Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1,1] wymiana na 1.3
Autor Wiadomość
blaz
Gość
Wysłany: 2004-05-15, 18:05   

trampek powinien koło 170 bo opory powietrza , prawa fizyki są nieubłagane niestety. A jak 1.3 idzie 130 to współczuje i proponyje coś z tym zrobić szybciutko......... np 1.1 przywrócić:))

1.3GT
Gość
Wysłany: 2004-05-15, 21:17   

o rany trabant nie pojedzie szybciej niz Wartburg z tego wzgledu ze ma wysokie przelozenia na skrzyni biegów!!! nie chce zmieniac na 1.1 na pewno musi byc jakas przyczyna tego.Mam na pewno gaznik od 1.1 nie wiem czy przypadkiem gBowica z walkiem nie jest tez od 1.1 i byc moze to go dusi.Silnik jest w doskonaBym stanie technicznym bo praktycznie nie slychac jego pracy.

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-05-16, 12:27   

pojedzie. jechałem 170. zmień gaźnik!

wartborgini
Gość
Wysłany: 2004-05-16, 16:03   

to jest fakt. Ja mam wartka 1,3 i trapolo 1,1 i wartburg jedzie znacznie szybciej na poszczególnych biegach (zwłaszcza widać to na biegach 1-3... a na czwórce też !!!
Choć niby w/g książki przełożenia są podobne...
Ale koła większe też swoje robią...

A swoją drogą to nie ma to jak wartburg...
Cztery drzwi, pięć osób, kupa miejsca, i pojechać też jest czym...

A trampka na szybkich zakrętach wynosi do fosy, i cholera mnie bierze :)

1.3GT
Gość
Wysłany: 2004-05-16, 20:50   

czyli sugerujecie ze to gaznik????
ale przeciez na LPG to nie ma wplywu z tego wzgledu ze dysze nie bior udzialy w dawkowaniu gazu.Z reszta na beznzynie jest to samo.A moze on ma walek i glowice z 1.1? jak to rozroznic? Dziekuje i pozdrawiam.

Mirek
Gość
Wysłany: 2004-05-17, 13:03   

Siemanko, z lekkim niedowierzaniem czytam odpowiedzi na Twoje pytania i nie bardzo rozumiem jak to możliwe że nie może znaleźć się ktoś kto jednoznacznie wyjaśni tą sytuację. W ostatniej kwestii jaką poruszyłeś mogę doradzić wymianę korpusu gaźnika na wartburgowski (jak słusznie zauważył wartborgini, ma o 2mm więklszą średnicę gardzieli)Dodatkowo celnym będzie wypolerowanie na lustro najwęższej części ukladu dolotowego. No i podstawowa sprawa, zmierz ciśnienie sprężania w silniku. Dobry stan silnika to podstawa do dobrych osiągów kiedy to uzyskanie trabantem prędkości 170 km/h na gazie jest bardzo realne.Zużycie paliwa (gazu)przy bogatym ustawieniu i zastosowaniu zaproponowanych wyżej "zabiegów" i stanie silnika na poziomie 12-13 sprężu wynosi 10-12l. Prędkość max.powinna wynosić wtedy 160-170 km/h w zależności od warunków.

Newwer
Gość
Wysłany: 2004-05-17, 21:25   

nie zgodze sie z "Luker" nie trzezba rozwiercac cylindrów poniewaz maja identyczna srednice co w wartburgu, pojemnosc sie rózni tylko dlatego ze wal i korbowody sa inne inny jest skok tloka przez to zmienia sie pojemnosc, co do glowicy nie jestem pewien ale jest chyba taka sama. Gaznik jest na pewno inny, bo wartburg z gaznikiem od 1,1 jest nieco zamulony...

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2004-05-18, 17:15   

glowica jest identyczna, zawory tez. rozni sie tylko walek.

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2004-05-18, 17:17   

stanie silnika na poziomie 12-13 sprężu

Ile?????? Toz to powazna modyfikacja silnika aby taka wartosc uzyskac.

1.3GT
Gość
Wysłany: 2004-05-18, 17:26   

Powracajc do tematu... Sugerowaliscie ze kupilem silnik 1.1 i gosc zaladowal mnie w ch...a.Zdjolem miske olejowa z silnika 1.1 i "rzekomego" 1.3.Srednica cylindra wydaje sie byc ta sama ale zauwazylem ze w tym "niby" 1.3 tloki swoja dolna krawedzia wysuwaja sie jeszcze ok 0.4mm z cylindra a w 1.1 dochodza do samego dolu i zrownuja sie z cylindrem czyli nie wystaje zaden tlok.Czy to swiadczy o tym ze jednak mam 1.3? POZDRAWIAM I DZIEKUJE

1.3GT
Gość
Wysłany: 2004-05-18, 18:51   

wiem ze te pytania moga byc dosc tendencyje ale probuje jakos dojsc dlaczego na 1.3 nie moge przekroczyc predkosci 130km/h???
BTW:gdzie na silniku jest wybity jego typ? w trabancie 1.1 ten typ to:4V0 5.9/7.5GRP gdzie tego szukac?

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-05-19, 05:27   

Ech Sevrion - co to za silnik kupiles?
1,3GT z ktorym jest problem przy 130km/h ??

1.3GT
Gość
Wysłany: 2004-05-19, 15:19   

Silnik ma kompresje 12,12,12 i 12.5 na ostatnim podobno gaznik go tak meczy ale Bog jeden wie....A ty grzesiu nie masz jakiegos rozwizania???

picia353
Gość
Wysłany: 2004-05-20, 20:49   

hehehehe
mi siewydaje ze jeden z tych 16stu zaworów nie trzyma...albo 2
i mała kompresja bo w tych silnikach powinno być 14,5------15

Mirek
Gość
Wysłany: 2004-05-20, 23:02   

UWAGA
kolega Paweł Filipczak
Kolego sympatyczny, po pierwsze: zdanie wyrwane z kontekstu które omawiasz samo znaczy niewiele... Po drugie, gdybyś przeczytał wszystko zorientowałbyś sie (chyba)że chodzi o dobry stan silnika i o ciśnienie sprężania w granicy 12-13. Niestety ciśnienie sprężania to wielkość całkiem inna niż stopień sprężania. Proponuję poczytać literaturę a potem dopiero wystawiać komentarze. :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi