Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] Problemy z hamowaniem...
Autor Wiadomość
Jakubek
Gość
Wysłany: 2003-06-23, 22:40   

Witam!

Dziś po raz pierwszy mój trabi nie chciał zahamować... Znaczy się hamuje tylko trzeba delikatnie naciskać na pedał. Wydaje mi się że któryś cylinderek puszcza, jeżeli jestem w błędzie to niech ktoś mnie naprostuje. Mam też takie pytanko - czy duzo jest roboty przy wymianie cylinderków? i czy ktoś z Warszawki ma na stanie ściągacz do bębnów hamulcowych. Moje sa tak zastałe, że metoda śrubokrętowo-młotkowa nie pomogła. A dwa dni waliłem młotem...

pozdrawiam! Jakubek

[%sig%]

qba_601
Gość
Wysłany: 2003-06-23, 22:51   

jakuubku drogi ......a ubywa ci plynu ??

jesli nie to moze nie cylinderki a pompa..........

z wymiana nie ma wiekszych problemoof nio chyba ze sie kturyc przewood oprze i nie bedzie sie chcial odkrecic tylko urwnac to wtedy troszku zabawy ale sie da zrobic..

sciagacza niestety nie mam.....

[%sig%]

Dominik ( mix0l )
Gość
Wysłany: 2003-06-23, 23:09   

Bry:)) A jestes pewien ze sciagacz ci pomoze??? w roczniku 1990 nie byl potrzebny juz bo zastosowano inne piasty i nie byly na stozku. Przy robocie zwroc uwage na odpowietrzniki-jezeli sa juz skorodowane lub obrobione to wymien od razu zeby nie miec problemow potem. Pozdrowki i na zrazie.

[%sig%]

Jakubek
Gość
Wysłany: 2003-06-24, 07:07   

No więc tak:

- płynu ubywa! myślałem tez o tym ze się zapowietrzają, ale płyn spieprza jak trzeba (jest coraz mniej w zbiorniczku)

- obejdzie się chyba bez ściągacza, tylko musze zdobyć klucz nr 36 żeby odkręcić tą wielką nakrętkę.

Myślałem też o zakupieniu samych uszczelek do cylinderków, ale taki zestaw na jeden cylinderek kosztuje 15 zyli a nowy cylinderek 25. także kupię komplecik cylinderków i wymienię wszystkie, bo i tak podejrzewałem je o zapieczenie.

Dzięki! Jakubek

[%sig%]

mtrabant
Gość
Wysłany: 2003-06-24, 10:08   

zerknij jeszcze na bebny czy widac wycieki. Cylinderki najlepiej kupic nowe bo wymiana uszczelnien z reguly nic nie daje (sam wymienialem ze dwa razy ale tak sie laly ze dalem spokoj). Zapieczonych nie musisz wymieniac pod warunkiem ze dadza sie ruszyc (np wbic mlotkiem do srodka). Wtedy wyczyscic papierem sciernym az bedzie sie ruszal. Mozna czasem uniknac odpowietrzania w ten sposob. Ale jak wymieniasz lejace to najlepiej zrobic juz wszystkie i bedzie spokoj. Pewnie przydadza Ci sie tez rurki hamulcowe bo z reguly sie ukrecaja przy demontazu. Jak juz zdejmiesz beben z piasta oddziel je od siebie zeby dalo sie potem zdjac sam beben (trzeba wyczyscic tzw. zamek na piascie i w bebnie). W sumie samo zdjecie bebna pozwala tylko na obejrzenie cylinderkow, do wymiany i tak trzeba wyjac piaste. Ale jak juz ja odkrecisz to dalej idzie gladko.

[%sig%]

Jakubek
Gość
Wysłany: 2003-06-24, 19:02   

HEj!

No i problem rozwiązałem...

Ciąg dalszy historii był taki: Chciałem sprawdzić czy to rzeczywiście mi cylinderki ciekną. Zdjąwszy jedno koło nie zauważyłem nic na bębnie hamulcowym, za to pod silnikiem była malutka plamka wilgoci i kapało coś z góry!!!! Okazało się, że przetarł się przewód hamulcowy. Kupiłem nowy, nie było do Trabiego w sklepie, więc kupiłem do Warbiego i odpowiednio sobie dogiąłem. I jest rewelacja!!! Oczywiście odpowietrzyłem układ.

Hebelki działają!!!!

Pozdrawiam! Jakubek

[%sig%]

MaxXx
Gość
Wysłany: 2004-05-31, 18:57   

Mam problem bo ukręcił mi się gwint (od nowego pewnie ani razu nie ruszne) w który wkręca się odpowietrznik równo z tarczą. Co robić - spawać, wymana tarczy czy tarczy ze zwrotnicą? Jak zaślepić dziurkę na razie?
THX

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2004-06-01, 08:06   

Wystarczy wymienić jeden cylinderek.
zdejmujesz bęben, zdejmujesz szczęki, odkręcasz dwa imbusowe wkręty od cylinderka, oraz przewod ten co idzie do drugiego cylinderka i wymieniasz na nowy. Koszt ok 27 zł. Po wszystkim odpowietrzasz układ. Pozdrawiam!

MaxXx
Gość
Wysłany: 2004-06-06, 14:44   

Zyszek dzieki! O to cho!

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi