|
[601] Płytka halla w elektroniku: co to jest? |
| Autor |
Wiadomość |
Andrzej Bartczak
Gość
|
Wysłany: 2004-05-02, 11:17
|
|
|
Cześć wystkim!
Pytanie jak w temacie, czyli czy i co się reguluje płytką halla w elektroniku?
Pozddrawiam |
|
|
|
 |
turowski
Gość
|
Wysłany: 2004-05-02, 12:44
|
|
|
| z tego co pamietam ze szkoly to czujnik halla dziala na zasadzie odslaniania i zaslaniania pola magnetycznego, oczywiscie jest to regulacja zaplonu, zmieniajac przyslone zmieniasz kat wyprzedzenia zaplonu. |
|
|
|
 |
trabiq14
Gość
|
Wysłany: 2004-05-02, 14:57
|
|
|
Odslaniajac i zaslaniajac pole magnetyczne pelni taka sama role jak przerywacz w normalnym ukladzie zaplonowy.
Mam teraz troszke inne pytanie, bo jestem juz fpieniony niezle: Co moze byc przyczyna, ze w ciagle pada czujnik? 2 tyg. temu musialem zmieniac, dzisiaj znowu odmowil posluszenstwa, ale na szczescie mialem jeszcze jeden w zapasie. Czy przyczyna tego moze byc zly akumulator? Wczoraj zauwazylem, ze przecieka... ale wyciek jest od gory.
Pzdr |
|
|
|
 |
Andrzej Bartczak
Gość
|
Wysłany: 2004-05-02, 19:05
|
|
|
kurde tego to juz nie wiem. a ja przeciez wyregulowałem zapłon całą metalowaą płytką, i jest ok. a co daje regulacja tą plastikowa płytką (halla)????
pozdro |
|
|
|
 |
turowski
Gość
|
Wysłany: 2004-05-02, 19:36
|
|
|
| ja kiedys mialem elektronika i tez mi padl bez powodu , to postanowilem na zwykly zmienic bo tam zawsze jest latwo znalezc powod usterki,zla przerwa kondesator badz tylko brudne styki na mloteczku i kowadelku. a poza tym lepiej idzie auto na mechanicznym regulatorze zaplonu. |
|
|
|
 |
trabiq14
Gość
|
Wysłany: 2004-05-02, 21:03
|
|
|
Ale z tego co sie dowiedzialem to po zalozeniu w mloteczkowym swiec sportowych bez elektrod zewnetrznych nie ma zbyt duzej roznicy, a w elektroniku jak najbardziej.
Poruszajac plastikowa plytka regulujesz iskre w 2 cylindrze.
Pzdr |
|
|
|
 |
Andrzej Bartczak
Gość
|
Wysłany: 2004-05-03, 13:03
|
|
|
| ej trabiq 14 ale reguluje sie iskre w jakim sensie: czy jest mocniejsza lub słabsza, czy moze cos innego????? |
|
|
|
 |
trabiq14
Gość
|
Wysłany: 2004-05-03, 14:09
|
|
|
Regulujesz kiedy ta iskra ma byc.
Pzdr |
|
|
|
 |
Galant
Gość
|
Wysłany: 2004-05-03, 21:24
|
|
|
| Witam! Poszukajcie w poprzednich postach! A elektronik ma stały kąt wyprzedzenia zapłonu (dlatego na mech lepiej wkręca na obroty) |
|
|
|
 |
Lakim
Gość
|
Wysłany: 2005-03-05, 18:55
|
|
|
Witam!
pytanie laika - czy to jest modul Halla? Jesi nie to co to takiego? bo toztrzaskalo sie przy dzwonie i trzeba dokupic...
Dzieki z gory za podpowiedz :) |
|
|
|
 |
andy_k
Gość
|
Wysłany: 2005-03-10, 00:38
|
|
|
| Mechaniczny aparat z regulatorem odsrodkowym można połączyć z modułami stykowymi i wtedy mamy zmienny kąt wyprzedzenia (zależny od obrotów silnika)i bardzo duża energie wyładowania (niezależnie od obrotów silnika). |
|
|
|
 |
|
|