Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] pomozcie silnik
Autor Wiadomość
Piotrek Stempin
Gość
Wysłany: 2004-04-18, 10:27   

mam dwa pytania:
Czy w obecniej temperaturze, przy zimnym silniku powinien on chwycic bez ssania? Jeśli tak to co moze byc przyczyna ze tego sie nie da?
Jak sciagne jedna fajke jest oki, silnik pracuje rownomiernie. Jak sciagne druga, obroty derastycznie spadają (o okolo 2/3), a przy zimnym silniku calkowicie gasnie. W czym tkwi taka usterka??
pozDDRawiam i dzieki za pomoc choc moze to byc trudne.:)

[pisze sie pomo'z'cie, nie "pomuszcie", to od pomoc, pomagac' ;)) - GB]

Heniu Portier
Gość
Wysłany: 2004-04-18, 12:32   

Jak sciagne jedna fajke jest oki, silnik pracuje rownomiernie. Jak sciagne druga, obroty derastycznie spadają (o okolo 2/3), a przy zimnym silniku calkowicie gasnie
Hmmmmmmmmm.........
Moze przyczyna tkwi w tym,ze Trabant ma dwa cylindry??????A nie spadaja przypadkiem do zera??????
;-P

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-04-18, 14:34   

Myślę, że koledze o co innego chodzi.
Poszczególne cylindry nie pracują jednakowo.
Przyczyn może być kilka:
1. zacznij od sprawdzenia odstępu elektrod na świecach. 2. podaj jakiego typu masz zapłon, a wtedy będzie można więcej powiedzieć.

W/g mnie powinieneś kompleksowo sprawdzić i wyregulować cały układ zapłonowy.

Pozdrawiam.

Piotrek Stempin
Gość
Wysłany: 2004-04-18, 16:01   

Oki rozumiem juz dopisuje.
Układ zaplonowy jest elektroniczny, a swiece powinny byc dobre po przejechane maja ok. 2000 km.
A co do pierwszej wypowiedzi, zgodze sie ze bez ani jednej "swiecy" silnik nie pracuje jednak mi chodzilo oto ze sciagam fajki pojednynczo a nie obie na raz.
pozDDRawiam

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-04-18, 22:34   

a zmierz sobię kompresję... tak dla pewności. nie wiem czy dobrze mówię ale mi się wydaję, że na tym co źle chodzi może być trochę mała kompresja.

mtrabant
Gość
Wysłany: 2004-04-18, 22:49   

a zimny bez ssania za cholere nie zapali, moj przynajmniej.chyba ze podlejesz paliwka w cylindry.

Piotrek Stempin
Gość
Wysłany: 2004-04-19, 10:41   

No coz Wladziu mozna powiedziec ze sprawdzilem kompresje bo jestem swierzo po wymianie pierscieni wlasnie w tym pechowym cylindrze. Dlatego kompresja napewno jest.
pozDDRowionka

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-04-19, 11:30   

Witam.
Kompresja w silniku trabanta powinna być także mierzona pod tłokiem! (i prosze mnie się nie pytać jak to się robi)

Jeśli stawidła będą źle przylegać (np. uszkodzone sprężynki) za nic w świecie silnik nie będzie pracował prawidłowo.

Mimo wszystko polecam sprawdzenie prawidłowego ustawienia zapłonu na poszczególnych cylindrach.

Pozdrawiam.

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-04-19, 11:36   

jak miałem 601 to przez 5 lat ani razu nie zapalił na zimno bez ssania. a może uszczelka pod jedną głowicą?

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-04-19, 11:42   

u mnie pali bez ssania tylko na gazolinie.
może zmień paliwo??
DDR

Maciek Chybiński
Gość
Wysłany: 2004-04-19, 19:11   

Z tego co ja sie orietuje to benzyna z mniejsza liczba oktanow potrzebuje mniejszej kompresji niz bezyna z wieksza liczba oktanow ;p czy jakos tak ale jak sie myle to mnie poprawcie :D

Pozdrawiam

Piotrek Stempin
Gość
Wysłany: 2004-04-20, 15:45   

Kontynuujac, zaplon jest wyregulowany (na ile jest to mozliwe). Moze to sie wydac niktorym smieszne, ale wspomagalem sie (podczas ustawiania) woltomierzem.

pozDDRowionka

Bart
Gość
Wysłany: 2004-04-20, 16:56   

Nie slyszalem o silnikach ktore sa "zimne" i zapalaja bez ssania... chyba ze sa zle ustawione... Po to jest ssanie zeby na nim zapalac!!

mtrabant
Gość
Wysłany: 2004-04-21, 19:22   

nie chodzi o to ze lepsze paliwo potrzebuje wiekszego sprezania tylko o to ze wieksze sprezanie umozliwia.Za duze sprezanie na zlym paliwie = spalanie stukowe.A poza tym wieksza kompresja to same zalety (kosztem niestety trwalosci).

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi