|
.: Car-Audio :. |
| Autor |
Wiadomość |
Marioonio
Gość
|
Wysłany: 2004-04-09, 19:58
|
|
|
jak chcesz tanio to kup radio typu Safari (ok. 10PLN) i jakieś badziewne głośniczki za ok. 20PLN i "zamontuj" je na półeczce ;) jak masz zamiar słuchać od czasu do czasu to jakość odsłuchu nie zdąży Cię rozdrażnić ;DD
a na poważnie: co do głośników w dzwiach - ja miałem w kombiku głosniki o średnicy 12cm i głębokości montażu 4,5cm :) i weszły... a kable przeciągnąłem otworami od ogranicznika drzwi (bo było trochę luzu :)) |
|
|
|
 |
morti
Gość
|
Wysłany: 2004-04-09, 21:12
|
|
|
| a ja mam troszke inaczej ...mianowicie radyjko philips jakies stare jeszcze na pokretla do tego cd-rom i wzmacniacz antenowy zeby dobrze fale sciagalo glosniczki 4x40watt w srednicy 10cm + skszyneczka za fotelami (nie mam kanapy) i sie smiga gra jak szalone ... mnie wystarcza |
|
|
|
 |
Przemek
Gość
|
Wysłany: 2004-04-09, 21:38
|
|
|
| ZBuK - napisz może ile jesteś w stanie wydać to wtedy łatwiej będzie Ci doradzić. |
|
|
|
 |
Pająk
Gość
|
Wysłany: 2004-04-09, 23:51
|
|
|
ja kupilem radio na kaseciaki, i wstawilem je tam gdzie normalnie jest plastikowy schowek [w 1.1] - niestety radio jest za dlugie i opiera sie o wywietrznik powietrza na przednia szybe, ale wystaje no doslownie z 1,5cm. wygodnie je obslugiwac tu, bo wczesniej wozilem je swobodnie lezace na dolnej półce
a dobre miejsce na glosniki jest nie w drzwiach, a tuz kolo nich, przy nadkolach - tam jest kawalek taki jajowaty tapicerki (nie wiem czy w 601 tez), ktory mozna odklejic, a za nim jest przestrzen. - ja osobiscie rozkrecilem stare glosniczki od kompa, wycialem otwoiry w tej odklejonej tapicerce, i zalozylem w kolejnoscy:
- wyklepana kratka z glosmnikow jako oslonka
- tapicerka z otworem na membrane i mniejszymi na sruby
- glosnik
i kazdy skrecilem na 2 sruby po przekatnej. miesci sie idealnie a tapicerke z tak wmontowanym glosnikiem wkleja spowrotem na miejsce. warto zrobic mala dziurke na wyprowadzenie kabla.
polecam:) tanio a dobrze (jak na glosniki komputerowe) |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2004-04-10, 10:00
|
|
|
| Zestaw cenowy, który zaproponował ROBAK mnie urządza i myślę, że coś koło tego cenowo bym się uplasował. Pytanie tylko czy nowy CD do samochodu marki "dupa" sie opłaca kupić? Parametry ma przyzwoite... ale co to warte? |
|
|
|
 |
AdamM (Trimm Trabb)
Gość
|
Wysłany: 2004-04-10, 13:10
|
|
|
Hello!
A ja z moim pytaniem podepnę się w tym temacie. Planuję kupić jakiś tani radiomagnetofon z wyjsciem na CD minijack. Mam już od jakiegoś czasu tani przenośny odtwarzacz cd/mp3 za 199 zł kupiony w jakimś markecie (firma "mistral" - polecam). Nie chcę kupować odtwarzacza CD samochodowego bo właśnie zalezy mi na mp3 (a samochodowe mp3 są piekielnie drogie). Tylko jak podłączę ten przenośny odtwarzacz?? On normalnie w domku chodzi pod zwykłym zasilaczem. Napiszcie, bo rozwiązanie z przenośnym odtwarzaczem też może być interesujące dla ogółu.
pozdr
Trimm |
|
|
|
 |
Przemek
Gość
|
Wysłany: 2004-04-10, 15:11
|
|
|
ZbuK
radio CD/MP3 - 300~400 PLN
radio kaseta - 100~150 PLN
głośniki midbasowe - 80 PLN
maskownice - 20 PLN
tweetery - 20 PLN
głośnik do suba - 200 PLN
skrzynia - 200 PLN / tuba - 100 PLN
wzmacniacz do suba - 120 PLN (sklepowy) / 30 PLN (robiony)
okablowanie - 30 PLN głośniki + 5 PLN sygnałowe dla suba
okablowanie zasilające - 20 PLN
gniazda bezpiecznikowe + bezpieczniki - 20 PLN
antena - 5~50 PLN
To jest chyba najtańszy przyzwoity zestaw nagłośnieniowy.
AdamM
Jakiego zasilania to to potrzebuje (chodzi mi o wolty, bo amperów to pewnie niewiele). W każdym razie IMO wystarczy tu zasilanie na jakimś scalonym stabilizatorze serii 78xx, który dostawał by napięcie w chwili włączenia radia (chociażby z zasilania anteny). |
|
|
|
 |
Oizo
Gość
|
Wysłany: 2004-04-10, 19:54
|
|
|
CAUTION ! DANGER ! POZOR !
Na litość boską Junior ty nie ściemniaj publicznie, że każde radio da się wsadzić do Trabanta a to shit prawda! jakim prawem możesz podłączyć 12 woltowe radio do 6 woltowgo Trabanta ? co ty miałeś z fizyki ? do czego taka wypowiedź prowadzi ? |
|
|
|
 |
AdamM (Trimm Trabb)
Gość
|
Wysłany: 2004-04-10, 22:03
|
|
|
Parametry zasilacza cd/mp3:
wejście: 230V - 50 Hz
wyjście: 4,5V - 700 mA
3,15 VA Max.
ten odtwarzacz jest obecnie na allegro: mistral, ale dlaczego taki drogi
))) nie śmiejcie się ze mnie że tak to rozpisałem - żaden ze mnie elektryk... więc jak podłączyć ten odtwarzacz w trabiku??? |
|
|
|
 |
Leloo
Gość
|
|
|
|
 |
Robek
Gość
|
Wysłany: 2004-04-11, 07:48
|
|
|
najlepiej zakupic sprzet markowy (przeciez nie bedzie tylko gral do trampka) i przystosowany do uzycia w samochodzie
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23561589
Ja sciagam podoby z amazon.com (jest cd i mp3) Ten powyzej tez jest prawdopodobnie z mp3 (sadzac po cenie w USA) |
|
|
|
 |
Przemek
Gość
|
Wysłany: 2004-04-11, 10:59
|
|
|
Tenma już ustalone napięcie na wyjściu i jest to ok. 5V. Bezpiecznik wyjściowy jest konieczny, bo ma za zadanie obniżyć jeszcze trochę to 5V. Kondensatory elektrolityczne minimum na 16V. Dla stabilizatora trzeba dać chłodzenie (kawałek blachy aluminiowej).
Tenz kolei ma regulowane napięcie wyjściowe (czyli sam sobie musisz ustalić to 4.5V - robi się to na potencjometrze montażowym, który potem można zalać choćby lakierem do paznokci co by nie oddziaływały na niego warunki atmosferyczne). Układ stabilizatora także wymaga chłodzenia (jw.). Na wejście natomiast możesz podłączyć się jak Ci się podoba (polaryzacja napięcia), bo mostek prostowniczy (te 4 diody) załatwia całą sprawę. Można go oczywiście pominąć, ale potem już tylko + do + i - do -. |
|
|
|
 |
Przemek
Gość
|
Wysłany: 2004-04-11, 11:05
|
|
|
Zapomiałem dodać do tego pierwszego, że rezystor R musi być w stanie rozproszyć miniumum 10W (watów) strat.
A co do tego zasilacza z Allegro to fajny bajer. |
|
|
|
 |
AdamM (Trimm Trabb)
Gość
|
Wysłany: 2004-04-11, 13:23
|
|
|
dzięki ogromne Leloo. To jest to!!!! |
|
|
|
 |
Joonior
Gość
|
Wysłany: 2004-04-11, 18:14
|
|
|
| Oizo jakbys raczył zauważyc mowa jest o 12V trabim a nie 6V więc niewkręcaj sie tak i czytaj dokładnie.jak chcesz do 6V to takie tez możesz kupić a nawet do 24V są radia więc czep sie kogoś innego jak sie nudzisz... |
|
|
|
 |
|
|