Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1,1] wymiana na 1.3
Autor Wiadomość
Trampek
Gość
Wysłany: 2003-10-22, 18:53   

Witam
Mam zamiar wymienić silnik z 1,1 na 1,3 i tak sie zastanawiam bo wydaje mi sie że wystarczy wymienić tylko wał ,wałek rozrządu i gaźnik od 1,3 do 1,1 i to już będzie 1,3.Byłem u mechanika i powiedział mi że wystarczy ale on nie wygladał jakby sie na tym znał.A czy wał od golfa 1,3 różni sie od wału do wartburga 1,3

osyt
Gość
Wysłany: 2003-10-23, 08:45   

kurna a tłoki cylindry pierscienie i takie tam

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2003-10-23, 11:11   

bo wydaje mi sie że wystarczy wymienić tylko wał ,wałek rozrządu

To dalej sie zastanawiaj jesli wydaje sie Ci ze "wystarczy wymienic tylko"...

Po co utrudniac sobie zycie i generowac koszty? Jak rozbierzesz silnik zeby przekladac "zaplanowane" elementy napewno pojawi sie jeszcze pare niespodzianek.

1,3 z Wartburga i przekladasz.

Luker
Gość
Wysłany: 2003-10-23, 11:25   

Oprócz wymiany całego silnika warto zastanowić się nad wymianą tłoków i rozwierceniem cylindrów. Co do gaźnika , to od Wartburga różni się tylko wielkością dysz, więc jak Ci kolego zależy na zmianie gaźnika , to lepiej kup za 40 pln zestaw dysz i masz to , czego potrzeba . Co do wymiany wałka. Hmmm , jak masz jakiś za free to możesz sie pokusić o wymiane , ale to raczej zbędne. Najważniejsze jest zwiększenie pojemności . Zawory mogą się otwierać i zamykać jak w 1.1 i nie powinno to spowodować znaczącego spadku mocy! Jak chcesz wymienić , to zamiast inwestować w seryjny pokusiłbym się o wałek GT , tylko , że cena przewyższa zakup całego silnika 1.3 , bo kosztuje 760 pln! Możesz też próbować zwiększyć st.sprężania planując głowicę. W tym momencie uzyskasz jak najbardziej seryjny silnik VW ( Trampki celowo były zmulane zwiększając długość cylindra!!! Silnik VW 1.1 ma moc 50KM w seryjce, a Tramp ma biedne 40) . Więc jeżeli masz smykałkę do takich rzeczy i nie chcesz płacić wyższego OC , albo nie chcesz przebijać numerów na bloku to rozwierć cylindy i wstaw większe tłoki. Efekt ? 1.3 pod maską i 1.1 w dowodzie rejestracyjnym.

hans
Gość
Wysłany: 2003-10-24, 22:05   

i znów części od WARTBURGA
pozdrawiam

kamyt20
Gość
Wysłany: 2003-10-25, 09:12   

a nie wiecie czy pasuje może silnik 1.4 z tego nowszego vw polo

Trampek
Gość
Wysłany: 2003-10-25, 18:20   

Objeździłem wszystkie szroty w okolicy i wszędzie mi powiedzieli że od wartburga to będzie mi cięzko kupić silnik 1,3 a od golfa to by mi bez problemu sprzedali.Czy golfoskie 1,3 pasuje do trabantowskiej szkrzyni bo z resztą to bym sobie poradził.

Daniel "Muffi
Gość
Wysłany: 2003-10-26, 09:35   

trzeba dorobic poduszke w vw silnika, poniewaz nie ma otworow tam gdzie ifowski,

co do walka, silnik 1.3 na walku od 1.1 jezdzi biednie, zawory sie za malo otwieraja

bRq
Gość
Wysłany: 2004-02-12, 00:12   

Sorry ze odkopuje takie tematy, ale mam 2 pytania... (tylko 2 :))
1. Czy da sie to wymienic tzn. mam silnik 1.3 wstawiam zamiast 1.1... Bez przerobek wchodzi ? Czy jednak cos trzeba przerabiac? Poduszki itd. Skrzynia biegów pasuje ?
2. Od jakiego VW silnik pasuje bez przerobek [1.3, golf, polo?]?

blaz
Gość
Wysłany: 2004-02-12, 08:31   

i ja sie dołączam do pytania -czy dużo roboty wymaga przerobienie tej poduszki pod silnikiem(1.3 VW)i na czym taka robota polega(1.3 VW chodzą po 300zł, a wargolfy po 600zł), i co dokładnie daje zmiana dysz w gażniku(oprucz zużycia wachy)

sidus
Gość
Wysłany: 2004-02-28, 20:10   

300 zl za vw? łooo a gdzie gaznik z vw, ktory kosztuje duzo kasy? No a ja tez bym chcial wiedziec co z ta poduszka :)

Robert LIMES Chodnicki
Gość
Wysłany: 2004-02-29, 09:36   

bRq...
Ad. 1
jedyne co stanowi problem to woda..
albo zmieniasz wężyki albo przekładasz rurę powrotna z 1.1 i po temacie...
bo do skrzyni i całej reszty pasuje idealnie..

Ad. 2
z tego co tyu wiele razy mówiono to tak odrazu z ani jednego.. ;)
zmiana mocowania poduch albo dystansy do skrzyni wynieść mogą więcej niz róznica miedzy 600 IFA a 300 zł z VW

no i wartgolf 1.3 zdecydowanie lepiej udaje 1.1 jak nie chcesz grzebac w papierach :P

Sevrionek
Gość
Wysłany: 2004-05-15, 07:24   

jakie ma osiagi na LPG taki silnik 1.3 mi obecnie nie chce isc pow.130 a i to jakos ciezko mu osiagnac te predkosc.jedyne roznice jakie zauwazylem to ze jest torszke bardziej warczacy i lepiej smiga do 80km/h. nie wiem jak jest mozliwe zeby 1.3 jechac 160... aha portki mam podwójne z warta. a po czym poznac czy walek jest z silnika 1.1 a po czym czy z 1.3

wartborgini
Gość
Wysłany: 2004-05-15, 12:36   

No gaźnik to nie do końca jest taki sam 1,3 i 1,1, bo 1,3 ma o 2 mm większą średnicę gardzieli...
A przełożenie całego silnika owszem to jest rozwiązanie najprostsze, tyle że pozostaje "drobny" problem z NUMERAMI SILNIKA !!!!!!!

i co wtedy ???

Sikor
Gość
Wysłany: 2004-05-15, 17:56   

Kurcze przecież wartburg z seryjnym 1,3 idzie 1,60 to trampek powinien jeszcze wiecej....

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi