Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] silnik z MATIZ / TICO
Autor Wiadomość
nobel
Gość
Wysłany: 2004-05-25, 19:14   

powiem tylko tyle 900marabelki sprawuje sie wspaniale jezdze w trasy(Gdansk-Kielce) i jest luksus. tez mi szly waly od 2sowa dlatego zrobilem przeszczep. Marbella to patent juz sprawdzony, a identyczny silniczek powinien miec jeszcze fiat panda i ...cos tam jeszcze juz nie pamietam jak sobie przypomne dam znac. a czesci do nich sa tanie-mimo ze sie nie sypia.

nobel
Gość
Wysłany: 2004-05-25, 19:39   

jeszcze fiat uno900 chyba nawet model "fajer" . i jeszcze fiat 127,silniczki z nich moga bez problemu sie zmiescic.bo wizualnie sa identyczna jak seata marbelli.czesci sa tanie i jest masa zamiennikow. :)

Placik
Gość
Wysłany: 2004-05-25, 19:47   

aha
nobel dzięki za info i jak by co służysz pomocą??
a ja zaczne jezdzić po złomach i przypatrywać sie i pytać o ceny

Wojtuś D
Gość
Wysłany: 2004-05-25, 22:48   

silnik 900 z fiata 127 lezy u mnie w garazu; porownywalem go kiedys z silnikiem z cc900, i rozni sie tylko osprzetem, wiec montaz go do trabika bedzie przebiegal mniej wiecej tak samo jak tego np z marbrelki.

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-05-25, 23:03   

miec jeszcze fiat panda i ...cos tam jeszcze juz nie pamietam

Panda ma i to jest silnik pandy tylko ze seatowskim znaczkiem bo seat silniki ciągnął do siebie. Taki sam silnik ma mój ojciec w SEACIE IBIZA z 1992 roku i chodzi w miarę spoko jak na takie małe g..

I AUTO MA 5 biegów! więc jak brać taki motorek to tylko ze skrzynią.

CHYBOL!!
Do Trabantowskiej skrzyni jak się uprzesz to nawet można silnik od stara podpiąć. Nie ma rzeczy nie możliwych (tylko kasa!!)
Niemcy zrobili Tiptronic w Trabie... więc: WSZYSTKO MOŻNA, BYLE Z OSTROŻNA!!

DDR

Maciek Chybiński
Gość
Wysłany: 2004-05-26, 06:42   

Dzieki Wladzio !!

Mi chodzi o to abym nie musialem sie meczyc z robieniem mostu w srodku a prowadzeniem wodzika do skrzyni biegow a jak skrzynia trabantowska (601) wytrzymuje silniczek 353 od warczyburga to 900ccm 4sówa tez powinna wytrzymac :)

Pozdrawiam !!

picia353
Gość
Wysłany: 2004-05-26, 08:54   

a kto ci powiedział ze wytrzymuje??????????????

arek 353
Gość
Wysłany: 2004-05-26, 09:18   

buhahaha skrzynia wytrzymuje
ale sie uśmiałem , dobre panowie dobre
a teraz na serio
ja wymieniłem u siebie 2 razy skrzynie a picia własnie ostatnio wydarł swoją która niestety już do odzysku sie tylko nadaje :P
pozdrawiam
acha co do silnika TICO
u nas ma takowy silnik koleś wsadzony własnie do skrzyni traba
co do osiągów hmm są do dupy bo ostatnio dzwonił za nami po kryze do 353 :P

eddie
Gość
Wysłany: 2004-05-26, 09:32   

tzn ze nei ma co marabellki na skrzynie traba zakladac?

nobel
Gość
Wysłany: 2004-05-26, 11:04   

ja na marabelli silniku zrobilem juz okolo 3500km, i jeszcze mi skrzynia chodzi, a jezdze troszke ostro. na osiagi nie narzekam wystarczy ze po obwodnicy trojmiejskiej lecialem 140km/h a pedal byl w powietrzu(i przy takiej jezdzie spalil 7l) 5 bieg by sie przydal to osiagi byly by imponujace.

Wladzio wiem ze panda byla zaczerpnieta do seata ,ja tylko wymenialem silniki jakie mozna pchac do traba bez problemu. ;)

mtrabant
Gość
Wysłany: 2004-05-26, 18:14   

wedlug mnie jak ladowac silnik to tylko ze skrzynia od niego. Beda dobrze dobrane przelozenia (bo srednica kol i masa auta bardzo sie nie roznia a np wieksza mase pandy skompensuja wieksze opory powietrza Traba i vmax bedzie podobna). Po co wsadzic luks silniczek jak skrzynia padnie niedlugo albo na ostatnim biegu bedzie odciecie bez gazu do dechy? Dobor przelozen to podstawowa rzecz zeby auto bylo w miare zrywne i oszczedne zarazem i sa dokladne sposoby obliczania kolejnych biegow przez lata wyprobowane.

Major
Gość
Wysłany: 2004-05-26, 18:40   

zastanawia mnie fakt zażynania wałów... Kolega mowi że 3 wały zmnieniał w 1,5 roku. Jak Wy jeździcie??? Ja jeżdzę 5 rok na jednym wale i nawet jeszcze nie chrobocze, a zrobiłem sporo kilometrów i nie zawsze ekonomicznie.
Jedyny powód dla którego bym wkładał inny silnik to większa moc, bo nic mi nie zastąpi rym tym tym

Placik
Gość
Wysłany: 2004-05-26, 20:26   

no właśnie mam pecha na wały, jeden za drugim pada. Napewno przyczynia się do tego moja jazda ale i tez wały nie są nowe ani regenerowane, pochodza jeszcze z odzysku za grosze. Jak wymienie silnik to też bede tesknił za tym "rym tym tym" a takze za ogniem z tyłu:(

mtrabant
Gość
Wysłany: 2004-05-27, 18:09   

nie kazdy wie ze trab woli sie krecic nawet do 5 tys. niz 1,5 tys na IV biegu i stad pewnie po czesci problem z walami.Jak ktos chce jezdzic nie przekraczajac 2 tys/min to proponuje wolnossacego diesla tak ze dwa litry co najmniej a nie dwusuwa. Inna sprawa ze regeneracja tez moze byc rozna. Ja przez 5 lat zrobilem ponad 60 tys. i trab wcale nie daje oznak agonii.

eddie
Gość
Wysłany: 2004-06-07, 14:08   

.. temat powraca..
co myslicie na temat zawiechy i napedu z fiesty 1.1?
warto sie bawic czy dac na looz?
pozdrawiam
eddie

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi