Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1,1] Zarywa silnik przy ruszaniu
Autor Wiadomość
Marcin
Gość
Wysłany: 2004-05-24, 22:51   

Witam!
Trabi strasznie rwie gdy ruszam, a potem gdy wrzucam kolejne biegi, dopiero z 3 na 4 prawie nic nie czuć. Miałem takie rwanie w VW Golfie, powodem była poduszka pod skrzynią, ale czy w trabim jest cos takiego? A może coś jest ze sprzęgłem nie tak, bo moment zarywania jest jak puszczam sprzęgło i naciskam gaz.
Przy okazji dołączę podobny problem w moim drugim trabie. Podczas jazdy gdy puszczam gaz np. by trochę zwolnić (nie jest naciśnięty) a potem nacisnę go to też rwie mi silnik. Czy spotkaliście się z czymś takim, jak mogę temu zaradzić?
Pozdrawiam, Marcin

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-05-25, 09:34   

Trabi strasznie rwie gdy ruszam, a potem gdy wrzucam kolejne biegi, dopiero z 3 na 4 prawie nic nie czuć. Miałem takie rwanie w VW Golfie, powodem była poduszka pod skrzynią, ale czy w trabim jest cos takiego?

I na poduszki nalezy stawiac - poduszki sa pod silnikiem i pod skrzynia, najwiekszy efekt daje rozwulkanizowanie poduszki miedzy silnikiem a przednia belka ramy pomocniczej (a moze wogole juz jej nie ma w twoim autku?).

bRq
Gość
Wysłany: 2004-05-25, 10:23   

dodam tylko ze jak zdjalem kolo i zaczalem ruszac tarcza ham. (przy wrzuconej 1) to silnik tak jakby sie ruszal...
Mozliwe ze mam poduszki pod silnikiem do wymiany ?

[Nikt z nas nie widzial Twojego Traba, wiec jak to ocenic? Podjedz do kogos w okolicy kto ma Traba i lepeij sie zna - GB]

Marcin
Gość
Wysłany: 2004-05-25, 12:36   

Byłem dziś na Nowolipki i dowiedizałem się ceny tych bęści. Poduszka nowa pod silnik kosztuje 91zł, a ta część amortyzująca pod skrzynią, a raczej sam wkład 50zł. To trochę forsy. GrzegorzuB w mym trabiku jeszcze ejst ta poduszka, ale piszesz coś o rozwulkanizowaniu, na czym to polega? Co z wymianią tej drugiej części? Opłaca się?

Zbyszek 601delux
Gość
Wysłany: 2004-05-25, 13:00   

rozwulkanizowanie- znaczy w tym przypadku oddzielenie gumy od blachy z mocowaniem

Marcin
Gość
Wysłany: 2004-05-25, 22:06   

Co potem trzeba zrobić z taką pouszką? Dać np do wulkanizacji, by pokryli tę część na nowo gumą? Jakby nie było, to 91zł to trochę chorsy, za kawałek gumy.

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-05-25, 23:51   

Kupic, ew. znalezc uzywana (byle dobra).
Tak to juz jest jak sie ma samochod...

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2004-05-26, 07:21   

Ludziska ale powiedzcie czy ktoś już zakładał tą gume do obejmy metalowej? I gdzie i za ile można dostać całą poduche? Też mam do wymiany...

Daniel "Muffi
Gość
Wysłany: 2004-05-26, 19:01   

Trabi strasznie rwie gdy ruszam, a potem gdy wrzucam kolejne biegi, dopiero z 3 na 4 prawie nic nie czuć. Miałem takie rwanie w VW Golfie, powodem była poduszka pod skrzynią, ale czy w trabim jest cos takiego? A może coś jest ze sprzęgłem nie tak, bo moment zarywania jest jak puszczam sprzęgło i naciskam gaz.
Przy okazji dołączę podobny problem w moim drugim trabie. Podczas jazdy gdy puszczam gaz np. by trochę zwolnić (nie jest naciśnięty) a potem nacisnę go to też rwie mi silnik. Czy spotkaliście się z czymś takim, jak mogę temu zaradzić?

W drugim przypadku na 100% winne sa temy wybite krzyzaki polosi przy skrzyni. Wymien lub narzuc duzo smaru, na jakis czas powinno pomoc.

W pierwszym przypadku tak jak przedmowcy mowili wina poduszek (wystarczy, ze sie po silnikiem poluzuje - nie koniecznie sie rozeszla) lub tez krzyzaki.

Marcin
Gość
Wysłany: 2004-05-27, 13:37   

Sprawdziłem i nic. Poduszka od silnikiem, cała, silnikiem nie da się poruszyć. Uchwyty skrzyni też wydają się w dobrym stanie. Sprawdzałem czy nie ma też luzów na pólosiach i też nic. Może, źle sprawdzam? Na luzie próbuję pokręcić przegubem. Czy ma jakiś wpływ ilość oleju w skrzyni, jak mogę sprawdzić jego poziom? W instukcji piszą, że powinien być wymieniany co 45tys km. Może już czas. Ja co prawda mam przejechane 38tys, ale trzeba wykluczyć tę możliwość.

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2004-05-28, 21:54   

a trampka nie masz zgnitego?

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2004-05-29, 11:31   

Sprawdziłem i nic. Poduszka od silnikiem, cała, silnikiem nie da się poruszyć.

Nie wiem jak to sprawdzales, bo jezeli szarpales recznie, to nic nie sprawdziles. Wsadz kogos do auta, niech zaciagnie mocno reczny, wrzuci 1 bieg i rusza do przodu, jak auto zacznie ciagnac niech wdusi sprzeglo. Ty natomiast otworz maske i stojac z boku auta obserwuj silnik i skrzynie (lub cos innego, moze to np chlodnica o cos wali podczas ruszania).

Krzyzaki najprosciej sprawdzic w ten sposob: Uniesc przod samochodu, podstawic na podstawkach. Zdjac kola. Jedna reka nalezy mocno trzymac gniazdo przegubu przy skrzyni, a druga krecic polosia (mocno) w lewno i w prawo (najlepiej za tarcze hamulcowa).

Olej w krzyni sprawdza sie tak: stawiasz samochod na rownym podlozy, wykrecasz korek kontrolny. Jak wycieka, znaczy, ze oleju jest dosc. Korek znajduje sie po prawej stronie od przegubu (lewego patrzac w kierunku jazdy) na obudowie mechanizmu roznicowego. Jest to sruba z lbem 10 albo 13 mm.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi