Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[t 1.1] Szersze fele , szpilki i inne problemy z tym zwiazan
Autor Wiadomość
Luker
Gość
Wysłany: 2003-11-13, 12:33   

Zalozylem soie fele od rekina na tyl i :

Po 1. Opona trze jak skur.... o poszycie , wiec wypadalo by je wyciac . Jaki sposob ? Podobno najlepiej z gotowymi zestawami .

Po 2. Nakretka wchodzi do 1/2 . Jak przedluzyc te szpilki ? Czy trzeba wymieniac piaste ?

Po 3. Co mi moga zrobic jek bede jezdzil z powycinanym poszyciem i jak oponka bedzie ciut wystawala ?

Problem troche dziwny , ale jazda z dymiacymi oponkami to nie zabawa dla mnie . Jak dzisiaj jechalem na uczelnie 90 km/h to fajny niebieski dymek lecial , hehe ...

Pozdrowionka

Narwaniec
Gość
Wysłany: 2003-11-13, 12:39   

Jak wyciąć?szlifiereczka,na dwór i jedziesz.Na dworze,bo strasznie się kurzy.
kup szpilki od warburga są troche dłuższe i jest spoko(też miałem taki problem,ale już po nim)oponka nie będzie raczej wystawała,jak obetniesz tylko ten rant,który jest zagięty dośrodka nadkola.powinno być na równo z nadkolem.jak opony wystają poza obrys samochodu to jest podstawą dozatrzymania dowodu rejestracyjnego.

bigolus
Gość
Wysłany: 2003-11-15, 18:27   

szpila wartburg jest dlozsza o 2 mm - to malo pomoze - inne szpilki to tak

Narwaniec
Gość
Wysłany: 2003-11-17, 13:19   

jeżeli chodzi o felgi od BMW to wystarczą te 2mm chociaż wydaje mi się że jest więcej.Ja mam takie felgi i teraz koła są porządnie przykręcone na całe nakrętki.Problem jest jeszcze inny,rozstaw śrub różni się o 2 mm.Pamiętaj aby przy przykręcaniu kół robić to powoli i równomiernie każdą nakrętke,bo inaczej możesz rozpierdzielić gniazda w felgach lub koło będzie Ci biło bo nie będzie centralnie umocowane w stosunku do osi.

miedelnica
Gość
Wysłany: 2003-11-18, 00:11   

różnica szpilek jest więcej niż 2mm...
rekin BMW ma taki sam rozstaw...
po 5 godzinach w trabancie ubranie mi śmierdzi gazoliną...

Lambretta-man
Gość
Wysłany: 2003-12-27, 11:43   

Ja mam założone fele od Rekina w 1.1 oraz dystanse 2 cm z przodu i z tyłu.

Tak dla wujaśnienia:

1. Rekin ma rozstaw śrub 100 mm a Trab 98 mm, więc różni sie o te 2 mm !!!! Ja w dystnsach mam przejście właśnie z 100 na 98. Także mam 8 śrub na koło 4 na piastę i 4 na felgi. Dystanse robione na zamówienie. Szpilki w piastach oryginał, a w dystansie mam szpilki od Wartka i na felach Rekina nawet jeszcze ze 2 zwoje gwintu wystają.

2. Felgi do Rekina były 2 rodzaje, węższe 5Jx13 ET18 i szersze 5,5Jx13 i ET20. Ja mam te ET 20, bo mają większy rant i lepiej wyglądają.

3. Problem obcierania z tyłu jest i trzeba wycinać. Jeszcze tego nie zrobiłem ale na wiosnę muszę. Już mi przetarło duroplast do metalu :-) )
4. Chciałem założyć zestaw 603 na tył z CCF-u ale z tymi pajacami z DJ Tuning od 3 miesięcy się nie mogę dogadać, więc będę kleił sam nadkole, łaski mi nie robią :-)

To tyle
Pozdroofka
GS

PS.
Jakby kto chciał fotki to piszcie maila.

Mikołaj "psik&am
Gość
Wysłany: 2003-12-27, 23:40   

Ty co Ty gadasz
jakie dystanse?
fele od rekina pasuja jak ulal - tylko trzeba przykrecac nakretki na krzyz - i wszystko pasuje - jak sa za krotkie szpilki to sa 2 mozliwosci 1)szpili od Warba 2)szpilki od Bigolusa
a nadkola nie wymagaja poszerzenia tylko po obcieciu sprezyn trzeba podszlifowac blotniki
psik

morti
Gość
Wysłany: 2003-12-28, 00:05   

widze ze sypiecie rozstawami tych szpilek a nie wiecie jaki rozstaw ma 601 ja mam z '82 roku bo to ponoc tez sie rozstaw szpilek zmienil po '85

Kristoff
Gość
Wysłany: 2003-12-28, 00:57   

Ja mam fele od CC/SC Sportina - szukaj szpilek od starego wartba (312) od przednich kol - sa duuuzo dluzsze niz trabantowskie - tak ok. 1 cm, zima niestety nie da sie zalozyc kapturkow trabantowskich na nakretki i oslony z plastiku na piaste no ale jak sie nie chcesz zabic to trzeba miec dluzsze nakretki, a i nie polecam kupowac na szrocie takich nakretek lepiej w sklepie, dzie za komplet 16 sztuk zaplacisz nie wiecej jak 30-40 zeta i masz pewnosc ze nie pekna od rrdzy :)

Lambretta-man
Gość
Wysłany: 2003-12-28, 17:45   

Do Psika:

fele od rekina pasuja jak ulal - tylko trzeba przykrecac nakretki na krzyz - i wszystko pasuje

Wszystko można założyć, ale suwmiarka nie kłamie :-) Czy 2 mm różnicy to dla ciebie pasuje jak ulał?? Bo dla mnie nie. Ja nie lubię partaniny. Idź do kogokolwiek żeby Ci na to papier wystawił i podpisał się pod takim rozwiązaniem !!! Własnie te 2 mm powodują naginanie szpilek i naciąganie otworów. Ja tam nie ryzykuję, powyżej 100 km/h to już nie przelewki. Koła i hamulce to podstawa.

PS
A dystanse mam dla poszerzenia, a tym samym rozwiązałem problem tych 2 milimetrów.

kaziuu
Gość
Wysłany: 2003-12-29, 23:07   

sorki za glupie p[ytanie ale rekin to dokladnie jaki model BMW???

Szycholec
Gość
Wysłany: 2003-12-30, 15:00   

przyłaczam sie do kaziaa

Lambretta-man
Gość
Wysłany: 2003-12-30, 18:14   

Rekin to BMW serii 3 E-21 z przełomu lat 70/80.

kaziuu
Gość
Wysłany: 2003-12-30, 22:36   

dzieki za informacje a moze ktos wie cos o takich felach ??? 2 mi potrzebne

Robert Piątek
Gość
Wysłany: 2004-03-29, 22:16   

zainteresowanych w sprawie dluzszych szpilek zapraszam na priv

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi