|
bagażnik dachowy na rowery |
| Autor |
Wiadomość |
Paweł Grusznis
Gość
|
Wysłany: 2004-05-22, 20:28
|
|
|
Witajcie,
wakacje tuż tuż, więc teamt wakacyjny. Chcę na tegoroczną wyprawę zabrać rowery dwa :)
Czy komuś udało się zamontować jakiś rowerowy bagażnik dachowy ?
jak? - czy bezpośrednio do rynienek, czy też do klasycznego bagażnika rurkowego ?
Czy w ogóle rynienki wytrzymają ?
z góry dziękuję za wszelkie info |
|
|
|
 |
miedelnica
Gość
|
Wysłany: 2004-05-22, 20:31
|
|
|
najlepiej do rynienek. jest to tzw. stary typ bagażników mocowany do rynienek, które pomimo pewnych różnic w kształcie mają pewne uniwersalne cechy wykorzystywane przez producentów bagażników;)
ja mam bagażnik od starej ascony i jest miodzio,podchodzi na malucha,traba,no i większość starych aut(pow.10-15 lat) |
|
|
|
 |
Mikołaj "psik&am
Gość
|
Wysłany: 2004-05-22, 21:42
|
|
|
| ja mialem ten na rynienki -ale zlikwidowalem i jest kupa - mozna zastosowac ten na przyssawki - podobno tez mocny ;) |
|
|
|
 |
Alan
Gość
|
Wysłany: 2004-05-23, 13:26
|
|
|
Ja już mam "bagażnik rowerowy" (ta rynna z mocowaniem ramy roweru) ale nie mogę dostać poprzeczek na rynienki. Czy wszystkie mocowania na rynienki pasują? Bo raczej nie skłaniam się do kupowania nowych w sklepie (99,- zł 4 mocowania + ok 100,- za dwie poprzeczki!) - wszystko sprzedają w kawałkach; szaleni!
Jeśli rynienkowe pasują na wszystkie samochody (w tym i Trabcie) to poszukam na "flohmarku"; napewno będzie taniej. |
|
|
|
 |
miedelnica
Gość
|
Wysłany: 2004-05-23, 13:48
|
|
|
| pasują, pasują.wszystkie stare typy! |
|
|
|
 |
Robert LIMES Chodnicki
Gość
|
Wysłany: 2004-05-23, 22:12
|
|
|
ja polecam bagarek na hak...
1.30 PLN raczej nie polecisz Trabem bezpiecznie z tym czyms na dachu :D
dachowy cwiczylem do dosc solidnych belek ktore mam..
ale czuc bylo ze to sie gibie i zainwestowalem w tylni... niebo a ziemia
pozdro |
|
|
|
 |
Paweł Grusznis
Gość
|
Wysłany: 2004-05-24, 08:39
|
|
|
no to ciągle nie wiem - :) m
ożna powiedzieć, że głosy są pół na pół - jasne że na hak jest fajny, ale ja nie mam haka :(
a na dachu - no cóż chcę zrobić około 1tys km w jedną stronę - no i wolałbym nie zgubić dachu no i rowerów ;).
a może ktoś z kolegów chce się pozbyć takiego cudeńka - to proszę na priv
wiem - to nie giełda ;) |
|
|
|
 |
GrzegorzB
Gość
|
Wysłany: 2004-05-24, 10:01
|
|
|
| Limes - napisz prosze co to za bagaznik, ile kosztuje. |
|
|
|
 |
bRq
Gość
|
Wysłany: 2004-05-24, 10:10
|
|
|
Na wylocie z Zielonej Gory (przed Racula) na wysokosci "wisi" trabi z bagaznikiem (bez mocowan na rower)... Podjedz tam i spytaj :) ... Jak nie ty to ja go kupie :D hyh...
PS. Musimy kiedys zlocik w Zielonej zrobic :) |
|
|
|
 |
Robert LIMES Chodnicki
Gość
|
Wysłany: 2004-05-24, 23:03
|
|
|
producenta nie pamietam...
jest w Łodzi firma Tobik i ona ma takie fajne...
maja atest i sprawdził się przy różnych predkościach.. ;)
i niemal chciałem go sprzedać ale okazało sie ze w 5plus znów beda rowery za punkty
i zostawiam go na nowy sprzęt...;) |
|
|
|
 |
bipi78
Gość
|
Wysłany: 2004-05-25, 10:17
|
|
|
| a ile kosztuje taki bagażnik na hak?? i na ile jest rowerów 2,3 ?? |
|
|
|
 |
Paweł Grusznis
Gość
|
Wysłany: 2004-06-20, 16:15
|
|
|
no i w końcu kupiłem bagażnik , wczoraj montaż i dziś pierwsza testowa (ok 40km)wycieczka. I w sumie rewelacja - nic się nie "koleboce" bagażnik spełnia swoją funkcję. Fakt - jak nigdy przestrzegałem wszelkich ograniczeń prędkości - ale to raczej "na wszelki w". Bagażnik kupiłem w sklepie internetowym link - model bazowy - do poloneza + dwie szyny na rowery. Za wszystko dałem 175zł z przesyką - więc chyba przyzwoita cena. Jedynie troszkę trzeba pokombinować bo rynienki Trabowe są po prostu Trabowe . Tzn - uciąć gumowe "uszka" z gumek które raczej przeszkadzają no i zaopatrzyć się w 4 nakrętki - bo ładne plastikowe kółka nie chcą chwytać.Ale to ostatnie chyba nawet lepiej - nie ukradną go w 5s. cały czas montażu to ok. 30 minut i można jechać.
wakacje i prawdziwy test za miesiąc :) |
|
|
|
 |
Sandmann
Gość
|
Wysłany: 2004-06-20, 21:28
|
|
|
| Ja mam stary bagażnik i w porywach wozilem dwa rowery. Dzis widzialem jak jakiś mlotek w służbówce plusgsm lecial z rowerem na dachu ponad 100 a rower mial plastikowe siedzenie dla dziecka zalozone.. czekalem tylko kiedy ten żagielek porwie caly bagaznik z rowerem i pier.... |
|
|
|
 |
CaShu
Gość
|
Wysłany: 2004-06-23, 19:10
|
|
|
Ja ostatnio kupilem bagażnik na hak w nor auto za 450 zł. Nie robiłem żadnych testów, ale w sobote jade daleko (około 2000 km), wiec jak wróce to opisze jak sie sprawował.
Pozdro |
|
|
|
 |
|
|