Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601]PRZETACZANIE SWORZNI - WARTO?
Autor Wiadomość
miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-05-23, 14:10   

Warto przetaczać sworznie górne zwrotnicy? mam na myśli sworznie widełkowe. mam 2 sztuki,ale mają charakterystyczne od zużycia rowki na środku na łączeniu dwóch tulejek. warto dać to do przetoczenia?mam ze 3 komplety wybitych...jak nie 4. ile by takie toczenie kosztowało?chodzi o wygładzenie powierzchni...szkoda mi też tych ddr-owskich sworzni,bo mają szerokie widełki,a nie jak te późniejsze wersje - wąskie.dolne sworznie jedne mam takie,że na środku jest chudy jak kwaśniewska, a na końcach - jak jej mąż... więc chyba nie opłaca się tego toczyć,zwłaszcza że dolne sworzenie kosztują parenaście PLN a górne - ze 30...

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-05-23, 18:11   

to zależy. jeżeli po przetoczeniu będą pasowały bez luzów w tulejki to czemu nie?

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-05-23, 20:06   

nie muszą pasować, bo chcę przetoczyć sworznie tak,by tulejka nadal była za ciasna i i tak będę rozwiercał(gdybym tak mocno przetoczył sworznie że tulejki by weszły bez luzu,to oznaczałoby że bym ostatni raz używał tych sworzni...).

picia353
Gość
Wysłany: 2004-05-23, 20:46   

jezeli długo pracowały na sucho to ciezko bedzie przetoczyć je gdyz ta powiezchnia sie utwardziła i nóz sietak łatwo nie chyci, najprawdo podobniej górna częć swoznia jest utwardzana chemicznie)

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-05-23, 21:03   

ooo! górna część czy zewnętrzna?

mtrabant
Gość
Wysłany: 2004-05-23, 22:36   

sworznie sa utwardzane, jak noz ich nie wezmie to szlifierka do walkow wezmie. Jak bardzo nie ma rowow to warto przetoczyc bo te ze sklepu to dziadostwo w porownaniu z oryginalem.Przetoczyc (szlifowac) trzeba zeby "zabielic" sworznia tzn uzyskac gladka powierzchnie na calym bez sladow zuzycia. Wtedy pasowac tulejke. Co do ceny uslugi to nie wiem ile moga za to zaspiewac. Aha co do szlifierki to potrzebna jest taka do walkow a nie zwykla magnesowka.

Apostoł
Gość
Wysłany: 2004-05-23, 23:00   

jak znajdziesz maly wrsztat na uboczu lub szkolny warsztat to po ugadaniu z szefem za lepsza flaszke powinien zrobic. przynajmniej tak jest u mnie :)

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-05-24, 00:56   

tHx! będę próbował - w krakowie szkołę z tokarkami mam pod bursą ( na krupniczej )

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi