Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1,1] wymiana na 1.3
Autor Wiadomość
Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2004-05-21, 18:44   

Proponuję poczytać literaturę a potem dopiero wystawiać komentarze. :)

Ah ta literatura. Na pewno mam ogromne braki w stosunku do kolegi.

Co ciekawe w silnikach wolnossacych (bo o taki tutaj chodzi) nie slyszalem aby ktokolwiek nazywal cokolwiek sprezem. No chyba, ze kolega sadzi (dla pewnosci dodam - blednie), ze w silnikach 1.3 (wartburg, trabant) wystepuje sprezarka. Spręż panie kolego określa różnice cisnień na wlocie i wylocie sprężarki. Takze nie jest to ani stopien sprezania ani cisnienie sprezania.

BTW, twoja porada dotyczaca wymiany jak to nazwales "korpusu" gaznika pozbawi kolege, rownie sympatycznego, stabilnych wolnych obrotow (bo razem z "korpusem" wypadaloby wymienic dysze). A wymiana "korpusu" wraz z dyszami to wymiana gaznika.

Po drugie, gdybyś przeczytał wszystko zorientowałbyś sie (chyba)że chodzi o dobry stan silnika i o ciśnienie sprężania w granicy 12-13

Panie kolego przeczytalem i nawet sie domyslilem o co koledze chodziło.

Niestety ciśnienie sprężania to wielkość całkiem inna niż stopień sprężania.

Dlaczego niestety? Moim zdaniem bardzo dobrze.

No to na dzis pisania wystarczy. Wyżyty, sprężony i usmiechniety pozdrawiam kolege mam nadzieje rownie sympatycznego i cale grono :-)

[Mirku - napisz moze cos o sobie, bo o Paplu, naszym adminie, koledze ktory wlozyl z powodzeniem do Traba silniki 1,3 i 1,6, oraz 5 biegowa skrzynie wiemy juz sporo... GB]

Mirek
Gość
Wysłany: 2004-05-23, 20:50   

Cześć wszystkim,po pierwsze pragnę poinformować kolegów że nie posiadam wystarczającego nadmiaru czasu do tego by spędzć na forum całe dnie, śledzić, ripostować i tłumaczyć trywiały. Tak szeroko opisane słowo "spręż" dwa wpisy powyżej to nic innego jak skrót myślowy do "ciśnienie sprężania", którego jak sądziłem wolno mi było użyć. Widać sądziłem błędnie, obiecuję zarazem że takowych używać nie będę żeby wszyscy zainteresowani zarówno ci którzy posiadają wiedzę techniczną jak i ci którzy chcą ją posiąść nie mieli dylematów. Niezmiernie sympatycznemu koledze polecam natomiast aby dokladniej zapoznawał się z treścią zamieszczanych na dany temat wpisów i nie przypisywał mym wypowiedziom niedoskonałości których nie miały. Dla wyjaśnienia dodam że fakt konieczności wymiany dysz z fabrycznego1.1 na 1.3został już opisany wcześniej i uznałem że powtarzanie się nie będzie konieczne. Fakt konieczności wymiany korpusu(bo taka jest właśnie nazwa części w której znajduje się gardziel)nie został przez nikogo zauważony. Stąd taki a nie inny kształt mojej wypowiedzi. Pozdrawiam i życzę dobrej zabawy z "kartonem" bądź też bez niego.

bRq
Gość
Wysłany: 2004-05-24, 10:26   

Ile kosztuje taki silnik 1.3 z WartGolf'a ? W golfie jest to samo ? golf 1 2 ?
Sory za takie pytania ale sie nie znam tak jak wy... :)

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2004-05-24, 18:05   

Eh, czepilem sie tak glownie dla czepialstwa, a polala sie przez to beczka piany. Juz nie bede :)

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-05-24, 21:33   

Ile kosztuje taki silnik 1.3 z WartGolf'a ? W golfie jest to samo ? golf 1 2 ?

Za ile sie znajdzie... ten pierwszy juz od 500zl, drugi drozej?

Wydaje mi sie ze Trabi ktorego kupiles ma juz silnik 1,3...

bRq
Gość
Wysłany: 2004-05-25, 09:36   

Ale jak to sprawdzic ? Bo jak narazie boje sie pojechac powyzej 130 :D moze wymieniony jest walek i gaznik, ale nie wiem jak to sprawdzic...

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2004-05-25, 14:59   

Ja aktualnie jezdze 1.3 i gazniku od 1.1. Vmax na LPG to 150.

Co do rozroznienia blokow... jak bede mial chwile czasu, to poogladam dokladnie czy jest jakis numer, ktory by rozroznial.

Sikor
Gość
Wysłany: 2004-05-25, 17:26   

Róznią się średnicą tłoka i komory spalania, sprawdziłem na rysunkach.

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2004-05-25, 18:08   

Nie moga sie roznic sprednica tloka gdyz srednica cylindra jest identyczna.

Artur (YETI)
Gość
Wysłany: 2004-05-26, 12:46   

Sprawa wyglada tak:
1. Silnik 1.3 i 1.1 roznia sie od siebie gaznikiem i skokiem tloka a co za tm idzie i walkiem (srednica cylindrow jest taka sama tylko skok wiekszy przez co uzyskuje sie 1.3 z 1.1) Aby z 1.1 "zrobic" 1.3 trzeba wiec wymienic gaznik, walek, cylindry. Co do walka rozrzadu nie mam pojecia.

2. Jezeli Trab na 1.3 leci gora 130 to radzilbym kapitalke bo w miare dobry 1.1 leci 140 bez problemu (wiem bo sam miale silnik dosc kiepski a jak jechalem na zlot do Wroclawia to z gorki polecial licznikowe 155 - 1.1 oczywiscie )

Pozdrawiam

MAXIO
Gość
Wysłany: 2004-05-26, 13:34   

witam wybaczcie że wałkuje ten temat jeszcze i być może odpowiedz na moje pytanie była już tu napisana ale używacie skrutów które nie wszystkie rozumiem a nie znam się na tym. Mam zamiar założyć 1.3 i odrazu do tego skrzynie 5 z czego będzie mniej przeróbek jeśi silnik będzie z wartgolfa i skrzynia z golfa czy i silnik i skrzynia z golfa i jakie przeróbki mnie czekają ?? z góry dziękuje za odpowiedz

[Po pierwsze zajrzyj do FAQ - Porady trabanciarskie - GB]

Sikor
Gość
Wysłany: 2004-05-26, 17:42   

Paweł, ściągnąłem z wasze jstrony materiały o silniku 1,1 i rysunek tłoka porównałem z identycznum rysunkiem w książce o 1,3, wymiary są różne, chyba że rozmawiamy o innym silniku.....

Daniel "Muffi
Gość
Wysłany: 2004-05-26, 18:57   

Skok tloka - wartburg 1.3 - 72 mmm
Skok tloka - trabant 1.1 - 59 mm

Srednica cylindra - wartburg 1.3 - 75 mm
Srednica cylindra - trabant 1.1 - 75mm

Zrodlo: Wartburg 1.3 (Trzeciak), Trabant 1.1 (Rawski), Trabant 1.1 - instrukcje serwisowe (fabryka).

Takze tloki wymiarami zewnetrznymi sa identyczne, mozliwe zas, ze maja inna komore spalania (herona). Ksztal komory jest na pewno identyczny bo widzialem na raz tloki w 1.3 i w 1.1. Do do jej glebokosci, to nie wiem - nie mierzylem.

1. Silnik 1.3 i 1.1 roznia sie od siebie gaznikiem i skokiem tloka a co za tm idzie i walkiem (srednica cylindrow jest taka sama tylko skok wiekszy przez co uzyskuje sie 1.3 z 1.1) Aby z 1.1 "zrobic" 1.3 trzeba wiec wymienic gaznik, walek, cylindry. Co do walka rozrzadu nie mam pojecia.

Cylindrow (a raczej bloku) sie nie wymienia bo sa identyczne. Do wymiany jeszcze dorzucic by wypadalo korbowody, ale nie sprawdzalem czy sa inne. Walek rozrzadu jest na 100% inny.

Uff, jak dla mnie EOT.

[Po raz kolejny bracia Paplo i Muffin zaoszczedzili szukania i profesjonalnie wyjawili tajniki 1,1 i 1,3 - wiec zamykam ten rozdzial ;) Reszta spraw zw. z przekladka jest tez na forum - GB]

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi