Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[Aż się boję, ale...] Zamek i uszczelki
Autor Wiadomość
Maciej 'Qbak' Darocha
Gość
Wysłany: 2004-05-16, 20:22   

Boję się trochę pisać, ale może mnie nie zadźgacie :-)

Mam do wymiany lewy zamek - mocno się zacina, trzeba drzwiami walić jak nie wiem co, poza tym po zamknięciu i tak jest luz, a żeby otrworzyć, to trzeba trochę w tę i w tamtę drzwiami poszarpać.

Myślę, że dojrzałem już do wymiany zamka. Czo radzicie - kupić nowy (czy w ogóle można i jaki ~koszt), czy szukać na szrocie? Jak odróżnić dobry od niedobrego? Czy przy wymianie trzeba na coś szczególnie uważać?

Mam też jeszcze jedno pytanie (znów z obawą zadawane): uszczelki szyb w drzwiach przednich. Na ramce są OK, natomiast te na dolnej krawędzi są do d.... :-( Oglądałem, oglądałem, ale nie doszedłem do tego jak się je wyjmuje? Czy da się bez demontażu szyby? Można je normalnie kupić?

Bo co do uszczelek drzwi, to już wiem, że od 126p :-) )))

Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam! Trabanciarzy za zawracanie d...głowy, a nie-trabanciarzy za dymienie :-) Ale już od następnego tankowania będę dymił porządnym olejem!!!

Sebastian Kurantowicz (re
Gość
Wysłany: 2004-05-16, 20:48   

(czy w ogóle można i jaki ~koszt),
Zamek drzwi lewy: 33,55 zł
http://motirex.pl
Pozdrawiam.

Leeloo
Gość
Wysłany: 2004-05-16, 20:57   

Maciek (pozdrawiam serdecznie), jeśli chodzi owe uszczelki nie ma żadnego problemu żeby je wyjąć. muszisz je podważyć jakimś narzędziem przy samym rogu;) ja nie miałam problemu bo brakowało im z jednej strony 0,5cm do końca okna, więc było gdzie wydłubać;) Normalnie ją wyciągasz, chyba że ktoś wcześniej przy nim wpadł na to by je przykleić ;)
Życzę powodzenia
Trabantowe uściski dla Kolegów i Koleżanek ;)))

Maciej 'Qbak' Darocha
Gość
Wysłany: 2004-05-17, 18:06   

> Normalnie ją wyciągasz, chyba że ktoś
> wcześniej przy nim wpadł na to by je
> przykleić ;)

No mam nadzieję - zaraz popatrzę. Trab stoi pod dachem, więc na codzień do niego nie pada. Ale przy myciu trochę się wylewa dołem :-)

Dzięki za pomoc! Nie zawiodłem się na Was! :-D

Maciej 'Qbak' Darocha
Gość
Wysłany: 2004-05-17, 20:50   

Byłem i oglądałem już te uszczelki. U mnie są one po prostu wciśnięte między dwie blachy. Ale są tak sparciałe, że nie dają się wyjąć! Do tych blach są przyklejone jak nie wiem co - co radzicie z tym zrobić? Wyciąć, a potem wydłubać resztę? A może lekko rozgiąć te blachy, wyczyścić, ścisnąć i wcisnąć nowe gumki?

Aha - jakie te gumki mają być? U mnie są zupełnie proste, szerokość ok. 1cm

Pozdrawiam i z góry dzięki :-)

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-05-19, 05:17   

Dzialanie zamka to nie tylko kwestia rygla - wiekszym problemem moga byc zle ustawione drzwi - np. opadniete na wskutek luzow na zawiasach i na to, a nie na zamek bym stawial.
Trzeba popatrzec zeby elementy rygla nie byly zdarte...

Do wymiany uszczelek trzeba wyjac szybe, nie trzeba zdejmowac duroplastu ;)))

Maciej 'Qbak' Darocha
Gość
Wysłany: 2004-05-19, 15:37   

Drzwi akurat są nienajgorsze, ale samo "słoneczko" zamka (jak byłem mały, to tak na to mówiłem - chodzi o tę zębatkę-zapadkę) obraca się w wielu płaszczyznach :-)

Drzwi faktycznie nie są najlepiej spasowane, ale regulowałem to już i jest lepiej, ale luz na samym zamku jest gigantyczny w porównaniu do prawego zamka.

Fakt faktem, zawiasy też muszę obejrzeć - choć drzwi nie są ani trochę obwisłe, więc może faktycznie jeszcze poreguluję. Ale skoro zamek to ~40zł, to waham się, czy nie zaszaleć ;-)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi