Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] Hycomat problem_prosba
Autor Wiadomość
papieju
Gość
Wysłany: 2004-07-11, 21:41   

Hello, sprawa wyglada tak - jeden przyjaciel jedengo z naszych wartburgowych ludzi jest inwalida i ma T601 Hycomat, w podlodze tylko hamulec, gaz i sprzeglo w raczce. No i posylao sie toto, lacznie z motorem. Silnik juz dziala, jednak ze skrzynia jest problem. Nie do naprawy, w srodju woory sie posypaly. Potrzebna jest albo taka skrzynia (jaka najtaniej rzecz jasna, a moze komus zalega w garazu), albo przepis, jak wartka przerobic na taki inwalidzki samochod z gazem i sprzeglem w manetce? Robil ktos cos takiego? Bede wdzieczny za wszelkie info, sprawa pilna, auto wozi chora osobe na chemie na onkologie: papiej@wp.pl

qba_601
Gość
Wysłany: 2004-07-11, 22:22   

papieju

jest jedno male wyjscie kture nie wiele by kosztowalo . tza by zlozyc jedna skrzynie z dwoch ....gdyz poniewaz skrzynia od hyko jest troszku insza i w srodku idzie walek napedzajacy pompe ktury trza by przelozyc razem z zebami ze starej skrzyni a reszte dopasowac z drugiej troszku zabawy efekt coprawda nie pewny ale pojezdzi poki czegos nie wymysli. krzynie od 601 "zwykle" nie sa drogie na szrotach. podejrzewam ze trza by pozbyc sie wolnego kola coby nie meczyc sie w ciagle rozbierania i dopasowywanie dzialajacego wolnego kola biegu 4 . pozdroowionka

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-07-12, 00:10   

... w podlodze tylko hamulec, gaz i sprzeglo w raczce.
nie jestem pewny, ale nie wyglada mi to na hycomat lecz na inne urzadzenie inwalidzkie.
Hycomat jest tylko i wyłącznie sprzęgłem półautomatycznym sterowanym dzwignią zmiany biegów ( nie zagłębiając sie w zasadę działania hycomatu).
może powinienes bardziej dokładnie opisac problem.
Pozdrawiam.

herman
Gość
Wysłany: 2004-07-12, 02:46   

no słuchajcie, nie wnikałem w szczegóły tego urządzenia, bo nie miałem okazji. w tej chwili jest właśnie posztukowane jak kolega wyżej pisał. robili mu to poloczki więc jest zrobione najsolidniej jak się dało, ale i oni orzekli że to długo nie pochodzi. właśnie trza by było gościowi pomóc. auto jest mu bardzo potrzebne, a fundusze raczej skromne,za nową chcą 2500zł (złodziejstwo).gość ma żonę chorą na raka i musi z nią jeździć na chemie. więc jeżeli ktoś zna miejsce przbywania jakiejś bezpańskiej skrzynki z tym hycomatem to please dajcie cynka. w klubie wartburga kombinujemy jak przystosować wózek do gościa i może coś się uda zrobić, jednak czas ucieka, a pojazd klęka coraz bardziej.

Jędrek
Gość
Wysłany: 2004-07-12, 17:14   

mialem kiedys taka skrzynie, niestety nie byla mi potrzebna i poszla... jednak moge chyba wszystkie tajle do skrzyni (pompa, zbiornik, tloczek i to co tam bylo a moze i nawet cala skrzynie) zalatwic za niewielkie pieniadze

mtrabant
Gość
Wysłany: 2004-07-12, 22:08   

najwieksza roznica w hycomatowej skrzyni to walek sprzeglowy, ktory jest przewiercony na wylot.inne roznice sa do obejscia: otwory do mocowania pompy i silownika mozna zrobic w zwyklej skrzyni, trzeba tez zmienic dzwignie wylaczajaca sprzegla razem z walkiem. i tyle wszystkiego wiec moze poszukac standardowej skrzyni jesli te rozniace sie czesci ocalaly?

papieju
Gość
Wysłany: 2004-07-14, 20:50   

kurde,slaby cosik odzew, a myslalem ze koeldzy trabanciarze cos konkretniej pomoga...sprawa naprawde pilna, potrzeba samej skrzyni, nie ma ani czasu ani srodkow na przerabianie zwyklej (w gre wchodzi tylko jakis warsztat, nawet ja zdalnie tej skrzynki nie zloze do kupy), chyba ze ktos z okolic katowic jest w stanie nieodplatnie lub za naprawde symboliczne pieniazki pomoc konkretnie w tej sprawie, bede bardzo, bardzooo wdzieczny - koledzy, pomozcie...pomagaliscie mi tyle na drodze i na roznych zlotach, pomozcie i teraz...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi