Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Mandaty, przedawnienia, windykacje itp
Autor Wiadomość
Pająk
Gość
Wysłany: 2005-05-26, 11:54   

Witajcie

Mam pytanie w kwestii mandatów. Dostajecie? Płacicie? Jeśli nie, to czy się organy upominają?

Najstarszy mandat niepodpisany (za wycieraczkę) jaki mam to za parkowanie pod zakazem, a podpisany za prędkość na trasie pod Poznaniem, zaraz mu stuknie rok. Nie zapłaciłem, narazie cisza.

Na ile zgodne z prawem jest wkladanie za wycieraczki mandatów? Kiedy i czy one sie przedwaniają?

gonzo
Gość
Wysłany: 2005-05-26, 15:06   

tymi wlozonymi za wycieraczke sie nie przejmuj, przeciez ich do reki nie dostales.co do podpisanych, drogowkowych-mi niedawno przyszly zaproszenia do urzedu skarbowego, chcac nie chcac zaplacilem

picek
Gość
Wysłany: 2005-05-26, 15:57   

Mandaty się przedawniają po trzech latach, ale najprawdopodobniej wcześniej odwiedzi Cię w domu poborca skarbowy (komornik) i będziesz musiał mu zapłacić. Co ważne za mandaty nie są naliczane odsetki, więc warto zwlekać z płatnością.

gonzo
Gość
Wysłany: 2005-05-26, 16:11   

naliczane sa koszty windykacji, w moim przypadku to bylo chyba z 5 zeta

Pająk
Gość
Wysłany: 2005-05-26, 17:30   

Takoz wlasnie z wycieraczkowymi robie, zwlaszcza ze Warszawski WaPark jest chyba jakiś niezgodny z prawem czy konstytucją tak naprawdę, no w kazdym razie jakiś tam konflikt był z tym czy nalezy wogole placic za parkowanie. A ten spod znaku zakazu to nawet nie bylo wezwanie do zaplaty tylko do stawienia sie tu a tu o tej i o tej godzinie.

Podpisane - no coz - sa podpisane. Za 4 miesiące przeprowadzam się na Bemowo, może zgubią ślad i będę mógł rozpocząć nowe życie w dziedzinie nieuiszczonych opłat..

robak
Gość
Wysłany: 2005-06-04, 01:29   

sam poborca skarbowy (ktory jezdzil wartburgiem 353 "za mlodu") jak sie dowiedzial ze kartonem wystukali mi 140km/h a ja mu powiedzialem ze przyspieszalem, bo jeszcze jednego typa chcialem wyprzecidz, to nie dosc ze sie zdziwil ze kartony tyle potrafia, to powiedzial "ja tez nie place w terminie" po czym do kwoty mandatu doliczyl sobie (placilem jakos 3 miesiace temu, a dostalem mandat jak wracalem z objazdowki w 2002 :P) 12pln.
w sumie zadnego mandatu nie zaplacilem w terminie tak jak kazali ze max 7 dni czy jakos tak tam mowia.

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2005-06-11, 20:14   

Za 4 miesiące przeprowadzam się na Bemowo, może zgubią ślad i będę mógł rozpocząć nowe życie w dziedzinie nieuiszczonych opłat..
Znajdą. Ja sie przeprowadziłem rok temu. A ze zwrotu podatku ze skarbówki ujęli mi w tym roku 50 zł mandatu z 2002 roku.
Swoją drogą ciekawym co z resztą mandatów które miałem w późniejszych terminach, czemu odrazu nie wszystko ? kto wie. Poczekamy zobaczymy.

bartłomiej guzek
Gość
Wysłany: 2005-06-22, 02:17   

U.S. Dają do egzekucji niezapłacone mandaty zgodnie z datą czyli każdy mandat czeka spokojnie w kolejce .Pracuje jako windykator (nie mylić z komornikiem)i nie zajmuje sie mandatami ale wiem że nawet w sytuacji "zapomnianego" mandatu i tak dotrze on do płatnika.
Jeżeli chodzi o te wkładane za wycieraczke to zachodzi tu zjawisko zwane nieskutecznym doręczeniem i z czystym spokojem możemu zachować go na pamiątke a w sytuacji braku pewnego papieru potraktowac jako zastępczy do d...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi