Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] co zrobić układ kierowiczy
Autor Wiadomość
MAXIO
Gość
Wysłany: 2004-05-28, 22:42   

witam mam nadzieje że nie powtarzam sie z tematem szukałem na forum ale nie znalazlem nic na ten temat :) mam problem typu że 2 lata temu robilem cale zawieszenie tzn chcialem usunać luzy w kierownicy i wymienilem wszystkie tulejki w zawieszeniu w układzie skręcania i końcówki drążków pomagał mi w tym mechanik po wymianie bardzo ciężko zaczeła skręcać kierownica według mechanika miało się to dotrzeć bo nowe, ale jeźdże już dwa lata i nie ma ani troszke poprawy chodzi strasznie ciężko smarowałem już ze 100 razy i nic. Co można na to poradzić??
a dodam że luzu nie skasowałem ponieważ został na maglownicy (chyba tak się nazywa) mam jeszcze pytanko czy ją się regeneruje??
efekt mam taki że luz na kierownicy i straszne prowadzenie
wybaczcie że tak dużo
z góry dziękuje za podpowiedz
pozdro for ALL

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-05-29, 00:59   

Widocznie masz za ciasno spasowane tulejki, albo nie masz ustawionego prawidłowego luzu na swożniach (powinien być minimalny luz - po dokręceniu nakrętek sworzni powinny sie dać ruszać w górę/dół o jakieś 0.01 mm)

Co do maglownicy, da się ją regenerować. Tylko nie wiem jak bo nigdy tego nie widziałem, ale są zakłady zajmujące się regeneracją przekładni kierowniczych.

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-05-29, 01:08   

a no i jeżeli jest brak tego luzu co mówiłem, to należy go zrobic za pomoca podkładek dystansowych. O ile masz takie, bo sa podobno nie do zdobycia. Ja sobie poradziłem bez nich i mam odpowiedni luz (a na jednym sworzniu mi nawet za duży wyszedł). Regulowałem pilnikiem (zbierając nadmiar płaszczyzny tulejki). Jest to upierdliwe ale skuteczne.

DDR!!

Koszar
Gość
Wysłany: 2004-05-29, 07:41   

obojętnie jak regulowałeś luz , ale i tak powinna być jedna podkładka większa od tych dystansowych.bezpośrednio pod nakrętką.

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-05-29, 08:23   

Witam.
Należysz do wyjątkowo cierpliwych ludzi. Dwa lata jazdy z kierownicą sztywną jak stół.
To że smarowałeś 100 razy to dobrze (srednio raz w tygodniu).
Regenerując zwrotnice należy zachować odpowiednią tolerancje pasowania (musi być luz).
Moja rada jest taka:
rozebrać, dokładnie umyć, pomierzyć swożnie (zregenerować np. usunąć powstały po środku górnego swożnia garb), rozwiercic tulejki (jesli trzeba) i złożyć.
Musisz sprawdzic czy tulejka swożnia dolnego ma wywiercony otwór do smarowania?
Regenerowane przekładnie kierownicze T601 kupisz w MOTIREXie.
Pamietaj ze nowo złożona zwrotnica nie powinna obracać się zbyt ciasno. I jeszcze uwaga: zmienić mechanika co bzdury proponuje, samo nic sie nie dzieje.
Pozdrawiam.

MAXIO
Gość
Wysłany: 2004-05-29, 11:26   

witamdzięki za podpowiedzi zabiore się za to jak znajde tylko troszke czasu bo teraz sesja:( co do cierpliwości to z nią aż tak dobrze nie jest poprostu mam drugi samochód i traba traktuje tylko dla przyjemnosci bądz przymusu;)a co do smarowania troszke przesadziałem ale raz w miesiący było napewno było smarowane zauważyłem że po deszczu jest o wiele lepiej kierownica znacznie lżej chodzi i wydaje mi się że możliwe że z jednej strony może nnie być otwory na smarowanie sprawdze dzięki za podpowiedz
Mam jeszcze jedno pytanko ale nie chce odrębnego tematu zaczynać. Ile wam palą 601 bo mi chol....nie dużo silnik jest na nominale 10000 tyś po generalce żeby pojechać do szkoły i spowrotem jakieś 70 km przy 80 km na godzine na trasie musze zalać 10 litrów samochód jest z 84 założyłem elektroniczny zapłon gaźnik z 87 roku silniczek na małych obrotach chodzi jak pszczułeczka miód cud a przy 80 km na godzine niemiłosiernie głośno mało z ramy nie wyskoczy czy może w 84 skrzynie biegów miały inne przełożenia?? czy co mogło siąść a czy są jakieś ekjonomizery czy inne urządzenia zmniejszające zużycie paliwa??
dziękuje za odpowiedz POZDRO for ALL

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-05-29, 11:41   

ekonomizer jest urzadzeniem telepatycznie sprzezonym z koncowka konczyny dolnej odpowiedzialna za przykladanie sily do pedalu gazu ;)))

poszukaj na forum "duzo pali" "spalanie" itp.

MAXIO
Gość
Wysłany: 2004-05-29, 11:44   

alew chyba 80 na trasie to nie tak dużo?? żeby tyle palił

Maciek Chybiński
Gość
Wysłany: 2004-05-29, 11:53   

Tez mialem preblem z luzem w kierownicy ale to przez to ze mi sie maglownica odkrecila i latala cala ;p

MAXIO jesli chodzi o spalanie to moj w tracie przy 80km/h spala kolo 5.5 literka / 100km a w miescie to nawet nie ma co liczyc bo raz jest 6 raz jest 8 a podchodzi i pod 10 ale to zalezy od "ciezaru" nogi :D

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-05-29, 17:17   

A sorki!! Ten luz ma wynosić MAX 0.1 MM a nie 0.01!! Sorki!!

Podkładkę tą dużą mam i każdy ma ją mieć ale to nie jest podkładka dystansowa do regulacji luzu.

DDR

PS. mój przy 80-90 pali 6.3 L na 100

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-05-30, 15:50   

skrzynie mialy inne przełożenia ale do 74 roku (wolniejsze były)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi