Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
ODMA
Autor Wiadomość
Łukasz&Grażynka S
Gość
Wysłany: 2004-02-12, 19:13   

WitaMam pytanko odnosnie wlasnie tej odmy.Wiem ze słuzy ona do odpowietrzenia skrzyni korbowej ale potrzebuję odpowiedi jak rozpoznac czy jest brudna, jak ja wyczyscic, i jakie są skutki jej zatkania??? Czy ma wpływ na kulturę opracy silnika i czy silnik moze wypluwac olej prze jej zatkanie??? Dzieki za odpowiedzi.

Phyt0n
Gość
Wysłany: 2004-02-12, 19:18   

oj lukasz
wyszukiwarka sie zepsula?
http://forum.cartoontraba...hr=20342#M20390
http://forum.cartoontraba...&thr=2553#M2785
Pozdrowienia!

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-02-12, 20:35   

Jak brudna to kupic nowa i wymienic.

Topik
Gość
Wysłany: 2004-02-13, 08:00   

Witam!

Jak zobaczysz świecącą sie kontrolkę oleju (tak było w moim przypadku) podczas jazdy, zatrzymasz się, otworzysz maskę i zobaczysz cały olej na silniku to znaczy że odma powiedziała "dość" i zwyczajnie sobie zamarzła a dokładnie zamarzła w srodku odmy woda itp....brak drozności i oleju nima:)))
Cisnienie wzięlo góre i po zawodach. Po takiej operacji odma do wyrzucenia i do zamontowania druga ale też sprawdzaj ją co jakiś czas, bo ja ostatnio znów miałbym przygodę ale w porę sprawdziłem i udrożniłem przewody i samą odmę.Pojawia się tam substancja o galartowatej konsystencji którą trzeba usunąć, jesli nie to pewnego poranka się zdziwisz. Felerem jest brak podgrzewania odmy, w nowszych samochodach już są ale niestety nie trabikach.

Pozdrawiam

P.S. Ale kazdy użytkownik 1,1 musi to przejść:)))))))

Phyt0n
Gość
Wysłany: 2004-02-13, 08:14   

topik:
nie kazdy ... ja nie mam odmy ... ;)
Pozdrowienia!

Piotrek_dM
Gość
Wysłany: 2004-02-13, 08:23   

ja przeszedłem przygode tej zimy...i od tamtej pory mam zle wyregulowany gaznik, bo mechanicy postanowili pogrzebac takrze przy nim;(

Piotrek_dM
Gość
Wysłany: 2004-02-13, 08:40   

a mam jeszcze pytanie, czy ktos wie jak wyczyścici silnik i wszystko inne pod maska bo rozwalonej odmie??
bo jak moj trab wydalil z siebie olej to teraz wszystko pod maska jest w oleju i przydaloby sie to chodz w czesci wyczyscic...tylko jak??na myjke nie pojade bo zedrza ze mnie za mycie silnika...moze ktos ma jakis domowy sposób??

Daniel "Muffi
Gość
Wysłany: 2004-02-13, 08:55   

plyn do mycia silnikow i potem karcher

blaz
Gość
Wysłany: 2004-02-13, 09:52   

a wlecie tez są takie problemy że olej może wywalić? ja ma chyba jeszcze dobra bo jeżdziłem przy -20st w styczniu i było ok. Ale mnie nastraszyli...

picek
Gość
Wysłany: 2004-02-13, 10:38   

Mnie tej zimy też wyrzuciło olej przy odolejaczu. Cały silnik był brudny. Wyczyściłem tylko szmatami, bo po myjce zimą byłoby więcej szkód niż pożytku. Mogłaby woda przymarznąć w przewodach i w ogóle mógłbym nie odpalić. Do czyszczenia silnika, ale tylko latem proponuję preparat w sprayu a potem silny strumień zimnej wody do spłukania.

Piotrek_dM
Gość
Wysłany: 2004-02-13, 11:04   

no tak, ale czy strumien wody czegos nie uszkodzi??ze tak powiem taka operacje trzeba raczej zrobic umiejetnie, a niestety nie dala bozia miejetnosci zbyt duzych przy takich sprawach;(((((

Topik
Gość
Wysłany: 2004-02-13, 12:54   

No tak Phyton masz racje...:)))

qba_601
Gość
Wysłany: 2004-02-13, 13:13   

witam

tez mnie spotkala przygoda z odma, tylko ze rzeszlej zimy

niestety u mnie nie skonczylo sie na wywaleniu oleju i przymuusowej wymianie go na swiezszy tylko niestety poszla uszczelka pod glowica

powodem ytego nie jest w sumie sama odma tyleko i wyladznie odstojmik ... w tej chwili nie mam go jest tam wstawiony troojnik i odma jest podpieta ino bez odstojnika

rzeszlej zimy wieli sie przekonalo ze jesli sie jezdzi na gazie i sa durze mrozy to albo sie usuuwa odstojnik albo sie czesto go czysci lub wymienia

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-02-13, 13:54   

rzeszlej zimy wieli sie przekonalo ze jesli sie jezdzi na gazie i sa durze mrozy to albo sie usuuwa odstojnik albo sie czesto go czysci lub wymienia

Oj dzialo, sie dzialo - dziesiatki Trabow 1,1 to spotkalo...

/dlatego jest w czym poszukac bna forum ;))/

blaz
Gość
Wysłany: 2004-02-13, 15:30   

a czy odma daje jakiś sygnał że wywaliła olej(oprócz lampki), jakiś dżwięk, lu że zaraz wywali albo ledwie trzyma?? bo dzisij zimno pierońsko było i jakieś dziwne dżwięki słyszałem z okolic odmy i myślałem że na mnie też przyszedł już czas..

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi