Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[T601] nadsterowny trabi :(
Autor Wiadomość
Grzegorz Zalewski
Gość
Wysłany: 2004-04-05, 08:34   

Po wymianie cholernych plastików w zwrotnicach trabi stal sie nadsterowny (co jest cholera niebezpieczne) i pomimo ustawienia zbieznosci troszke go sciaga na jedna strone nie mowiac ze go majta na wybojach. Czy mozna temu jakos zaradzic?? Domniemam ze opor w kierownicy po jakims czasie powinien ustapic. Ale ja chce nmormalnie jezdzic a nie z rekami zacisnietymi na kierownicy zeby mna rzucalo po asfalcie.

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-04-05, 09:14   

Tulejki zostały zbyt ciasno spasowane!
Oczywiście wyrobią się ale to troszkę potrwa. Powinieneś bardzo często smarować.
Zwrotnice po złożeniu powinny się dać obracać bez większego oporu. Ktoś kiedys wysnuł teorię, że "plastiki" puchna pod wpływem smaru i jak się zrobi za ciasno to cięzko kręcić kierownicą.
Jak nie chcesz rozbierać ponownie to smaruj przynajmniej raz w tygodniu (puszka smaru + smarownica ręczna = 35PLN).

Pozdrawiam.

PS
w dolnej tulejce należy nawiercić otwór 8mm (na wysokości kalamitki = 1/2wysokości tulejki), aby smar z kalamitki dostał się do sworznia dolnego. Mam nadzieję że masz ten otwór, jeśli nie to rozbieraj bo szkoda włożonej pracy, a sworzeń będzie pracował na sucho.

Grzegorz Zalewski
Gość
Wysłany: 2004-04-05, 10:39   

wrr grr qwa za ciasno spasowalismy :( heh czyli wsio od nowa :( trza kupic komplety plastików i powymieniac je jeszcze raz :( heh mam caly tydzień po swietach wiec to na spokojnie porobie heh. Jak najlepiej dopasowac tulej ?? papier scierny i jechac tak dlugo jak potrzeba ?? czy jest jakis lepciejszy srodek?? i jak wewnatrz zeszlifowac??

Heh naszczescie smar i smarownice posiadam :) ale widze ze czeka mnie podwojna porzadna robota heh. THX

Robert LIMES Chodnicki
Gość
Wysłany: 2004-04-05, 11:36   

mnie sie kiedyś w zweiu tulejki po wymianie przeszlifowały po 200 km po miescie...czyli w dwa dni :D

apropos.. nadsterownośc i podsterownosc zawsze wiązała mi się z troszkę innym zjawiskiem... moze sie myle...
ale co prawda to prawda... Trab jest nadsterowny... i czasem chwała mu za to :D

a z tego co pamietam z 2-takta... przy jego masie silnika i powyzej pewnego kata skrętu kierownica stawał sie nagle podsterowny i to czasem nie było zabawne, szczególnie na prawych ciasnych łukach z kims jadacym z p-ciwka ;)

Grzegorz Zalewski
Gość
Wysłany: 2004-04-05, 12:21   

nadsterownosc to pol biedy gorzej ze kierownica sama nie odbija :( heh ok czyli mam tydzien z hamulcami i tulejami heh

.:Konrad Grodzki:.
Gość
Wysłany: 2004-04-05, 16:47   

Hmm, nadsterownosc polega na tym, ze autko idzie po promieniu mniejszym promien zakretu (wywala tyl) w zakrecie. Nie rozumiem, co Twoj problem ma wspolnego z tym okresleniem (nie zebym sie czepial - moze malo wiem;) ).

@ Robert - zeby byc juz w temacie nadsterownosci i podsterownosci. 1.3 jest kompletnie powalony :) Dodanie gazu w zakrecie i ryjesz noskiem (lecisz do przodu na skreconych kolach)- moc + mala masa. Odpuscisz w zakrecie - zmienia sie uklad masy (lekki tyl) i wywala pieknie tyleczek na poslizg. IMHO jest to autko stworzone do latania technika LFB (left foot brake) - gaz + hebel w zakrecie.
Polecam filmik pokazujacy traba w poslizgu. Na dojezdzie do zakretu koles zarzuca z odpuszczeniem gazu, w zakrecie dodaje i go wywala (normalne dla aut FWD).

Robert LIMES Chodnicki
Gość
Wysłany: 2004-04-05, 17:18   

wiem wiem... 1.3 to dopiero jazda :D
tu tyle czynników się nakłada ze mózg sie grzeje... ;)

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-04-05, 17:31   

Grzegorz
tulejki sie rozwierca. Postaraj sie rozwiertak nastawny i za godzinke masz zrobiona robotę.
Rozwiertaki sa potrzebne dwa, a mianowicie mniejszy do dolnej tulejki i większy do górnych. Nie pamiętam średnic, ale może ktos z kolegów podpowie.
Sworznie górne wyrabiaja sie w taki sposób, że po środku powstaje garb który nalezy zeszlifować. Właściwie to powinno się zmienić sworznierazem z tulejami. Lecz wymiana samych tulejek tez dobrze zrobi.
Pozdrawiam.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi