-03, 20:11   

Model TEMPRA - tyle, że w moim przypadku miał ciągle niskie obroty i na gazie i na benzynie. Po jakimś czasie zepsuł się silnik (miał być BEZKOLIZYJNY ale jednak tlok rozwalil caly silnik i po wymianie go na nowy dalej był problem. Co ciekawe fiacik od początku założenia gazu jezdzil do mechaników - znajomych i nie - ale NIC nie dało się zrobić. Nawet Polmozbyt był kompletnie bezsilny.
ps.
jak widać na dole mojego postu mam 13 lat i ta przygoda sie przydarzyla mojemu tacie. tempra poszła za 7000zl i kupilismy thalie. I wszystko sie skonczylo dobrze i szczęśliwie (oprócz kredytu za renówkę).
Nabazgrałem nabazgrałem i myśle, że się na mnie nie obraxicie za ten post :)

Hans
Gość
Wysłany: 2004-02-03, 20:16   

Sprawdz poziom płynu chłodniczego ?

Piotrek_dM
Gość
Wysłany: 2004-02-04, 14:02   

wydaje mi sie ze własnie w płynie chlodnicowym tkwi problem, a mianowicie:
jakis 1,5m-ca temu troche ciekla mi chodnic, tak wiec kupilem srodek uszcelniajacy do chłodnic i dolalem go. chłodnica przestala cieknac ale zaczoł sie ten problem.
na opakowaniu tego srodka pisali ze trzeba go dolac do czystego plynu a moj byl niezbyt czysty i mozliwe ze wraz z rdza i syfem który sie tam znajdowal plyn wytraca za szybko cieplo. ale mam juz nowy i w sobote bede zmianial, zobaczymy czy pomoze.
mam tez pytanie:

1. czy znacie jakis domowy sposob na usuniecie rdzy z obiegu chłodniczego??ja słyszalem ze woda z sola ale nie bardzo w to wierze!!
2. czy na tym spotkaniu w wawie 08.02 kolo dworca zachodniego bedzie ktos kto moglby mi wyregulowac gasnik pożądnie??

CaShu
Gość
Wysłany: 2004-02-04, 17:12   

Bierzesz szlauf z woda pod cisnieniem, odkrecasz dolna rure od chlodnicy i puszczasz wode, wiekszosc syfu wychodzi, pytanie tylko czy znowu cos Ci sie nie rozszczelni w ukladzie...
Jutro przy okazji wymiany zawiechow mozna zmienic ten plyn...

Pozdrawiam
Lukasz

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi