Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Spaliny...
Autor Wiadomość
Sebastian.P/Mak1
Gość
Wysłany: 2004-03-13, 23:18   

Witam
Wszystkich mam pytanie a w zasadzie problem z moim Trabem:(
temat jest mianowicie taki ze po dłuższej jeździe około 20 minut z prędkością 70-80km/h zaczynają mi asie gromadzić spaliny w środku, jak jedzie się z prędkością do 60km/h to wszystko oki ale jak jedzie się już szybciej to zaczyna być siwy dym w aucie:(czy ktoś ma jakieś racjonalne wytłumaczenie tej przyczyny
...:(

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2004-03-13, 23:22   

Jeśli masz rurke wydechową z boku to wydaje sie że powinno wystarczyć wymiana uszczelki i wyregulowanie klapy bagażnika. Posprawdzaj czy masz szczelny wydech, może nie koniecznie z tyłu zaciąga.
A wogule to uważaj na to, to nie przelewki. Spaliny zawierają CO... a to usypia nawet nie wiesz kiedy...

ZBuK
Gość
Wysłany: 2004-03-13, 23:38   

Dziurawy przedni tłumik - popuszcza spaliny i dostają się do ogrzewania przy dużym ciśnieniu przy szybkiej jeździe?
Nieszczelny wydech - zaciąga z przodu bądź z tyłu.
Niech ktoś siedzi w samochodzie i ładuje po gazie, a ty obserwuj przedni tłumik, łączenie z rurą, tylni tłumik i łączenie z rurą. Ale sprawdź to przy gazie mocno wciśniętym, niech spaliny wjuchają że hej!
Pozdrawiam

PS. Mi też waliło spalinami w kabinie (dymu nie miałem) i wymiana tłumika przedniego załatwiła sprawę!

Sebastian.P/Mak1
Gość
Wysłany: 2004-03-13, 23:46   

DZIEKI ZBuK za wyczerpujaca odpowiedz;)

pozDDRawiam

guma_
Gość
Wysłany: 2004-03-13, 23:49   

pozwole dolazyc swoje pytanko do watku, czym uszczelnic laczeni tlumika przedniego z rura tam gdzie taki cybant jest ?? ciagle mi spliny wywala tamtedy DDR

ZBuK
Gość
Wysłany: 2004-03-13, 23:57   

Guma...
Właściwie nie powinieneś uszczelniać niczym tego łączenia! Powinien tłumik wejść na tyle głęboko w rurę, a potem ścisnąć cybantem, że nie ma prawa tam nic wjuchać! Zawsze możesz kupić pastę do uszczelniania wydechów. Na każdej stacji kupisz. Nagrzewasz troszkę samochód, po czym nakładasz pastę na łączenia, następnego dnia pasta robi się twarda jak kamień i masz uszczelnienie.
ALE. Józek Baran mówił mi, żeby lepiej przedniego tłumika tak nie mocować, bo częściej zdaża się sytuacja, że się go ściąga. I nie warto z tego powodu smarować pastą. Jak pisałem powinien być spasowany z rurą tak, żeby nie wjuchało. Chyba że jest coś skorodowane lub dziurawe? Pastę to raczej na tył chyba...

TrabiManiak
Gość
Wysłany: 2004-03-14, 14:28   

O i moje pytanie do watku....Dziurawienie tlumika koncowego w niczym nieprzeszkadza ?
Mowie o jakis 15 diurkach srednicy gwozdzia ?

pozDDRo

Jędrek
Gość
Wysłany: 2004-03-14, 15:24   

moj tylni tlumik to atrapa (rura konczy sie ok 1,5cm przed nim:) spalin na szczescie nie zaciaga, ale uwazajcie - jak mialem przedni dziurawy to naprawde nawet 10kmw aucie wykanczalo

TrabiManiak
Gość
Wysłany: 2004-03-14, 20:21   

A moze to dla Was glupie pytanie...Nagrzewnica to jest to cos okragle miezace troszke ponad 50 cmz z 3 otworami na rury...znajduje sie to przed silnikiem po prawej stronie ?

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2004-03-15, 07:36   

O i moje pytanie do watku....Dziurawienie tlumika koncowego w niczym nieprzeszkadza ?
Mowie o jakis 15 diurkach srednicy gwozdzia ?

Nie rób wioski...

Joonior
Gość
Wysłany: 2004-03-15, 19:16   

a ja na końcu założyłem sobie katalizator od omegi,wydłubałem troche ceramiki ze środka,fajnie wygląda i ciekawy dźwięk jest...

TrabiManiak
Gość
Wysłany: 2004-03-15, 21:26   

Kuzyn...Pytam czysto teoretycznie...chyba moge ? A co do wioski to niema to z tym nic wspolnego...I prosze sie namnie niewyzywac...to ze 14 lat mam to nieznaczy ze jestem obiektem "wiocho tworczym" Niestety musze to powiedziec

pozDDRo

guma_
Gość
Wysłany: 2004-03-15, 21:32   

Zbuk dzieki za odpowiedz na moje pytanie, jak sie dzisiaj przyjrzalem to doszedlem do wniosku ze faktycznie ten tlumik wchodzi za plytko i wali o atrape co wogole nie polepsza akustryki wiec skoro sam nie chce wiejsc glepiej papierem zjade rure zeby weszla i powinno byc Ok dzieki i porzDDRo

mtrabant
Gość
Wysłany: 2004-03-16, 21:44   

mnie w tylnym tlumiku dziura sama sie zrobila(wypadaly zaplony i raz tak strzelilo ze malo nie ogluchlem). No i teraz jest taki troche okragly z 10 cm szczelina od spodu. Dzwiek ciekawy, chociaz nie masakrycznie glosny. Da sie przezyc. Ale to na pewno nie basowy pomruk jak z rzedowej szostki niestety. Tak wiec dziurawienie raczej odradzam

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-03-17, 08:51   

żeby mieć basowy pomruk trzeba:

opcja A: kupić basowy tłumik i dać zamiast ostatniego-ale to nie zawsze działa w 601,bo te tłumiki są robione na większą moc i doskonale wytłumiają CAŁY dźwięk z tłumika..(miałem ultera sport 2xdtm i tak było)

2)zrobić taką kombinację:pierwszy tłumik oryginalny,ale do niego wspawać większe wyjście,do tego większego wyjścia rura wydechowa np. z dużego fiata do samego końca, na końcu fiatowska przelotówka a na końcu fiatowskiej przelotówki z 30-40cm rury grubej jak ta przelotówka i dowolne zakończenie.efekt bardzo przyjemny!

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi