Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] Jak wytłumić hałas?
Autor Wiadomość
Pikon7
Gość
Wysłany: 2004-01-04, 00:55   

Czy któś może wie jak skutecznie wyciszyć trabiego? W polówce nie ma tego problemu bo brat ma i jest cichutko, ale Już przy 90km/h w 601 robi się głośno. Na krótkich trasach spoko, ale raz zrobiłem 1110km w weekend: Poznań-Kraków-Zakopane-Poznań. I uwierzcie mi jak wróciłem do domu po 7 godzinach za kółkiem to jak położyłem się i próbowałem zasnąć to jeszcze słyszałem ten silnik :) Podobno jednym z lepszych materiałów dźwiękochłonnych jest sklejka, profesorek na wykładzie opowiadał ze Jaguary są tak wytłumiane, ale czy to prawda? Jakie inne materiały i gdzie włożyć żeby było ciszej w kabinie?

Gregory Peck
Gość
Wysłany: 2004-01-04, 01:14   

Na początek musisz uszczelnić wszystkie otwory pomiędzy komorą silnika a kabiną; następnie kupujesz maty tłumiące (są teraz sprzedawane od razy samoprzylepne o grubości do około 5mm), dokladnie przyklejasz na całej ściance w komorze silnika... następnie to samo możesz zrobić w kabinie... Na podłodze już powinieneś mieć wyciszenie...
Hałas dobrze tłumi korek, ale korek jest łatwopalny więc się nie nadaje do samochodu
pozdrawiam...

Robert "Kojot&am
Gość
Wysłany: 2004-01-04, 01:14   

no napewno obłozyc czymś trzeba ściane grodziową pomiędzy silnikiem a kabiną pasażerską. gdzies coś czytałej już na forum o tym. myśle że powinieneś użyć, no wiesz ;) hmm giełdy ??

Major
Gość
Wysłany: 2004-01-04, 10:14   

Najlepszym sposobem na wyciszenie jest filc, nowy nie ten stary grubość tego filcu najlepiej kupić 10-15mm. Kupujesz go w rulonach i wykładasz całą podłogę i ścianę grodziową po odkręceniu deski i ściągnięciu tego na rozdział powietrza na szybę. Dużo daje też wyklejenie dachu gąbką 15-20mm. Ja mam u siebie to wszystko i jeszcze pokrowce z futerka, to wszystko powoduje że przy prędkości blisko 100 da się jeszcze gadać normalnym tonem i słyszeć innych, jednak powyżej 100 to nie czarujmy się nie będzie cudów :-) )

Łukasz "SEVRION&
Gość
Wysłany: 2004-01-04, 10:41   

a gdzie mozna kupic ten filc? Ile to kosztuje?ja slyszalem ze mozna napchac prze otwór na reflektor w nadkola własnie tego filcu i zaimpregnowac pianką do okien.

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2004-01-04, 10:59   

W Polo tak samo - do 90km/h da się rozmawiać - potem trzeba przekrzykiwać:(
A ja jeżdżę często sam, nie rozmawiam, więc sobie w inny sposób wygłuszę - radyjko już mam, jeszcze dobre głośniczki i już silnika nie słychać:)

Grzesiek N.
Gość
Wysłany: 2004-01-04, 18:20   

Dobre są maty wygłuszające do drzwi (takich zwykłych, do mieszkania), mozna je podobno dostać w marketach typu "Leroy Merlin"

Można tez np. wymienic łozyska :]

Łukasz, gorzej jak ten filc zacznie gnić...

Pikon7
Gość
Wysłany: 2004-01-04, 18:47   

Grzesiek N. A jakie łożyska w silniku?na wale? przecież to chyba niewiele da co? Dwusów z regóły jest bardzo głośny i wiele to nie zmienia co? Trzeba się odizolować od tego "łułułułu....."

Gregory Peck
Gość
Wysłany: 2004-01-04, 19:06   

Niektorzy wolą "łułułułu....." niż "bzzzzzzzzz..........". Dwusuwy już tak mają, że są głośne - mają charakterystyczny dźwięk i chwała im za to :D

Sikor
Gość
Wysłany: 2004-01-04, 21:44   

Jak wytłumić hałas w 601?
Najlepiej wyjac silnik.....

brzydal
Gość
Wysłany: 2004-01-04, 23:23   

Gregory Power!!!!!
Wlasnie o to chodzi zeby bylo slychac....

Daniel "Muffi
Gość
Wysłany: 2004-01-05, 14:33   

najtnsze bedzie zastosowanie uszatki z bazarku od ruskich, odpada tez wtedy sprawa ogrzewania zima i mycia wlosow bo ich nie widac :)

Majster
Gość
Wysłany: 2004-05-27, 19:54   

Ja mam zastosowaną mate termoizolacyjno pod panele podłogowe . To jest pianka razem z folią kosztuje coś 3 zeta za /m2 ale można kupić bez folii za 1,20/m2
Pozdrawiam

ZBuK
Gość
Wysłany: 2004-05-27, 20:30   

Pikon7 - temat był już poruszany na forum... Miałem deja vu czytając wypowiedzi naszych kolegów forumowiczów... Wystarczy troszkę się wysilić i użyć funkcji szukaj.
Ale mniejsza z tym. Po pierwsze nie nalezy przesadzić z wkładaniem czegokolwiek gdziekolwiek... Tak jak w życiu...
Ściana grodziowa silnika do wytłumienia obowiązkowo (mogą być maty wszelakie, może być nawet karimata). Ponadto zastosowanie filcu na podłogę wydaje się być dobrym rozwiązaniem, chociaż zainteresował mnie pomysł Majstera z ta pianką panelową - wydaje się to być idealne rozwiązanie! Wyciszenie drzwi to sprawa drugorzędna... Nie przesadzałbym tu zbytnio - po co je dodatkowo obciążać? Żeby się urwały? Pomyśl o miękkiej wykładzince do wnętrz (podłoga, sufit, półeczki) oraz obicia tapicerskie mięciutkie. Wszystko to sprawi że będzie przyjemniej i ciszej - ALE NIE CICHO!!! :)

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-05-29, 01:11   

Łukasz, gorzej jak ten filc zacznie gnić...

jak ktoś chce zobaczyć efekty gnijącego filcu to zapraszam do mnie...
BRAK PODŁOGI POD PEDAŁAMI!!! :(((((
ale wrona cała :)))

DDR

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi