Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1,1] zbieznosc- co najpierw?
Autor Wiadomość
Łukasz Antczak
Gość
Wysłany: 2004-04-16, 11:59   

Witam.

Na jednej oponie z tylu zrobil mi sie babel, co powoduje niemale podskoki auta w czasie jazdy. Czy wina tego moze byc "krzywe" pospawanie wahaczy, czy poprostu guma nie dala juz rady? Czy po zmianie opon ustawiac zbierznosc? Jesli tak, to co jeszcze przedtem wymienic/naprawic tak, zebym znowu nie musial jej znowu robic. W koncu to 60zl!

moje propozycje (sluszne?)

1.wymienic lozyska kol
2.wymienic calkiem dziurawy prog

I jeszcze jedno. Czy nowe opony dac na przod a te z przodu na tyl, czy zostawic nowe z tylu?

Pozdrawiam

Newwer
Gość
Wysłany: 2004-04-16, 12:08   

poszukaj we wczesniejszych postach...

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-04-16, 13:54   

Newwer - taka sobie rada...

Na jednej oponie z tylu zrobil mi sie babel, co powoduje niemale podskoki auta w czasie jazdy.

Ta opona to smiec - trzeba zmienic. I to szybko!
Wybulenie gumy moze byc podstawa zatrzymania dowodu rejestracyjnego

Czy wina tego moze byc "krzywe" pospawanie wahaczy, czy poprostu guma nie dala juz rady?

Co to znaczy krzywe pospawanie wahaczy?? Jakas prowizorka czy co???

Czy po zmianie opon ustawiac zbierznosc? Jesli tak, to co jeszcze przedtem wymienic/naprawic tak, zebym znowu nie musial jej znowu robic. W koncu to 60zl!

Jasne ze dobrze jest zrobic zbieznosc po zmianie opon - tym bardziej ze nowe gumy zaklada sie na kola napedowe - czyli przednie w T1,1, wczesniej warto sprawdzic stan przekladni kierowniczej, galek-koncowek drazkow kierowniczych, amortyzatorow i "gumek" miedzy wahaczem a stabilizatorem.

moje propozycje (sluszne?)
1.wymienic lozyska kol
2.wymienic calkiem dziurawy prog

A to do czego? Skad ktos ma przez internet wiedziec jakie masz lozyska, a prog skoro dziurawy to chyba jasne...

Łukasz Antczak
Gość
Wysłany: 2004-04-16, 14:20   

TrabiManiak- dzieki...

GrzegorzuB widze, ze sprawnie Ci idzie moderowanie :) gratulacje, ale czy problem dotyczy tylko polowek?

Co to znaczy krzywe pospawanie wahaczy?? Jakas prowizorka czy co???

Spawali mi Panowie z reklamowanego tu na forum warsztatu przy Nowym Zjezdzie. Chodzilo mi o to, czy wybulenie gumy moglobyc efektem przyspawania mocowania wahacza- rzemieslnicza robota nigdy nie bedzie tak dokladnie zrobiona jak fabryczna.

Stan calego ukladu kierowniczego mam naszczescie, glownie nakladem srodkow, mam na szczecie OK.

a prog skoro dziurawy to chyba jasne...

Chodzilo mi o to, czy wspawanie progu ma jakies znaczenie dla geometrii kol.

Dzieki Grzegorz

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2004-04-16, 18:31   

Chodzilo mi o to, czy wspawanie progu ma jakies znaczenie dla geometrii kol.

Zadajesz dziwne pytania. To chyba normalne dla kazdego kierowcy, ktory chocby raz widzial samochod od spodu, ze ma znaczenie.

A co do regulacji geometrii z tylu. Tutaj nic sie nie da wyregulowac. Naprawy blacharskie trzeba przeprowadzac fachowo i tylko to pozwoli zachowac odpowiednia geometrie.

A o tych lozyskach. Jezeli zamierzasz robic grubsze prace przy wozie i sciagac wachacze tylne, to warto wymienic przy okazji lozyska.

Chodzilo mi o to, czy wybulenie gumy moglobyc efektem przyspawania mocowania wahacza

Wyoblenie opony w 99% przypadkow jest spowodowane szybka jazda po krazweznikach/podobnych przeszkodach. Zdaza sie takze, ze po dluzszym kontakcie ze smarami/olejami opona ma podobne bable. Dla wlasnego bezpieczenstwa - wymien ja.

Efektem spawania to raczej nie jest, no chyba, ze spawacz spawal ci to gazem i specjalnie zagrzal ci opone, w co watpie.

Łukasz Antczak
Gość
Wysłany: 2004-04-17, 10:40   

Dzieki Pawel, rozwiales wszystkie moje watpliwosci. Opone wymienilem dzis rano. Wzroslo nie tylko bezpieczenstwo, ale takze komfort prowadzenia.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi