Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1,3] Niezidetyfikowana usterka
Autor Wiadomość
Janek Ruszkowski
Gość
Wysłany: 2003-11-17, 05:03   

Witam wszystkich,

Od 1,5 miesiaca jestem szczesliwym posiadaczem trabanta 1.3 i na razie zdarza mi sie borykac z ciagle jeszcze slaba znajomoscia wlasnego auta.

Usterka z ktora na razie sam sobie nie radze, a znajomy mechanik nie chce postawic diagnozy jest nastepujaca:

Trabant odpala i jedzie bez zarzutu, ale jak przejade jakies 15-20km na trasie, silnik sie nagrzeje, to gdy hamuje na najblizszym skrzyzowaniu zapala mi sie lampka oleju. Jak tak chwile postoi to chodzi coraz wolniej i wolniej az wreszcie gasnie.
Gdy go odpalam znowu to NAJCZESCIEJ wszystko wraca do normy.
Wskaznik cisnienia wymienilem na nowy, bo i tak byl walniety.
Czy ktos sie spotkal z czyms podobnym?
Pompa oleju?

Pozdrawiam,

Janek

Maximus
Gość
Wysłany: 2003-11-17, 09:32   

Mam to samo - przywykłem a zaczęło mi się to robić po wymianie uszczelki pod pokrywą zaworów, jak leciutko podciekał tam olej to nigdy się nie paliła teraz jest szczelna i świeci.

GrzegorzG (Greg)
Gość
Wysłany: 2003-11-17, 09:45   

Ja mam to samo , jak wymienie olej to dobrze jest ale po kilku tysiącach znow to samo sie robi.

qba_601
Gość
Wysłany: 2003-11-17, 13:06   

no panowie lejcie gesciejszy olej :) to pomaga szczegulnie na samopoczucie :)

Tomasz Bielski
Gość
Wysłany: 2003-11-17, 14:01   

Mnie tez sie zaswieca kontrokla ojeju, jak sielnik jest cieply to na wolnych obrotach mi sie zapala! ale jak przegazuje to gasnie! to czemus szkodzi? da sie temu zapobiec?

Michał Olejniczak
Gość
Wysłany: 2003-11-17, 14:43   

ja mam uszczelki do wymiany i te same objawy ;( Ale to fiat może być co innego ........ ;D

Tomasz Bielski
Gość
Wysłany: 2003-11-17, 14:51   

hmmm ja 2 dni temu wyminialem olej i uszczelke pod klawiatura bo myslalem ze to jest przyczyna ale swieci sie dalej!;/

hans
Gość
Wysłany: 2003-11-17, 22:18   

może mało oleju na bagnecie sprawdz to

Adam K
Gość
Wysłany: 2003-11-18, 18:35   

1) Rozumiem, że czujnik ciśnienia oleju jest nowy !
2)Olej najlepiej tylko semisyntetik, albo (2l + mineralny 1l) nie bedzie wytrącania wosków i luzy zaworów zimą aż do nagrzania się będą własciwie..., a obroty stałe aż do nagrzania się.
No to teraz - ma się wskaźnik ciśnienia nie świecić gdy obrotomierz wskazuje 1000obr/min i wiecej. No jak obroty spadają to się będzie świecił/nie świecił co woli wybrać i zależnie od warunków.
W maluchu - był tu jeden taki - to wg wskaźnika ładowania, ciśnienia możesz sobie ustawić wolne obroty - ten, no tego powietrzem chłodzony 650.

Janek Ruszkowski
Gość
Wysłany: 2003-11-18, 18:51   

Ha, widze wiec ze to czesta przypadlosc.

Poziom oleju sprawdzilem w pierwszej kolejnosci i jest OK.
Czujnik cisnienia jest nowy.

Czy to przeszkadza? Mi tak, bo jak juz wspomnialem, silnik pracuje wtedy znacznie gorzej. Ledwo zipie na wolnych obrotach, swiatla mu jakby przygasaja (mrugaja) i najchetniej gasnie a trzy razy nie chcial potem odpalic inaczej jak na pych.
Moge oczywiscie go trzymac na wyzszych obrotach i nie pozwalac mu gasnac, ale potwornie traci wtedy moc. Rusza spod swiatel baaaardzo niechetnie.
Jak przygazuje to lampka gasnie ale potem znow sie zapala, gdy tylko obroty spadna.
Jedyna diagnoza jaka slyszalem to ze moze pompa oleju nie trzyma cisnienia z jakichs powodow.

Widze, ze regulamin zabrania zamieszczania na forum ogloszen komercyjnych, ale czy warszawscy trabanciarze nie byliby tak mili aby podeslac mi wobec tego na email adres jakiegos zaufanego warsztatu, gdzie na Trabantach sie znaja i nie traktuja ich jako 2 gatunek? Z gory dzieki,

Janek

Pawel "lyssy&
Gość
Wysłany: 2004-05-05, 07:29   

mam to samo.
silnik po remoncie....
jak jest zimny to jest ok. ale jak sie rozgrzeje to po zejsciu na luz wskakuje mu temperatura o 1 kreske (jak jest dolna to sie zapalaja obie, jak sa obie to sie zapala tylko gorna, jak jest gorna to sie robi czerwono) i zapala kontrolka oleju.
nie wiem jak to obejsc (czyjniki ok, olej ok) - jedyne co mi na mysl przychodzi to odlaczyc czujnik :-)

Lewy81
Gość
Wysłany: 2004-05-07, 08:18   

Hmm Ja tesh kiedys tak mialem .... Mi znajomy mechanik powiedzial ze jest to za male cisnienie w skrzyni korbowej.... gdyz cisnienie jest mierzone na ostatniej panewce..czy jakos tak ...po prostu silnik ma juz swoje lata i swoj czas jush wypracowal...U mnie pomogla zmiana Oleju na Quaker State 20W/50

Pozdrawiam

wartborgini
Gość
Wysłany: 2004-05-07, 11:32   

Mi sie tak niespodziewanie po zimie zrobiło nagle, ale po wymianie oleju sie naprawiło i jest super
A olej nalałem po 5 złotych z beczki :))) hehe ale wole wymieniać taki olej co 5 tyś niż dawać 150 zł i jeździć 15 tyś... :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi