Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1,1] Problemy z odpalaniem na gazie!!!
Autor Wiadomość
Paweł Rogala
Gość
Wysłany: 2004-06-21, 08:24   

Witam jestem nowym użytkownikiem Trabiego 1.1 (przez 5 lat mialem 601-kę). Zaraz po zakupie zalożyłem gaz! I są problemy, które postaram się opisać:
- pali jakieś 8.7l/100km (nie wiem czy to dobrze czy źle i nie wiem ile palił na paliwie)
- przy zapalaniu na LPG po nocy (5-godzinne przestoje tego NIE POWODUJĄ) ma wielkie trudności z odpaleniem - bez dodawanie gazu nie odpali a na paliwie nie musze dodawac gazu i ładnie odpala,
- jak już zapali to nie działa ssanie a na paliwie dziala - ale to chyba przyczyna dodawania gazu przy odpalaniu!
- przez pierwsze ok 5km jak jest zimny to sie dusi, szarpie i strzela gdzis w okolicy filtru powietrza!!!

To byloby na tyle - jestem z okolic Gniezna i nie wiem do kogo mam sie z tym udac - slyszalem ze wiekszosc mechaników nie zna sie na Trabantach więc jakby ktoś mógł mi pomóc, coś doradzić lub wskazać jakiegoś dobrego mechanika od Trabantów w tej okolicy to bym się bardzo cieszył!!!

Paweł Grusznis
Gość
Wysłany: 2004-06-21, 08:52   

cięzko zdiagnozować "zaocznie". Jedź tam gdzie zakładałeś gaz -jak świeża instalka to może już wymagać regulacji. A co do odpalania - użyj dodatkowej dawki rozruchowej gazu - taki czerwony pstryczek - i powinno działać. Samo spalanie jak miasto czy jazda mieszana - masz wg mnie w normie.
Szarpie -nie wiem kto ci go gazował -ale mój gazownik zawsze powtarza -wązne są suchutkie i często zmieniane przewody WN - no i oczywiście kontrola kopułki. No nie wiem co jeszcze - pooglądaj świece i fitr powietrza
osobiście uważam że na gazie silnik pracuje ładniej niż na benzynce :)

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-06-21, 09:04   

Idz za rada Pawla! Swieza instalacja musi byc wyregulowana po przejechaniu 1000km.

- przy zapalaniu na LPG po nocy (5-godzinne przestoje tego NIE POWODUJĄ) ma wielkie trudności z odpaleniem - bez dodawanie gazu nie odpali a na paliwie nie musze dodawac gazu i ładnie odpala,\

Przeciez na benzynie tez powinno sie "dodac" pare razy gazu!
I zaloze sie ze w instrukcji instalacji jest napisane ze po dluzszym postoju nalezy samochod odpalac na benzynie.

- jak już zapali to nie działa ssanie a na paliwie dziala - ale to chyba przyczyna dodawania gazu przy odpalaniu!

Przyczyna jest jazda na LPG, a nie na benzynie...

- przez pierwsze ok 5km jak jest zimny to sie dusi, szarpie i strzela gdzis w okolicy filtru powietrza!!!

Trzeba wyregulowac, a do tej pory jesli nie szkoda Ci instalacji zostawiaj autko na benzynie i odpalaj na niej...
Chyba nie bez przyczyny producenci instalacji zalecaja takie postepowanie?

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2004-06-21, 12:49   

Co do spalanie - normalne raczej. U mnie ok. 10 palił. Ale ostatnio przedłożyłem koszty nad dynamike jazdy i przyciąłem gazu - pali 8,5 ale przyspiesza wyczuwalnie słabiej:(
Co do odpalania na LPG - producenci instalacji tego nie zalecają. Nowe instalacje mają zazywczaj automat, który sam przestawia się na benzynę przy odpalaniu i dopiero później włącza gaz. Ja odpalam latem cały czas na LPG - problemów żadnych nie ma. Jedynie jeśli temperatura jest poniżej 5 stopni to na benzynie odpalam jak trochę stało auto.

Piotrek_dM
Gość
Wysłany: 2004-06-22, 19:49   

ja tam swojego odpalam po nocy lub dluszym postoju zawsze na benzynie. mam kilku znajomych którzy po dluszym odpalaniu na gazie(np.2 lata i auto ani razu nie widzialo benzyny) musieli robic remoncik silniczka.
a ze na trabim zalezy mi bardziej niz na czymś(kimś;) )innym to wole nie ryzykowac, w sumie to juz sie przyzwyczailem;)

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-06-22, 21:22   

Instalcje LPG tez ktos tak wymyslil zeby przez parownik zawsze plynela goraca ciecz ;)

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2004-06-22, 22:06   

Piotrek - ale ja benzynę w baku wożę i od czasu do czasu na benzynie się kawałeczek przejadę. Choć mam sąsiada, który już nie tankował do auta (nie Trab) benzyny od 4 lat (zresztą ma dziurę w zbiorniku) i do tej pory przy gazie nie robił nic poza zwykłą obsługą typu wymiana filtra.
Co do odpalania na gazie - mi tłumaczono, że wprawdzie producenci zalecają odpalanie na benzynie, ale jeśli jest wystarczająco ciepło odpalanie na gazie nie zaszkodzi.

Daniel "Muffi
Gość
Wysłany: 2004-06-22, 23:03   

odpalanie na gazie nie niszczy silnika, a jedynie parownik, ktorego membrany gdy nie jest podgrzewany zamarzaja lub robia sie conajmniej sztywne i taki okaz szybciej pada (silnik chodzi zle na wolnych obrotach, slabo rozwija moc z uwagi na zla reakcje membran na podcisnienie)

Piotrek_dM
Gość
Wysłany: 2004-06-23, 06:27   

roznie ludzie robia, w zasadzie to kazdy z gazem jezdzi wg.swojego uznania;)
ja poprostu wole dmuchac na zimno i dlatego czesto bawie sie z benzyna(czyt.jeżdże):P

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi