|
[601] Jakie swiece? |
| Autor |
Wiadomość |
andy_k
Gość
|
Wysłany: 2003-10-14, 05:09
|
|
|
Co do ustawienia odstepu elektrod świec współpracujących z modułami elektronicznymi to można dobrać doświadczalnie. Np. do swoich modułów zalecam przy instalacjach 12V odstęp elektrod 1mm co przyspiesza czas spalania (od zapłonu do uzyskania maksymalnego ciśnienia w cylindrze). Nawet Iskra choć uważana za świecę gorszą przez niektórych użytkowników ze zwiększonym odstępem (ale tylko z elektroniką)pozwala precyzyjniejsze wyznaczanie punktu zapłonu i bardzo dokładne spalanie (bez strat, wypadających zapłonów, zalewania).
A swoje wieloletnie doswiadczenia i obserwacje ze świecami opisałem na http://www.republika.pl/digitech2 w dziale "126p".
Zapraszam do przeczytania.
A typ świecy przy elektronicznym zapłonie i zwiększeniu odstępu elektrod nabiera drugorzednego znaczenia.
I jeszcze jedno: odstęp styków przerywacza współpracującego z modułem stykowo-tranzystorowym też można zmniejszyć do 0,2-0,25mm co zwiększy kąt zwarcia i na najwyższych obrotach cewki będą w pełni doładowywane (ale też tylko z elektroniką bo nie występuje wtedy zjawisko iskrzenia styków) |
|
|
|
 |
Grzesiek N.
Gość
|
Wysłany: 2003-10-14, 08:46
|
|
|
| ja mam boszki. Ma ktoś czteroelektrodowe? jak działają? Ile kosztują? |
|
|
|
 |
Majster
Gość
|
Wysłany: 2004-05-22, 14:32
|
|
|
Jak dajecie iskry to dawajcie o jak największej wartości cieplnej. Jak dasz 75 to możem dzwonić, szczelać, przerywaćzalewać.
Najlepiej mieć 120. Kupujcie ISKRY wspierajcie polką gospodarkę , dajcie polakom pracę !!!! NIE dla UE
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Sikor
Gość
|
Wysłany: 2004-05-22, 14:59
|
|
|
| Ja probonuje Bosche. Jak kupiłek żech swój bolid to stał na iskrach, dopiero po wymianie zobaczyłem jakiego kopa ma ten wartburg. |
|
|
|
 |
Bart
Gość
|
Wysłany: 2004-05-22, 17:08
|
|
|
moze ktos podsumuje + zamknie ten temat i wypisze w punktach rodzaje swiec jakie mozna stosowac w trabach 601... bo jutro wybieram sie na gielde samochodowa i chcialbym wiedziec co kupic ;))
maiwardzoP
[Kup ktores z polecanych przez kolegow... ze swiecami to troche tak jak ze swietami, ktore sa lepsze?? ;) - GB] |
|
|
|
 |
|
|