Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] Obniżenie - utrata MOCY i ZBIEZNOSCI
Autor Wiadomość
.::.MadaM.::.
Gość
Wysłany: 2004-04-26, 23:13   

...No to jak w temacie czy mozliwa jest utrata mocy traba "601" po jeego obnizeniu bo znajomy obnizyl i stwierdzil ze odjelo mu mocy w trabie....Ja mam juz jakis czas obnizny i na poczatki nie zwrucilem na to uwagi...

...A co do zbieznosci...czy jest mozliwa jej utrata poprzez obnizenie....i jak ja w trabie ustawic domowym sposobem...bo musze sobie wykonac takowe poprawki.

z gory dzieki za odp.

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-04-26, 23:20   

żeby ją ustawić musisz mieć ramę do ustawiania zbierzności. Ja polecam najpierw wyjąć drążki kierownicze (całość z tym uchem, wącem czy jak to tam nazywacie - odkręcając to od przekładni kluczem 22 i sciągająć ściągaczem) i je "rozkręcić" wyczy ścić, przesmarować. chodzi o to żebys miał możliwość precyzyjnego ustawiania bez mordowania się z drążkami które się nie chcą rozkręcać.
co do zbierzności to znienia się ona nieznacznie wraz ze wzrostem obciążenia więc po obniżeni lepiej ją skorygować.
o ile się nie mylę ma wynosić w Trabie od 2 do 4 mm przy oponach radialnych.
polecam też przy okazji ustawienie kierownicy na prosto!!

moim zdaniem ze zbieżnością lepiej pojechać do znajomego mechanika który ma ramę i chwilę czasy żeby sie z tym pobawić.

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-04-26, 23:22   

tym uchem, wącem czy jak to tam nazywacie wąsem miało być.

DDR!!

robak
Gość
Wysłany: 2004-04-27, 01:03   

a ja tam robilem po raz pierwszy w 601 to "na patyka i krede" no i potem jak na komputer pojechalem to wyjatkowo dobrze bylo :)

teraz jezdze na hunterze robic. daje rade;)

robak
Gość
Wysłany: 2004-04-27, 01:21   

a tak wogoole, to moze jest za niski, zgubil wydech i kompreche stracil? :DDDDDDDDD

a tak powaznie co do mocy, to raczej mu sie wydaje, bo teraz nie kolysze mu auta (przod/tyl) tylko bardziej plasko startuje i uczucie jest inne.

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-04-27, 07:30   

Koledzy - to chyba jasne ze przy obnizaniu moze zmienic sie zbieznosc!!!

Ale zeby moc sie zmieniala - hahahahaha ;)))

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-04-27, 10:56   

nie zmienia się moc, a zbieżność przodu przy obniżeniu 5cm też się nie zmienia. zresztą nawet jeśli minimalnie się zmienia(nadal jest to legalne i diagnosta nic Ci nie może powiedzieć), to zmienia się płaszczyzna pionowa a nie boczna.więc nie o regulację drążków chodzi, bo one nie mają nic do tego, ale o dystansowanie na uchach resoru.pamiętacie traba z wieliczki, maxx gleba,który teraz jeździ w Bytomiu?on ma skrócony resor - zagięte od nowa końcowe ucha i przez to stracił zbieżność. ja obniżyłem z 5 cm, do tego jeszcze z 1-2 obniżył mi silnik 353 i koła nadal stoją prosto.

mtrabant
Gość
Wysłany: 2004-04-27, 14:05   

zbieznosc zmienia sie wraz zobnizeniem traba bo drazek napierw jest nieco po skosie a po obnizeniu bardziej poziomo wiec zmienia dlugosc (chyba ze bedzie po skosie ale w druga strone :D). Zmienia sie tez kat pochylenia sworznia zwrotnicy a razem z nim kat pochylenia kola (idzie na plus i to do sportowej jazdy trzeba zmienic bo lepsze jest na minus - patrz F1 tam ladnie widac jak przednie kola sie dolem rozchodza). Aby zrobic pochylenie na minus nie trzeba giac na nowo resoru, wystarczy dorobic nowy element laczacy zwrotnice z wahaczem dolnym. Wedlug mnie wyjdzie taniej niz dawac resor do kowala bo jest prosty do zrobienia.

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-04-27, 15:11   

przeróbki zawieszenia nie należą do najbezpieczniejszych...kowal weźmie za:sklepanie,utwardzenie, skrócenie - 100pln. Masz tak samo bezpieczne, a obniżone i ujemne. sam zdecyduj.

trabi23
Gość
Wysłany: 2004-04-27, 16:19   

j aposadzilem 0 7 cm i zbieznosc tragocznie uciekla mi... a co do mocy to lepiej wydziera teraz z tyly zas sciolem 2 zwoje i nadal mało:(

picia353
Gość
Wysłany: 2004-04-27, 22:45   

zmienia się zbiezność koła sie zchodzą i stawiają opór przy toczeniu (sprawdzone u mnie) niech sobie ustawi zbiezność i bedzie ok

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-04-27, 23:04   

no i Picia rozwiązał zagadkę utraty mocy...

Galant
Gość
Wysłany: 2004-04-29, 23:07   

A jak by tak wahacze wydłużyć??? Jak resor bedzie dluższy + wahacz dłuższy to nam rozstaw się zwiększy (ale na bank ustawić zbieżność)

picia353
Gość
Wysłany: 2004-04-30, 20:12   

tak ale zabraknie ci półosiek hehehe

mtrabant
Gość
Wysłany: 2004-05-04, 09:56   

tez trzeba wydluzyc. Jak sobie ktos zamowi dluzsze kute wahacze np. to czemu polosiek nie zamowi?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi