Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] Tuning zweitakt
Autor Wiadomość
S de Luxe
Gość
Wysłany: 2004-04-20, 22:47   

Jeśli pozwolicie to wtrącę moje 3 grosze...
Polerowanie dolotu i kanałów przelotowych na błysk nie jest najlepszym rozwiązaniem. Tak samo gaźnika. Po prostu drobna porowatość dolotu pomaga "rozdrobnić" mieszankę paliwowo-powietrzną. Tak więc najlepiej usunąć wszystkie nierówności odlewnicze, ale nie polerować na lustro, tylko zastawić lekką chropowatość (papier ścierny 80). Część gaźnika za przepustnicą też można by porysać papierem 220, ale ja bym se to darował.
Natomiast polerowanie na lustro denek tłoków, głowic i kanałów wydechowych to bardzo dobry pomysł. Chociarz nie stosuje się go tyle do podniesienia mocy silnika, ale do zmniejszenia nagrzewania się silnika (i zmniejszenia osadzania się nagarów). Po prostu gładkie powierzchnie wolniej pochłaniają ciepło niż chropowate i np jest mniejsze prawdopodobieństwo przegrzania silnika. A jak mniej ciepła idzie na silnik (cylindry, tłoki, głowice) to uchodzi ono ze spalinami, a w dwusuwie im wyższa temperatura spalin tym lepiej- im bardziej wysilony silnik tym ma wyższą temp. spalin (Wprawdzie samo polerowanie wydechu, głowic i denek tłoków nie spowoduje jakiegoś drastycznego wzrostu temperatury spalin - do tego to trzeba wykonać inne, profesjonalne zabiegi jak powiększanie okien i planowanie głowic - ale zawsze choć trochę.). Pozatym gorętsze spaliny przy niezmienionej długości ukł. wydechowego podnoszą obroty mocy max. co przy krótkim przełożeniu Traba ma też znaczenie. Dlatego Major odczuł poprawę mocy i prędkości max.
Mogę jeszcze dodać że przy nowoczesnych silnikach dwusuwowych z grubymi komorami rozprężnymi niektórzy tunerzy robią także chropowaty kanał wydechowy, gdyż w takich ukł. wydechowych zjawiska falowe są zajebiście wielkie i świeża mieszanka "atomizuje" się również w kanale wydechowym. No ale przy marnym, chudziutkim ukł. wydechowym Trabanta lepiej zrobić ten kanał na błysk.

OK, chyba wyszło mi nieco więcej niż 3 grosze... ;)

Major
Gość
Wysłany: 2004-04-21, 06:43   

hehe ja też sporo się naczytałem różnych artykułów o usprawnianiu dwusuwów dlatego zrobiłem tylko to co zrobliłem a nie polerowałem dolotu (bo na ten temat jest wiele różnych sprzecznych opinii właśnie) więc zostawiłem tak jak było.
To fakt że silnik wolniej się nagrzewa widzę to na wskaźniku temperatury i bardzo dobrze, bo wreszcie ma osiągi takie jak należy chodzi mi głównie o zanik spalania stukowego i spadek zużycia paliwa, a ze lepiej przyspiesza to efekt rzekłbym uboczny :-) ) z czego bardzo się cieszę

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-04-22, 00:34   

a jakby tak rozwiercić lekko dolot??
i powiększyć odpowiednio kanały przepłukujące w cylindrach??

A i mam pytanie: czy te kanały też polerować na błysk czy lepiej je pozostawić lekko chropowate??

Major
Gość
Wysłany: 2004-04-22, 06:03   

dolot zostawić chropowaty, nie wiem jak z rozwiercaniem. Mogą się polepszyć osiągi ale nie muszą wcale, może się skończyć tylko na zwiększonym zużyciu paliwa. Nie ma co za bardzo kombinować z silnikiem, bo po co ma tracić jeszcze i tak już krótką żywotność-to moje zdanie dlatego podałem metodę moją która znacznie poprawia kulturę pracy silnika i tyle

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-04-22, 13:10   

a kanały przepłukujące w cylindrach??

Major
Gość
Wysłany: 2004-04-23, 06:23   

nie wiem ile da powiększanie ich, jednak możesz spróbowac. Ja chciałem poprawić pracę silnika bez straty na jego żywotności te zabiegi na to pozwalają. Inne skracają trwałość i zmnijszają sprawność

S de Luxe
Gość
Wysłany: 2004-04-23, 12:20   

Co do dolotu, to jeśli chodzi o króciec łączący się z gaźnikiem, można rozwiercić go maxymalnie do 30mm. Wtedy można by było założyć gaźnik od np MZ ETZ 250/251. Kanały przelotowe można też powiększyć (czasopowierzchnia kanałów przelotowych w Trabie jest mizerna), najlepiej by było zrobić 3ci kanał przepłukujący, albo chociarz wyżłobienia w gładzi cylindra które by zastapiły taki kanał (oraz odpowiedni otwór w dolnej części płaszcza tłoka). Poprawi to napełnianie na wyższych obrotach, jednak prawdopodobnie pogorszy się elastyczność silnika. Nie sądzę jednak żeby w jakikolwiek sposób mogło to wpływać na trwałość silnika- skrócić życie motoru mogą jedynie wyższe obroty i wyższy stopień sprężania- tylko to powoduje działanie większych sił na tłok a więc także wał korbowy.

Jednak modyfikacje dolotu za dużego wzrostu mocy nie dadzą - najważniejsze zmiany trzeba by było wykonać w układzie wydechowym - powiększenie okna wydechowego+nowa komora rozprężna (bo to ma najważniejsze znaczenie dla mocy w 2suwie), a to już dużo roboty i wyliczeń.

Piotrek Stempin
Gość
Wysłany: 2004-04-23, 13:29   

Gdzie dokładnie znajduje się to komora rozprężania? A co dałoby zwiększenie średnicy rury wydechowej oraz zmianie tłumika (np. na ten z poloneza)?

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-04-23, 13:57   

komora rozprężna to (o ile się nie mylę) przedni tłumik.

DDR

Galant
Gość
Wysłany: 2004-04-24, 18:54   

Witam! Tak - komora rozprężania to dokładnie przedni tłumik. Sprawa wygląda tak: podczas suwu wydechu jest "ładowana" nowa mieszanka która trochę ucieka do tłumika w tym momencie fala odbita wpycha miesznke spowrotem do cylindra i okienko sie domyka. Jak widać trzeba tak zgrać prędkośc "wpychania" oraz czasy by cofnąc całą mieszanke ale nie pchać spalin. W trabie najlepiej obrócić cylindry (okna wydechowe do tyłu) i dać osobne komory dla każdego cylindra (dokładnie wylicznone w stosunku do odp prędkości obrotowych) To widać na którymś zdjęciu w galerii - jak znajde dam linka!

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-04-24, 22:12   

do planowania głowic wypadało by też zmodyfikować kolektor wydechowy. niemcy odlewali takie kolektory pod określony plan głowicy,ale to już wyższa szkoła jazdy. był taki kolektor do sprzedania, przy splanowanych głowicach o 4mm i tym kolektorze,trab sam w sobie dostawał ok.12 kucy więcej.ale żywotność spadała nawet do kilku tyś.km. Do tego ważna jest komora rozprężna - tu już znaczenie mają TAJEMNICZE PRZYGODY LESZKA LISZKI...

Piotrek Stempin
Gość
Wysłany: 2004-04-25, 10:05   

no a co ze średnicą rury wydechowej? Czy jej zwiększenie coś zmienia poza głośniejszym basowym pyrkaniem?
pozDDRowionka

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-04-25, 11:51   

tak jak kolega napisał: to są TAJEMNICZE PRZYGODY LESZKA LISZKI... on ma większą średnicę rury i ma komorę rozprężną własnej konstrujcjii. Ok kilku miesięcy składa też motocykl WSK Trial - 200 ccm i tak ją doprężył, że z rury dmucha jak z porządnego odkurzacza ;) i zrobił sobie dyfuzor i tylny mikro-tłumiczek do niej sam. (z aluminium)

A propos tuningu Traba i Leszka Liszki - on ma tak zrobione 601, że:
- przyspieszenia do 70 mam takie same jak on
potem mnie odstawia i to dość szybko :)
- jak zapoda w Krakowie 4 bieg (z obciążeniem!!) to do Jordanowa dojeżdża bez redukowania pod te wszystkie cholerne górki!! (trasa na Zakopane!)
- no i dźwięk jest niezły ;P

pozDDRawiam!!

PS. Jak go namówię to może mi pomoże zrobić "lekki" tuning mojej 601 ;]

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-05-19, 15:09   

Otóż wykonałem (...)i kanały wydechowe na błysk jednak...

mam pytanie jeszcze odnośnie tych kanałów...

chodzi o kanały w kolektorze?
i czy równałeś płaszczyzny pomiedzy kolektorem i cylindrem (o ile były nierówne)?
a i czy ściągałeś cylindry? (to pytanie jest głupie bo nie potrafię sobie wyobrazić polerowania tłoka bez zdjęcia cylindrów :P ) a wzięlo się stąd, że gdzieś kiedyś wyczytałem, że po zdjęciu i założeniu cylindra powinien się dotrzeć przez jakiś czas...

pozDDRawiam

Major
Gość
Wysłany: 2004-05-19, 19:40   

nie poleruje się całego tłoka - jak wypolerujesz cały to zatrzesz silnik bo nie będzie się trzymał film olejowy! Tylko denka i bez ściągania cylindrów przy wyciągniętym silniku położyłem sobie go na bok i prosta sprawa. Nie piłowałem bo nie miałem progów na kanałach

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi