Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Montaz szyby w drzwiach
Autor Wiadomość
Piotr Kosiewicz/Goofy
Gość
Wysłany: 2004-04-27, 21:20   

Jeśli powtarzam jakiś wcześniejszy temat to bardzo przepraszam, ale szukałem i nie znalazłem nic na temat który mnie interesuje. Więc zwracam się z prośba o pomoc: Jak zamontować szybę w drzwiach? Czy trzeba zdejmować plastiki? Bo mnie się udało wyjąc bez zdejmoania, a teraz jest problem z montarzem. Tak przy okazji to może ktoś wie gdzie na śląsku można kupić prowadnice do szyb? Bo mi się wysypały. Z góry dziękuję.

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-04-27, 21:49   

Trzeba delikatnie rozgiac szpare w drzwiach, przez ktora szyba sie wysuwa, a sama szybe wlozyc tak zeby dolna rynienka byla prawie w pionie i dopiero jak przejdzie to ja obrocic tak jak ma byc.

Prowadnice do szyb? Pytasz o gumowe uszczelki w ramce okna?

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-04-27, 21:56   

nie, koledze pewnie chodzi o metalowe prowadnice podnośnika, w których są te gumki. postaram się takie załatwić ( Katowice ) ale to dopiero za tydzień-dwa...

Heniu Portier
Gość
Wysłany: 2004-04-27, 22:06   

to i ja sie podlacze...
jak zacisnac ta metalowa listwe,aby szyba z niej nie "wylatala'???ja mam w swoim 601 ten sam problem,ze zgnila mi ta listwai szyba jest luzna....na podobne usterki cierpialy moje obiedwie poprzednie poloofki....

Goofy
Gość
Wysłany: 2004-05-09, 21:38   

No dokładnie chodzi mi o tą prowadnicę podnośnika. Czy da się ją połączyć z szybą w drzwiach, czy trzeba odkręcic poszycie i dopiero zamontować? Fabrycznie był tam jakiś klej(miedzy uszczelką a szybą), ale niestety nie wiem jaki.

Goofy
Gość
Wysłany: 2004-05-22, 20:54   

No i dalej nie wiem jak te szybę umieścić w tych drzwiach :(

bipi78
Gość
Wysłany: 2004-05-22, 21:04   

zdejmujesz tapicerkę ,odkręczasz mechanizm podnoszenia szyby od szkieletu drzwi , obracasz korbką wyjmujesz mechanizm podnoszenia szyby a następnie wyjmujesz szybe przez szczelinę ( tą przez którą szyba "wystaje " z drzwi

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-05-22, 21:06   

nie trzeba zdejmować poszycia.instrukcja jak WYJĄĆ a potem włożyć szybę przednich drzwi:(zakładam,że starą masz jeszcze w drzwiach)

1. zdejmujesz plastiki (klamkę itp.)z drzwi i tapicerkę.

2. odkręcasz widoczne 4(chyba są 4,nie?nie pamiętam...) śrubki na klucz 10mm (mocowanie podnośnika do ramy drzwi)

3. trzymasz szybę w górze ręką(coby nie spadła pod odkręceniu mocowania mechanizmu) a drugą bokiem wysuwasz rolki z szyny szyby. mechanizm spuszczasz na dół drzwi i tam go zostawiasz.

4. szybę przechylasz skosem(45stopni) i wyciągasz przez gumowo - metalową szparę przez którą normalnie ona się wysuwa. ta szpara powiększy się,bo ona się odgina(możesz pomóc ręką łapiąc za górną część ramy drzwi i ciągnąc do siebie). Wyjdzie na pewno.

5. jak wyciągniesz, to masz w ręku szybę na dole której jest prowadnica szyby(listwa szynowa). lekko wystukujesz małym młoteczkiem tą prowadnicę, ona jest na jakimś kleju ale tym się nie przejmuj,wyjdzie.

6. weź nową prowadnicę, wciśnij na szybę dając do środka trochę kleju lub silikonu,ale niekoniecznie-jak prowadnica jest dobra, to ściśnie szybę (prowadnica ma tam jeszcze gumkę)

7. rozegnij znowu szparę w drzwiach i włóż szybę prowadnicą do przodu,ale skosem(zacznij od rogu)

8.i tak dalej, odwrotnie do demontażu.

9.powodzenia! (sorry - nie jadę na razie do katowic,nie mogę niestety udostępnić tych prowadnic-postaram się za tydzień)

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-05-22, 21:07   

hiehh... tak długo pisałem posta,że mnie bipi ubiegł(no tak, ma polówkę, jest trochę szybszy...)

bipi78
Gość
Wysłany: 2004-05-23, 12:10   

miedelnica ten sam sposób opisywałem tylko mniej wylewnie ,ale teraz jest bardziej wyczerpująco i profesjonalnie :)

Goofy
Gość
Wysłany: 2004-06-06, 13:45   

Dzięki wielkie :) opis jest naprawde wyczerpujący, jescze nie sprawdzałem ale to napewno musi działać :)Jeszcze raz dzięki, cieszę sie że znalazł się ktoś by podać pomocną dłoń początkującemu trabanciarzowi :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi