Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
przerobka trabanta (seat marbella)
Autor Wiadomość
turowski
Gość
Wysłany: 2004-04-14, 16:56   

czesc wszystkim ! Jestem z trojmiasta niedawno przerobilem trampka tzn wstawilem mu silnik od seata marbellii na stara skrzynie trampka i mam problem , rozrywa mi co troszke czasu tarcze sprzegla . Wiem ze jest koles w trojmiescie, chyba tez z Gdanska jak ja i on wlasnie ma taka przerobke i jezdzi sobie elegancko , jak znacie wlasciciela tamtego trampka to prosze dajcie mi namiary na niego lub na czlowieka ktory mu to robil. Dzieki z gory, narka. :(

picia353
Gość
Wysłany: 2004-04-14, 21:54   

rozrywanie sprzęgła ..........to śa właśnie złe strony przeróbek wiem coś o tym

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-04-15, 09:03   

jeżeli przerabiałeś wieloklin sprzęgła seata na wałek z wieloklinem skrzyni trabantowskiej,to może źle go wcisnąłeś i nie jest wyważony,ale NIE PODAŁEŚ ŻADNYCH SZCZEGÓŁÓW, TO JAK CI MAMY POMÓC?!?

MaxXx
Gość
Wysłany: 2004-04-15, 11:26   

Z moich informacji to tamten koleś Ci nic nie pomoże bo on ma cały przód od Marabelki tj. silnik+skrzynię+zawias. PozDDRo!

turowski
Gość
Wysłany: 2004-04-15, 19:11   

to teraz wiecej szczegolow. mam przerobiony docisk sprzegla seata , tzn nalozony na sloneczko seata pierscien dociskowy od trabiego i dalej normalny pierscien wyciskajacy od trabiego , tarcze sprzeglowe sa od trabanta dlatego nie kombinowalem nic z wieloklinem . poza tym jest wstawiona flansza laczaca skrzynie z silnikiem , na tarczy raz robie 500 a raz 50 km i nie wytrzymuja, te starsze modele tarcz pekaly na mocowaniu z wieloklinem a te nowsze ze "sprezynkami" zaraz za okladzina . I tak to wyglada . Maxxx a ten chlopak co ma tez seata silnik to ma na pewno skrzynie od trabanta bo kiedys mowil mi ze robil flansze i biegi mial w kierownicy, widzialem sie z nim na zlocie chyba 2 lata temu, a to jego autko poszlo na sprzedaz. chce zobaczyc na czym polega moj blad , bo moze to temu ze pale gumy za kazdym razem nawet na 2 biegu(tylko biala chmurka sie robi).

MaxXx
Gość
Wysłany: 2004-04-18, 08:18   

Tyle dowiedział się Michał Olejniczak... [to już 100 post mi stuknął :)]

Daniel "Muffi
Gość
Wysłany: 2004-04-18, 10:13   

Fotka nr1

Fotka nr2

turowski
Gość
Wysłany: 2004-04-18, 20:10   

muffin a nie masz moze kontaktu z wlascicelem tego przerobionego trampka? potrzebuje konsultacji z nim . dzieki za fatyge.

Wojtuś D
Gość
Wysłany: 2004-04-18, 21:13   

z tegoco kiedys slyszalem, to bedzie zrywalo tarcze miedzy innymi dlatego, ze mozesz miec niedokladnie zrobioną flansze, i skrzynia nie jest w linii prostej z silnikiem, efekt bedzie wlasnie taki jak opisujesz

turowski
Gość
Wysłany: 2004-04-18, 22:24   

chcialem isc na latwizne i skopiowac od pomyslodawcy ktorego kiedys widzialem,wiem co moze byc przyczyna tylko nie mam warunkow zeby to zrobic, narazie bede przedluzal walek sprzeglowy by mial drugie miejsce podparcia - na wale korbowym ,wpust w kole zamachowym- to powinno wyeleminowac problem wspolosiowosci i nawet ewentualnego bicia walka. tylo mialbym 100% pewnosc malpujac flansze od tamtego trabanta. czekam na kolejne porady i inne informacje. thx.

picia353
Gość
Wysłany: 2004-04-20, 01:38   

proponuje wprasować i obspawać w tarcze od sreata 1,5 dł wieloklina od trabanta (najpierw oczywiście wytoczyć wieloklin z tarczy od seata) ja tak mam zrobione i mam problem z głowy (chodzi o 353 w trabie).

mi zawsze ścinało wieloklin , tobie odrywa tarcze od wieloklina bo mocowanie tarczy trabantowskiej do wieloklina jest za słabe przy zwiększonej mocy > wiez mi uczyłem się na własnych błędach 4 razy ścięło mi wieloklin teraz mam sprzęgło zrobione lux :)

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-04-20, 12:25   

czyli że co? Picia, "teraz mam sprzęgło zrobione lux" - tzn? co zrobiłeś?dałeś większy wieloklin od tego oryginalnie trabantowskiego? czy też może zmieniłeś sposób mocowania tarczy do wieloklina? Cużeś zrobił?;)

Michał Olejniczak
Gość
Wysłany: 2004-04-20, 13:58   

Pisałem ze ma zmieniony przód ale nie wszystko od marabelki ;o)
Silnik marabelka, skrzynka Trabi, zawias VW Golf (I albo II) belka wzmacniająca/usztywniająca w kabinie (patrząc na tego maila do Cuiebie MaxXx widzę teraz że też bym tak to zrozumiał - sorki za wprowadzenie w bład).
Do Kuby sorki że nie odpowiedziałem na meila, mam tylko numer do przyszywanego kuzyna konstruktora (Klaudiusza z Osowy - niebieski 601 sedan z lusterkami od manty) ale nie mogę się z nim skontaktować (Napisz na michal.olejniczak@hestia.pl to Ci go podam - chyba że masz).

Konrad Mikulski
Gość
Wysłany: 2005-01-23, 23:54   

Może ktoś napisze konkretnie ze szczegółami jak wstawić ten silnik i na co zwrócić uwagę?

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2005-01-24, 17:34   

wiesz osobiście polecam wstawienie 353 - wieksza moc, większy moment obrotowy niż silnik 900 z pandy (czy marbelli).

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi