Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
CB radio w kartonie VS policjanty
Autor Wiadomość
robak
Gość
Wysłany: 2005-06-04, 02:23   

Czy ktos (majacy radio bez homolki ani zadnych innych papierow na CB) mial juz problemy z panami policjantami? Jakie byly tego konsekwencje? Mam takie radyjko, ktore co bym nie zrobil, to homolki nigdy nie dostanie (za duzo kanalow, moc plynnie regulowana od standardowych 4W do 10 razy tyle co mozna). Dzial 'prawo' w strefie CB na cartoonowej stronie jest w budowie, wiec pytam tutaj.

druga sprawa to jakie polecacie anteny? widze ze wybor jest sporawy, bo sa 30cm malusie i sa tez po prawie/ponad 200cm do wyboru. W sumie to wolalbym miec antene nie rzucajaca sie w oczu, ktora mozna zostawic na aucie niz chowac co chwila, ale jak bedzie z efektami na drodze?

sprawa kolejna, to jak juz antene montowac, to i zestroic, ale nie o tym miala byc mowa, tylko o tym czy odlegosc typu 20km 'starczy' dobrze na drodze? bo jesli mam miec antenke 30cm i spokojnie pogadam z ludzikami 20km odemnie, to chyba mi takie cos wystarczy?

Paweł
Gość
Wysłany: 2005-06-04, 14:02   

Witam,

na pierwsze pytanie nie odpowiem bo jeszcze nie jeździłęm z CB w ogóle, ale gdzieś na grupie cb czytałem, że czasem lubią się doczepić i sprawdzić homolkę.

Co do anteny to polecam posty na grupie pl.rec.radio.cb, a w szczególności przeglądnięcie archiwum, o tu: http://42.pl/url/ct6.

Ja po wstępnym przemyśleniu tematu postawię sobie lemma 1700 na magnesie przyklejonym do tylnego pasa (idea by Lewy ;-) - inna możliwość to zaczep za 30 zł do rynienki, ale to ją skaleczy, no i gorzej z przekładaniem do drugiego auta :-/ . Te 30-cm podobno można sobie darować, chyba że interesuje cię tylko rozmowa z kolegą co jedzie przed tobą. Ich zasięg nie przekracza 1-5 km... Jeśli chcesz mieć na stałe, to są też takie udające zwykłe anteny radiowe, w cenie ok. 130 zł. Są też jakieś na allegro za 69, ale nie wiem co są warte.

Walczę jeszcze w temacie radyja, waham się między alanem 100+/onwa MK3 a unidenem 510.

robak
Gość
Wysłany: 2005-06-04, 21:33   

czyli kewstie tych malych antenek juz rozwiazalismy. interesuje mnie minimum 15-20km nie mniej. nadal jednak pozostaje glowne pytanie co do czepiania sie niebieskich.

ps. moze ktos ma do opchniecia taka antene za w miare rozsadna cene?? (wraz z kablem najlepiej)

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2005-06-04, 23:22   

Zasięg zależy od wielu rzeczy (zabudowania, ukształtowanie terenu, lasy... i wiele wiele innych). Czasem zdarza mi się że już w odległości 3-4 km kogoś nie słyszę lub mnie nie słyszą, a max co mi się zdarzyło to słyszalny byłem ok 20km, a słyszałem gościa z ponad 30. Anteny małe na pewno odpadają. Dużo lepsze efekty dają zwykłe anteny (czyli np. ok 1,5 m czy dłuższe). Choc to też o niczym nie świadczy bo moją żeby dostroić trzeb było prawie 20cm skrócić. A czy magnes czy na stałe -wybór należy do Ciebie. Magnes ma tą zaletę, że ściągasz, wkładasz do auta i jesteś spokojny. Pozatym możesz uzywać do wielu aut. Przyczepiając na stałe możesz jedynie odkręcać antenę -co jest bardziej uciążliwe bo trzeba poświęcić na to chwilę czasu- zwłaszcza jeśli antena jest umocowana w mało dostępnym miejscu.
Co do legalności -zezwoleń nie potrzeba od pewnego czasu. Wymagana jest homologacja. Na taie radio na pewno nei dostaniesz -pozatym o ile dobrze pamiętam to jest to koszt ok. 1000zł -wiec lepiej kupić inne radio. Albo ryzykować ukaranie (nie znam wymiaru kary) i jeździć z takim....

Paweł
Gość
Wysłany: 2005-06-05, 10:51   

Yyy, koszt przyczepu magnetycznego - 80 zł, tyle co druga antena... :-/ Chyba jeszcze przemyślę ;-)

A są takie antenki co się nazywają "Indiana" chyba, kosztują 75 złotych i dosyć dobrze udają zwykłe antenki radiowe - żadnych piejących cewek, błyskających motylkow itp. o tutaj: http://www.jalradio.pl/sklep/product_info.php?cPath=25&products_id=228&osCsid=48d0a031b51af05b2d87d3abe36fc588 i tak się powoli skłaniam ku takiej opcji.

robak
Gość
Wysłany: 2005-06-06, 00:02   

a ktos moze sie wypowiedziec cos wiecej na temat tej anteny? jakie efekty?

robak
Gość
Wysłany: 2005-06-08, 16:42   

antenke juz mam. wsio dziala pieknie.

czy brak odpowiedzi w tym temacie oznacza to ze czipsy sie nie czepiaja do CB??

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2005-06-08, 18:12   

Co do legalności już pisałem.
Co do czepiania -mnie raz jeden "się czepił" -przypadek -szedł chodnikiem wypisując mandaty za wjazd w jedokierunkową pod prąd (jakieś dwa tygodnie po wprowadzeniu jednego kierunku mało kto to zauważył:D -ale to inny temat) i usłyszał, że z kimś przez radio rozmawiam (stałem na parkingu). Zaczął się czepiać ale odpuścił jak mu zaproponowałem, że pokażę pozwolenie radiowe, które już nawet niewymagane jest. Kilkoro moich znajomych używa także CB -nawet w czasie kontroli o radio nie byli pytani.

robak
Gość
Wysłany: 2005-06-08, 19:27   

Ze tak powiem UFFffff... :D Bo moje radio jest "troszke" inne niz ustawa przewiduje. Bardziej za stacjonarke robic moze (zreszta robilo dlugi czas kilka lat temu z masztem 7m i antena na budynku). Wlasnie jestem na etapie sprzedawania go (President Jackson) i chce kupic cos znacznie mniejszego, tak zeby sie ladnie gdzies zmiescilo, bo presidenta to mozna albo pod sufit, albo miedzy fotele ;) Jakie radyja polecacie? Mysle nad Harym teraz.

Lewy81
Gość
Wysłany: 2005-06-14, 06:25   

Mimo dosc czestych kontroli mojego czarnego 1,3 ani razu Czipsy nie zapytaly o radio... Zawsaze pytanie brzmialo.."gdzie sie tak spieszymy Panie kierowco". Pamietajcie o tym ze radio dziala jak dobrej klasy antyradar, ale i tak trzeba uważać na czipsy z kamerami....
PozDDRo

robak
Gość
Wysłany: 2005-06-14, 22:37   

hmm... we wrocku bez przerwy nawijka leci zeby na mondeo uwazac bo jezdza i bawia sie w filmowcow. to na bielanach, to na wylocie na wawe.

ps. z #19tki: "Może ktoś się zatrzyma i powie tym miśkom, że niech sobie pojadą, bo tylko zmokną, a i tak każdy ma radio i wie, że stoją." :PP

Alan
Gość
Wysłany: 2005-06-18, 12:56   

Co do mocowania samej anteny, to dodam od siebie że NALEŻY JĄ MONTOWAĆ tak, aby - w razie poluzowania śruby mocującej przegub - złozyła się wzdłuż osi samochodu a nie w poprzek; może to drozić niezłymi problemami ze zdrowiem osób które się przypadkowo spotkają ze stalowym prętem pędzącym np. 80km/h. Jak łba nie odetnie to będzie sukces.

TYLKO I WYŁACZNIE WZDŁÓŻ OSI SAMOCHODU!!!

Sylwer
Gość
Wysłany: 2005-06-18, 14:28   

Jesli masz Jecksona to byla wydawana na nie homologacja, musisz tylko zadzwonic do President- Czestochowa i powiedziec aby ci wystawili homologacje bo zgubiłes. Słyszałem ze tak mozna.

http://www.president.com.pl/

arek_353
Gość
Wysłany: 2005-06-26, 15:40   

ja własnie zamontowałem alan-a 100 , antene mam w miejscu radiowej dł, ok 1,5m
narazie na miescie gadałem do 4 km spoko
powyżej mnie było słychać ale ja gościa nie słyszałem
on ma antene 30 cm :)
i teraz pytanie czyja była to wina hehe
acha dzisiaj robie pierwszą rtase do łodzi i zobacze efekty
pozdrawiam

Paweł
Gość
Wysłany: 2005-07-12, 07:23   

Ja wsadziłem w miejsce radiowej ale słyszałem tylko cewki, więc przełożyłem na dach :-/ . Cewek nie słychać i ogólnie ładnie zbiera, ale na pełne testy czekam aż będę miał 12v bo na szóstce nie bd experymentował.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi