Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] uszczelki silnika.
Autor Wiadomość
kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-05-26, 22:43   

dokręcasz na krzyż

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2004-05-27, 08:09   

Zastanawiam się, po co ten towot? może ktoś to wyjaśnić?

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-05-27, 08:27   

towot powoduje, że uszczelka nim nasiąka i lepiej trzyma.potem, gdy silnik chodzi,towot wchodzi w strukturę uszczelki i b.dobrze się to trzyma. kumpel w capri robi jeszcze inaczej: wkłada uszczelkę na godzinę do denaturatu. Jego ojciec tak robi w profesjonalnym zakładzie w Myślenicach. Inni znowuż wkładają uszczelkę na 2 godziny do piekarnika...

po wsadzeniu do denaturatu dzieje się potem podobnie,jak z towotem. uszczelka trzyma nieziemsko dobrze, a gdy potem rozkręcasz ponownie głowicę to uszczelka się rozłazi tak, jak ma warstwy (wręcz się ciągnie). Olek z kościuszki w krakowie mnie tego nauczył i powiem,że pomysł extra.

mtrabant
Gość
Wysłany: 2004-05-27, 18:00   

aluminium nasiaka denaturatem? rozumiem ze do klingierytowych uszczelek to dobry sposob ale te w trabie sa tylko z metalu nie jak czterosuwie.

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-05-27, 22:32   

a co do 2 uszczelek to, dawniej się tak robiło na lipnym paliwie, zeby zmniejszyć stopień sprężania (słabszy motor)

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-05-28, 08:19   

hmm. robiłem w 353, tam miałem uszczelki z prasowanego materiału ze wzmocnieniami z aluminium wokół cylindrów. nie ma takich do 601? mam w domu komplecik uszczelek, które kupiłem po jakimś dziadku razem z silnikiem w połowie remontu. one też są takie.

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2004-05-28, 09:16   

Uszczelki do nabycia powszechnie w sklepach w Warszawie są z cienkiej blachy aluminiowej, jednak Jajer wspominał, że wie gdzie nabyć takie jak mówisz: z prasowanego materiału (i chyba azbestu) z kółkiem z miedzi. Te są na pewno o niebo lepsze (mam coś takiego na oknach wydechowych), ale niestety w Warszawie trudno dostać (a przydałoby się, już 2 razy zmieniałem uszczelkę pod głowicą drugiego cylindra, szlifowałem na papierku, i nadal pluje, co prawda mniej, ale zawsze...)

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-05-30, 07:46   

Witam.
Potwierdzam, jest firma w Gdańsku produkująca wszelkiego typu uszczelki do silników.
Do T601 robi dwa rodzaje uszczelek: aluminiowe i ze specjalnego materiału uszczelkarskiego, zbrojonego wewnątrz siatką metalową i jednostronnie pokryte cienką blaszką miedzianą.
Te ostatnie założyłem do nowoskładanego silnika.
Uszczelki są precyzyjnie wykonane i nie zawierają azbestu. Koszt uszczelek poniżej 3 zł. komplet. (przed wejściem do UE).

W najbliższym czasie zamieszczę fotki tych uszczelek na stronie: w nowym dziale "TECHNIKA" już teraz zapraszam do odwiedzania stronki.

Pozdrawiam.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi