Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] skończyły sie hamulce !!!!!!!
Autor Wiadomość
blaz
Gość
Wysłany: 2004-05-11, 12:49   

:PP a u mnie prawy tył:PP

Bolo
Gość
Wysłany: 2004-05-11, 12:53   

Powitać

Podepnę się pod temat ponieważ mam chyba ten sam problem :/ Tyle, że w przednim prawym kole.

Najbardziej nasilila sie sprawa na Trampkowisku, felgi nie moglem dotknac normalnie taka goraca byla. Diagnoza tez jest po czesci zwiazana z samoregulatorami oraz z luzem na pedale hamulca.
Mniejsza o to, dzisiaj zabralem sie do tego, ale skonczylo sie tylko na zdjeciu kola, bo bebna ni cholere nie szlo ruszyc :(
Od tego goraca chyba sie zapiekl na lozysku.

I co teraz?
Macie jakies sposoby na takie niespodzianki?

Ja sobie mysle, ze trzeba bedzie wyjąć poloske ze skrzyni, a nastepnie z kola. Wtedy bedzie dostep do tego czegos w bebnie co wchodzi na puloske i jednoczesnie jest otaczane przez lozysko :) A wtedy mlotek i heja :P

Ale moze jest lepszy soposob? Tak sobie patrzylem, ze mozna by zwrotnice cala zdjasc, ale boje sie resora i w ogole ukladu kierowniczego co by ich nie porujnowac i auta sobie unieruchomic na duzej :/

Jak komuś cosik sie objawia to prosze pisac.
Narka

Grzegorz Zalewski
Gość
Wysłany: 2004-05-11, 13:02   

resora nie ma co sie bac predzej troska o zwrotnice.
odkrec kluczem 31 polos na bebnie a nastepnie odkrec wachacz przy ramie odciągnij razem z bebnem wyjdzie polos ze skrzyni (uwazaj na gniazda) i nie ma polosi :)

Bolo
Gość
Wysłany: 2004-05-11, 15:04   

Acha, faktycznie tez tak mozna :)

Dzieki za szybka reakcje.

Narka

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-05-11, 15:39   

Bolo, nie wywalaj półośki. jak odkręcisz nakrętkę, to puknij lekko młotkiem (najlepiej gumowym) w półośkę i ona Ci się odpiecze z wieloklinu ( ma dużą tolerancję ruchu, można ją wcisnąć palcem na 2-3cm do środka ). bemben nie zejdzie sam, ale z piastą, chyba że odkręcisz tą małą śrubkę zespalającą (śrubokręt). Najlepiej bemben z piastą ściągać tak: odkręcasz nakrętkę 32, podnosisz auto, łapiesz za całe koło i zaczynasz szarpać na boki. w końcu zejdzie! samego bembna nie ma za co złapać, a jak przykręcone jest koło, to już jest...;) pamiętaj! zdjęcie samego bembna nic Ci nie da!

Bolo
Gość
Wysłany: 2004-05-11, 19:16   

Heh, wszystko sie zgadza poza jednym... :P

Mi się nie zapiekła piasta z wiloklinem półośki tylko piasta z łożyskiem (czyli po zewnętrznej stronie). A więc nie tak prosto.
Młotkiem już było stukane i pukane, śrubokrętami podwarzane i nie pomagało :(

Ale zanim wezme sie za odkrecanie wachacza jeszcze sprobuje mocniej poszarpac za całe kolo.
Samego bebna nigdy nie sciagalem, zawsze z piasta sciagalem.

Maciek Chybiński
Gość
Wysłany: 2004-05-11, 22:53   

Bolo jak Ci szczeka caly czas trze o bemben to cofnik o jedno zablebienie szczeke bo tak to zjedziesz szczeki bardzo szybko ja relugowalem dopuki nie moglem zalozyc bemba....kiedy juz bemben wchodzil prawie na styt z okladzinami cernymi jest wtedy luzik hamulec robi Ci sie owiele twardszy...a przy okazji mozesz sprawcic czy hamulce nie sa zapowietrzone to jest taki zaworek na rorce od hamulcow ;p ale to pewno bedziesz wiedzial!!
Pozdrawiam
P.S. (jestem po impreze nie krzyczcie :p)

Grzegorz Zalewski
Gość
Wysłany: 2004-05-12, 06:32   

heh okazalo sie ze nie lewa cieknie tylko prawa i tu najwiekszy zonko ni cholery nie wiem dlaczego nowe gumy na cylinderkach pozakladane wdobrym stanie sa heh naprawde nie wiem. Niestety sie tak wsio posypalo ze dzis jade po szczeki i mam nadzieje ze po sprezyny nowe na caly tyl

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-05-12, 08:55   

stary, nowe gumy? gdzie? zewnętrzne(te z prostokątną dziurką), czy na tłoczku w cylinderkach? bo te pierwsze mają się nijak do szczelności cylinderków, liczą się gumki tłoczkowe!kupić radzę całe tłoczki - pewnie z parę złotych kosztują.

Grzegorz Zalewski
Gość
Wysłany: 2004-05-12, 10:51   

nowe gumy na tloczkach na tloczkach ze tamte to ja wiem a co do calych tloczkow to sie obaczy. Za to ostatni patent odnosnie przewodow hamulcowych pasuja od cieniasa sa troche dluzsze ale za to sa miedziane :)

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-05-12, 13:41   

a końcówki przewodów cc pasują do trabantowskiej pompy i do dalszych przewodów elast.?

Grzegorz Zalewski
Gość
Wysłany: 2004-05-12, 13:54   

tak :) sa troche dluzsze ale pasuja idealnie

Grzegorz Zalewski
Gość
Wysłany: 2004-05-13, 06:53   

no hamulce prawie zrobione z jednej strony po trudach i znojach jest cacy lecz z drugiej szczeki wyskakuja z samoregulatorów po zaciagnieciu recznego :( zobaczymy jak bedzie po naciagnieciu linki lecz mnie niepokoji ten fakt :(. Hmm po jakim czasie sie szczeki docieraja do bebna??

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi