Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
sprzęgło a obroty
Autor Wiadomość
Filip S.
Gość
Wysłany: 2004-03-20, 22:18   

mam nietypowy problem. niewiem czy był już poruszany ale nie mogę go znaleźć w wyszukiwarce więc proszę o pomoc. Mianowicie jak odpalam samochód po raz pierwszy po dłuższym staniu, to jak wcisnę pedał sprzęgła to kręci wolniej, a jak puszczę to o wiele szybciej. Tak samo jest już po zapaleniu silnika. czy jest zimny czy ciepły jak wcisnę pedał sprzęgła to spadają mu obroty. Usterka ta pojawiła się po nie ługim czasie od wymiany sprzęgła może to przez to?
Z góry mówię że regulowałem sprzęgło, gaźnik i wogule jeśli chodzi o regulację to już chyba wszystko przerobiłem.
pleazzz help!!! i z góry dziękuję.

lasic
Gość
Wysłany: 2004-03-20, 22:47   

hmm, jakby bylo na odwrot to stawialbym na wal.. a tak to moze niech ktos inny sie wypowie

qba_601
Gość
Wysłany: 2004-03-20, 23:44   

jak by bylo odwrotnie to raczej przez opory skrzyni biegooow zwazywszy natempwetarure i to ze olej gestnieje zima

ZBuK
Gość
Wysłany: 2004-03-21, 00:21   

Kurde Filip!
A ja mam na odwrót! Jak wcisnę pedał sprzęgła to obroty idą w górę, jak puszczę to spadają. Tak mam odkąd wymieniłem gaźnik, bo stary WOGÓLE nie trzymał obrotów.

kuba s. (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-03-21, 04:55   

jakby bylo na odwrot to stawialbym na wal..

jakby było na odwrót to by było NORMALNIE.

Filipie S. To co piszesz jest technicznie nie możliwe.
dobrej nocki.

ZBuK
Gość
Wysłany: 2004-03-21, 09:51   

Jakby było odwrotnie to normalne? Czyli rozumiem, że tak jak u mnie to chodzi to jest NORMALNE doktorze Władziu? Też tak masz?

lasic
Gość
Wysłany: 2004-03-21, 09:56   

hmmm, cytat kuby s.:
"Jeśli silnik na wolnych obrotach spowalnia lub gaśnie po włączeniu sprzęgła - wtedy zużyty (poważnie) jest wał korbowy (remont kapitalny!) "

Filip S.
Gość
Wysłany: 2004-03-21, 22:51   

Wladzio, "Filipie S. To co piszesz jest technicznie nie możliwe." a co ja poradzę jeśli tak jednak jest? przecież nie pisał bym jakbym nie miał takiego problemu :D a więc jednak możliwe.
A tobie lasic, bardzo dziękuję za cytat Kuby. I bardzo dobrze że mam od niedawna drógiego trabanta do rozebrania (na części choć mam dowód rej.) ale to ciekawe bo działa tak samo jak przed nastąpieniem tego defektu, tyle że te obroty. Czyżby zepsuty wał wpływał tylko na obroty?

kuba s. (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-03-22, 13:49   

spowalnia lub gaśnie po włączeniu sprzęgła ...

po 1. Przez włączenie sprzęgła rozumiemy podanie momentu obrotowego na skrzynie czyli puszczenie pedału (naciskająć pedał je wyłączamy)

po 2. Silnik zawsze trochę zwalnia jak się włączy sprzęgło, ale nie za dużo, co jest spowodowane oporami skrzyni biegów. jak by bylo odwrotnie to raczej przez opory skrzyni biegooow zwazywszy natempwetarure i to ze olej gestnieje zima

po 3. jest to nie możliwe, żeby włączając sprzęgło (puszczająć pedał) silnik przyspieszał!!

DDR

doktorze Władziu? Też tak masz?
Jasne panie ZBuK ale w granicach przyzwoitości :) czyli mam podregulowane obroty tak, że po włączeniu sprzęgła, świateł i tylnej szyby są takie jak w książce pisze :)

ZBuK
Gość
Wysłany: 2004-03-22, 15:04   

Słuchać się pana Władzia - wie co mówi! Apropos mam nadzieję Kuba, że nie jest Ci bardzo potrzeban książka, którą mi pożyczyłeś? Studiuję ją pilnie - jakby trza było oddawać szybko to daj znać!

kuba s. (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-03-22, 21:00   

studiuj sobie spokojnie :)))))
mam jeszcze wrak takiej w domu ;P

cinek
Gość
Wysłany: 2004-03-22, 21:27   

ja też tak mam ( jak wcisnę sprzęgło to spadają obroty). jest tak od 2 lat i nic się nie dzieje...

Filip S.
Gość
Wysłany: 2004-03-30, 14:43   

Ja wiem że niektórzy nie wieżą że jak wcisnę sprzęło to spadają obroty, choć powinno być odwrotnie. No cóż, to tżeba zobaczyć i usłyszeć żeby uwieżyć. Ale co do wypowiedzi cinka mam pewną niepewność. ja tak jeżdżę ze dwa miesiące i od paru dni doszedł jeszcze jeden czynnik. mianowicie po wciśnięciu sprzęgła oprucz spadających obrotuw da się słyszeć jakiś szum. szczegulnie przy średnich obrotach. i to mnie niepokoi.

cinek
Gość
Wysłany: 2004-03-30, 22:18   

wiesz z czego jest łożysko oporowe w trabie?
z kawałka grafitu, ma to postać krążka popychanego widełkami w kierunku docisku... tam nic nie może się zwalić. no chyba, że masz walnięty simmering i oliwka cieknie po tarczy to może się tak dziwnie zachowywać. jaki masz docisk?

Filip S.
Gość
Wysłany: 2004-03-31, 12:26   

jakto jaki? standardowy, w dobrym stanie

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi