Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zapłon...Prosze o pomoc...
Autor Wiadomość
TrabiManiak
Gość
Wysłany: 2004-03-26, 16:19   

Witam......Zgory przepraszam za to ze wg. niektorych moge zasmiecac forum...A i szukalem czegos takiego, ale nieznalazlem odpowiedzi na moje pytanie....

Otoż wraz Z Pele w piwnicy zrobilismy silnik....Teraz jest juz wlozony...wszystko dziala lecz niepotrafimy trafic na odpowiednie podloczenie zaplonu...Trzeba podlaczyc 3 kabelki...ale niezabardzo wiemy w jakiej kolejnosci...wiem ze jest 9 mozliwosci i mozna probowac...ale temperatura na to niepozwala...palce marzna...

Z gory dzieki za odpowiedz na moje pytanie...

PozDDRo

toudy
Gość
Wysłany: 2004-03-26, 16:37   

qwua mac !!!!!!!!!!!!!!!!!!

bylo 250 tys raz !!!!!
nawet wiem gdzie, wiem jak ale twoja leniwa prosba jakos nieobliguje mnie do pomocy tobie !

AdamM (Trimm Trabb)
Gość
Wysłany: 2004-03-26, 16:38   

coś słabo szukałeś

zapłon

TrabiManiak
Gość
Wysłany: 2004-03-26, 16:49   

O wielkie dzikki.... Juz wiem czemu nic nieznalazlem zly wyraz wpisalem :)) A dokladnie 3 kableki....:((( Moglem wpisac poprostu zaplon....

No ale nic moj blad..przepraszam i dzieki za pomoc....

PozDDRo

TrabiManiak
Gość
Wysłany: 2004-03-26, 18:55   

No......i niejest dobrze....:((((
Mam jeszcze jedna prosbe...otoz przedstawie objawy...i prosze o informacje co to moze byc....

Otoz....
Jest tak....Wydaje sie ze wszystko jest dobrze podlaczone...(prznajmniej tak bylo...) Rozrusznik kreci..kreci kreci ale brak mu "tego" czegos zeby zapalil....
I za cholere niechce zapalic...
Co jest nietak...? Co mamy sprawdzic..?

Z gory dzieki za odpowiedzi :)))))

Galant
Gość
Wysłany: 2004-03-26, 21:49   

Sprawdz czy mas iskre na swiecy - wykrec swiece i podłacz do kabli, krecisz wałem i iskra skacze(zaplon wł) jak nie to odłacz czujnik i stykaj zielony z brazowym (jak zlaczasz to iskra na jednej jak rozlaczasz to na drugiej jak tak jest to walniety jest czujnik - jak nadal "glucho" to moduł, cewki itd

TrabiManiak
Gość
Wysłany: 2004-03-27, 09:58   

Aha........rozumiem......Dokladnie tych samych informacji udzielil mi tez Morti...Wielkie dzieki dla Galant'a i Morti'ego oraz dla AdmaM'a i toudy'iego :P
Uf.....co do cewek to nazczescie leza jeszcze dwie w piwnicy...no a z modulem bedzie kiepsko....

Jeszcze raz wielkie dzieki :)

PozDDRo

andy_k
Gość
Wysłany: 2004-03-27, 13:05   

Jeśli masz moduł to przy sprawdzaniu iskry na świecach musisz te świece bardzo pewnie połączyc z masą bo w przeciwnym razie ryzykujesz uszkodzenie modułu.
Nie wystarczy położyc świece na masie.
Polecam złapanie świec np żabkami od przewodów rozruchowych do akumulatora a drugie końce przewodów do masy.

TrabiManiak
Gość
Wysłany: 2004-03-27, 13:26   

A.....modoł to jest ta czarna skrzynka nad lewym nadkolu ? No mam nadzieje ze wszystko dobrze pojdzie......i niepadnie modol...

PozDDRo

TrabiManiak
Gość
Wysłany: 2004-03-27, 16:07   

No i kicha.......
Iskra byla na jedna swiece....wiec wymienilismy cewke..krecilismy....trzy razy ladowalismy akumulator zeby krecic...i nic...Juz niec nierozumiemy...
Brak juz sil...

PozDDRo

Tomasz Gerszewski/broda
Gość
Wysłany: 2004-03-29, 15:54   

może masz źle podłoczone kable od cewki do do świec.może są zamienione. wtedy silnik powinien prychać kichać itp.jak masz jakiś problem to dzwoń pomogę w miare możliwości.kom.605671603

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-03-29, 19:16   

Jeśli masz sprawny zapłon "elektronik" - silnik powinien zapalic nawet jak nieprawidłowo jest ustawiony. Jesli nie zapala należy zamienić przewody WN (1 na 2 i 2 na 1).

Bardzo ważna rzeczą są sprawne świece!!!

Jesli swiece były "zalane" należy je oczyścić, najlepiej wypalić nad płomieniem palnika kuchenki gazowej, wystudzić powoli i do dzieła.
Na początek można nalać niewielką ilość paliwa bezpośrednio do cylindrów (przez otwór od świec)
W przypadku gdy silnik długo nie "chodził" wskazana jest większa ilość oleju w mieszance.

UWAGA!!! "elektronika" bardzo łatwo uszkodzić!!!

Polecam stosowanie na poczatek sprawnych świec, przewodów WN i cewek. !!!

Pozdrawiam

TrabiManiak
Gość
Wysłany: 2004-04-01, 13:52   

Witam...Chyba nikt niebedzie mial mi za zle ze odpowiadam...
Otoz... Kable sa wporzadku...niema mozliwosci zalozenia odwrotnie..bo jeden kabel jest dluzszy a drugi krotszy... No ale tak czy siak zamienilismy kolejnosc...Nic Probowalismy rowniez inne kable lecz to nic niedalo...Wlanie paliwa bezposrednio do cylindrow rowniez..Dzis zapchniemy go do mechanika...
Dzieki za rade Jajer i Tomek...:)))))

PozDDRo

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-04-01, 15:47   

Nawet nie strzelił?
Sprawdzaliście świece?
Kabel jeden długi, drugi krótki - lecz odpowiednio musza byc sterowane (podłączone ) cewki WN.
W przypadku błednego podłączenia, iskra będzie, ale w nieodpowiednim momencie. I w takim przypadku nalezy zamienić kable na swiecach. Jeśli długość kabli nie pozwala - to trzeba zamienić kabelki przy cewkach, ale tylko sterujące.
Pozdrawiam.

TrabiManiak
Gość
Wysłany: 2004-04-01, 19:19   

No wiec....iskry na swiecach sa....uf.... Kilka dni temu odpalil.....na 30 sek...chodzil dopoki byl na pelnym gazie..
No a dzis zapchalismy go do mechanika i....powiedzial ze mamy przypchac go w sobote bo dzis musi jechac...Jak zobaczyl ze Trabi fajnie kreci - wszystko ok powiedzial ze trza zaplon ustawic...
no zobaczymy...Mam nadzieje ze w sobote bede mogl napisac Trabi znow na chodzie :))

pozDDRo

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi